Tymianek to jedna z niedocenianych roślin posiadających wiele zalet i zastosowania. W tym artykule postaramy się przedstawić wszystkie najważniejsze walory tymianku.

Tymianek jest jedną z najczęściej przypraw ziołowych w kuchni ze względu na walory smakowe. Roślina ta cechuje się niesamowicie unikalnym smakiem i aromatem wobec którego nie można przejść obojętnie.

Tymianek pochodzenie

Tymianek był stosowany już w starożytności. Już wtedy doceniano jego niesamowite właściwości. Jego łacińska nazwa brzmi Thymus vulgaris, czyli macierzanka tymianek lub tymianek właściwy i należy do rodziny roślin jansowatych.

Czy potrafisz wymienić wszystkie zalety tymianku? Przede wszystkim jest to bardzo aromatyczna roślina idealnie urozmaicniająca wiele posiłków i dań. Tymianek uwielbia ciepły klimat. Przyjmuje postać niskiej krzewinki z małymi fioletowymi kwiatami oraz liśćmi ułożonymi naprzeciwlegle.

Tymianek jest powszechnie stosowany w kuchni ze względu na jego niepowtarzalny smak i aromat. Można go kupić w prawie każdym sklepie spożywczym w postaci przyprawy czy sklepach zielarskich. Najczęściej jest składnikiem codziennych potraw. Idealnie nadaje się, jako istotny element zup czy dań mięsnych.

Tymianek – naturalny antybiotyk

Jest nieocenionym remedium na trądzik. Jego antybakteryjne i antyseptyczne właściwości skutecznie łagodzą jego objawy kojąco wpływając na skórę.

Świetnie sprawdza się, jako środek łagodzący wszelkiego rodzaju infekcje gardła. Jego antyseptyczne właściwości zapobiegają namnażaniu się mikroorganizmów.

Posiada właściwości antygrzybiczne. Olejek tymiankowy jest stosowany w leczeniu grzybicy skóry ze względu na silne właściwości przeciwpasożytnicze.

W medycynie naturalnej tymianek jest stosowany, jako środek łagodzący bóle menstruacyjne. Jego działanie minimalizuje dolegliwości bólowe.

Jest istotnym elementem diety osób zmagających się z anemią ze względu na dużą zawartość żelaza. Regularne spożywanie tymianku eliminuje skurcze żołądka, jak również likwidacji nadmiaru gazów.

Tymianek na co dzień

Tymianek to przyprawa, która znajduje się w praktycznie każdym domu. Jest ceniony za swoje walory smakowe i może być dodatkiem do wielu dań i potraw.

Obecnie na rynku istniej wiele odmian tej przyprawy. Praktycznie zawsze posiada ciepłą i harmonijną nutę aromatyczną i może przybrać zapachy od cytrynowego, poprzez kwiatowy, po dymny i ziołowy.

Tymianek świetnie sprawdza się w przygotowaniu dań wymagających długiego gotowania lub duszenia. Im dłuższy czas gotowania tym więcej olejków aromatycznych uwalnia się z rośliny nadając posiłkowi niepowtarzalnego smaku.

Tymianek – właściwości antymikrobowe i przeciwgrzybiczne

Jak wcześniej wspomnieliśmy roślina ta jest wykorzystywana w leczeniu trądziku czy zapalenia gardła ze względu na swoje działanie przeciwpasożytnicze.

Jest również wykorzystywana, jako środek owadobójczy. Świetnie sprawdza się w odstraszaniu motyla bielinka kapustnika uznawanego za szkodnika warzyw. Tymianek z jednej strony odstrasza a z drugiej przyciąga owady takiej jak pszczoły czy osy.

W ogrodnictwie roztwór z tymianku tzw. esencja tymiankowa jest stosowana do zwalczania i zapobiegania zakażeniom bakteryjnym oraz grzybiczym roślin uprawnych. W dodatku wydłuża świeżość zebranych owoców i warzyw.

Tymianek jest uznawany, jako naturalny antybiotyk zarówno dla ludzi jak i roślin.

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x