Cykoria to warzywo posiadające wiele prozdrowotnych właściwości. Ponieważ posiada mało kalorii, dlatego można włączyć ją jako składnik do niemal każdej diety.

Cykoria – co to za warzywo?

Cykoria należy do roślin astrowatych, to roślina zielna.

Występuje w 8 gatunkach. Charakteryzuje się lancetowatymi liśćmi, a także jasnoniebieskimi kwiatami.

Do jej jadalnych części należy wyrastająca z korzenia główka liściasta. To warzywo posiadające cenne właściwości odżywcze.

Właściwości wartości odżywcze cykorii

Cykoria posiada liczne witaminy. Należą do nich:

witamina A – to niezbędny składnik wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Umożliwia ona prawidłowy proces metabolizmu białek i hormonów. Wpływa również na tworzenie rodopsyny, substancji umożliwiającej dobre widzenie. Jej ilość oraz jakość jest również ważna dla organizmu pod kątem budowania naturalnej odporności.

witamina B1 – wpływa na poprawę funkcjonowania układu krwionośnego. Bierze udział w oddychaniu tkankowym, czyli przemianie węglowodanów. Jej niedobór może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.

witamia B2 – odpowiedzialna jest są za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia również sprawność intelektualną. Odgrywa kluczową rolę w procesach metabolicznych. Zamienia glukozę na energię i transportuje ją do mózgu.

witamina C – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Odgrywa niezbędną rolę dla zdrowia całego organizmu.

 witamina E – jest odpowiedzialna za prawidłowy wzrok. Obniża również stres oksydacyjny. Zmniejsza także ryzyko zachorowania na miażdżycę, zawał, przeciwdziała powstawaniu komórek rakowych.

witamina K – zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, zapobiega krwawieniom wewnętrznym, krwotokom. Jej przyjmowanie zalecane jest przede wszystkim przy bolesnych, obfitych miesiączkach – zmniejsza nadmierne krwawienie.

Składniki mineralne w cykorii

fosfor – odpowiada za utrzymanie w dobrym stanie układu kostnego.

żelazo – zwalcza bakterie i wirusy. Wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Jest składnikiem mioglobiny, białka występującego w mięśniach. Obecny jest również w hemoglobinie – białku, które umożliwia pobieranie tlenu w płucach, oddawanie go w tkankach.

selen – odpowiada między innymi za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, wpływa na zwiększenie odporności organizmu.

mangan – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

cynk – działa korzystnie na kości, wspomaga leczenie reumatyzmu. Wpływa również na prawidłowe wydzielanie insuliny. Reguluje pracę wątroby.

magnez – zwalcza skutki stresu, wpływa także pozytywnie na pracę mózgu.

wapń – wpływa na twardość kości oraz zębów. Odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Bierze również udział w procesach przemian energetycznych, czyli uaktywnia enzymy, które wpływają na procesy przemian materii,

potas – to właśnie od niego zależy nasza dobra pamięć oraz koncentracja. Jest również odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwiBolesne skurcze mięśni, sucha skóra czy problemy z jelitami to właśnie objawy niedoboru potasu.

Właściwości cykorii

W 100 g tej rośliny znajduje się jedynie 21 kalorii, dlatego jest znakomitym składnikiem diety osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. 

Ze względu na zawartość licznych witamin oraz składników mineralnych wykazuje ona pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Regularne spożywanie cykorii wpływa na poprawę przemiany materii, regulację poziomu cukru we krwi, a także obniża poziom cholesterolu.

Cykoria wspomaga także pracę wątroby i stymuluje ją do zwiększania ilości żółci.

Ponadto dzięki zawartości witaminy A wpływa na odmłodzenie oraz wygładzenie skóry. Zapobiega również powstawaniu zmarszczek i przebarwień skóry.

Wpływa także na polepszenie kondycji paznokci oraz włosów, przeciwdziała ich łamliwości.

Cykoria pomaga leczyć także stany zapalne, trądzik oraz łuszczycę.

Zalety spożywania cykorii

Cykoria dzięki temu, że zawiera wiele składników mineralnych oraz witamin wykazuje liczne właściwości zdrowotne:

  • oczyszcza organizm z toksyn oraz usuwa zbędny mocznik;
  • wykazuje działanie przeciwzapalne;
  • dostarcza organizmowi podobnych substancji jak insulina;
  • dzięki spożywaniu cykorii zmniejsza się stężenie cholesterolu i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych;
  • błonnik, który znajduje się w cykorii oczyszcza przewód pokarmowy, wzmacnia błony śluzowe oraz stabilizuje florę bakteryjną, a tym samym zabezpiecza przed chorobą wrzodową;
  • stymuluje wydzielenia żółci;
  • wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów, paznokci – wszystko to dzięki zawartości beta karotenu oraz witaminy A;
  • spożywanie tego warzywa może pomóc w walce ze wzdęciami;
  • pomocna jest także w leczeniu przeziębień i infekcji, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy.

Cykoria chroni również organizm przed chorobami nowotworowymi.

Cykoria w kawie

Kawa z cykorii zostaje otrzymywana z suszonego korzenia rośliny. Jej najcenniejszym składnikiem jest inulina. 

Inulina

Jest naturalnym probiotykiem. Inulina zapewnia uczucie sytości oraz jest niskokaloryczna. Wspomaga również perystaltykę jelit, a także reguluje wypróżnianie. Ponadto obniża poziom glukozy we krwi, a także zwiększa wchłanialność składników mineralnych w tym wapnia oraz magnezu.

Kawa z cykorii ma jednak gorzkawy posmak. Zneutralizować go można dodając do kawy mleko lub napój roślinny.

Przepisy z cykorią

1. Duszona cykoria

Składniki:

1 kg cykorii,
60 g masła,
1 łyżeczka cukru pudru,
sok z 1/2 cytryny,
150 ml wody,
sól oraz świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Cykorię opłucz oraz osusz. Wykrój głąb, wyrzuć wierzchnie liście. Pokrój je na plasterki, palcami rozdziel poszczególne liście,
roztop masło na patelni na umiarkowanym ogniu. Włóż pokrojone cykorie oraz mieszaj smażąc przez 1 minutę do momentu aż pokryją się masłem. Dopraw solą, pieprzem, cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Następnie wlej wodę i mieszaj dusząc pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż cykorie będą miękkie.

2. Sałatka z cykorii z mandarynkowym akcentem

Składniki:

2-3 cykorie,
pół cytryny,
4 mandarynki,
pietruszka,
sól,
1 ząbek czosnku,
łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Cykorię umyj oraz wytnij z niej głąby, poszatkuj ją na grubo i zalej sokiem z połówki cytryny. Mandarynki obierz oraz pokrój w poprzek na niezbyt cienkie plastry, rozetrzyj zmiażdżony ząbek czosnku z solą i dodaj do sałatki. Na koniec posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki.

3. Sałatka z cykorii oraz owoców cytrusowych

Sposób przygotowania:

3 główki cykorii,
1 czerwony grejpfrut,
1 duża pomarańcza,
2 mandarynki,
pół owocu granatu,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyka oliwy z pestek winogronu,
1 łyżeczka płynnego miodu.

Sposób przygotowania:

Grejpfruta, pomarańczę oraz mandarynki obierz ze skóry, a następnie podziel na małe cząstki usuwając białe błonki. Z owocu granatu wyjmij łyżeczką pojedyncze nasiona. Główki cykorii umyj oraz osusz, pokrój w poprzek w średnio grube paski. Skrop je sokiem z cytryny,
cząstki cytrusów, grantu, pokrojoną cykorię wymieszaj ze sobą i skrop miodem oraz oliwą.

 

Źródła:

http://www.medonet.pl/zdrowie,cykoria—wlasciwosci-i-zastosowanie,artykul,1726090.html

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/cykoria-ma-malo-kalorii-i-dobrze-wplywa-na-nerki-trawienie-skore-aa-xcoP-RdoA-PdS9.html

http://beszamel.se.pl/porady/cykoria-przysmak-i-lekarstwo-w-jednym-dlaczego-warto-jesc-cykorie,3742/

https://www.styl.pl/zdrowie/leksykon-zdrowia/news-cykoria-wlasciwosci-zdrowotne,nId,1363554

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x