Dla utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi potrzeba ograniczyć lub zaprzestać spożywania określonych rodzajów produktów. Pytanie czy wiesz, jakie to produkty? Poniżej przedstawimy kilka, których bezwzględnie powinno się unikać lub ograniczyć.

Cukrzyca to obecnie jedna z najniebezpieczniejszych chorób na świecie. Obecnie żyje około 415 milionów diabetyków. Choroba może dotknąć każdego, dlatego tak ważne jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi.

Istnieje cienka granica oddzielająca podwyższony poziom cukru we krwi, czyli stan przedcukrzycowy a już samą chorobę cukrzycę. Dzięki odpowiedniemu odżywaniu można zapobiec tej dolegliwości.

Jak utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi

Nieodpowiedni poziom glukozy we krwi może doprowadzić do hiperglikemii lub hipoglikemii. Poziom cukru we krwi wzrasta, kiedy spożywa się węglowodany. W wyniku wzrostu cukru (hiperglikemii) trzustka wydziela insulinę dla komórek w celu wykorzystania tej glukozy. Natomiast, kiedy cukier we krwi spada poniżej poziomu 70 mg / dl, gdy występuje w niej nadmiar insuliny i wówczas mówimy o hipoglikemii. Jest to niezwykle groźne dla organizmu.

Zjawisko cukrzycy pojawia się wówczas, gdy wydzielanie insuliny jest na normalnym poziomie, ale receptory insuliny na poziomie komórkowym nie działają prawidłowo, zmuszając tym samym trzustkę do wydzielania większej ilości insuliny.

Aby mieć kontrolę nad poziomem glukozy we krwi należy stosować odpowiednią dietę.

1. Unikaj produktów określanych jako „zero”, „lekkie”, „light”, „z obniżoną zawartością…”, ”pozbawione…”, „dietetyczne”

Wszystkie produkty tego typu zazwyczaj zawierają ukryte ilości cukru w różnych substancjach. Kupując takie produkty trzeba zwrócić szczególną uwagę na zawartość węglowodanów, bo to one zwykle prowadzą do zaburzeń poziomu cukru we krwi.

Trzymaj się zasady. Czytaj etykiety produktów i unikaj artykułów zawierających więcej niż 10% cukru / 10 gramów węglowodanów na 100 gramów.

2. Mięso pochodzące z chowu przemysłowego

Częste spożywanie przetworzonej żywności prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Jest to groźne zjawisko, które prowadzi do niewydolności układu sercowo-naczyniowego.

3. Alkohol

Pijąc alkohol wątroba przestaje produkować glukozę. Wówczas poziom cukru we krwi zaczyna spadać. To zjawisko jest szczególnie groźne dla osób mających stwierdzoną cukrzycę lub stan przedcukrzycowy ponieważ prowadzi do hipoglikemii.

4. Ciasta

W polskiej tradycji ciasto jest nieodzownym elementem stołu. Nadmiar ciasta może być szczególnie niebezpieczny. Zwykle zwierają one wysokiej ilości rafinowanej mąki i zawierają tłuszcze trans. Te dwa składniki połączone ze sobą powodują zmniejszenie wrażliwości na insulinę przez organizm. W długim okresie to zjawisko może prowadzić do zwiększonego zachorowania na cukrzycę.

5. Fast foody i tzw. „szybkie jedzenie”

Zwykle są to produkty zawierające dużo cukru oraz tłuszczów i innych dodatków, które negatywnie wpływają na procesy metaboliczne w organizmie. Są to produkty wysoko przetworzone i należy ich bezwzględnie unikać.

6. Gotowe artykuły wysoko przetworzone

Poprzez artykuły wysoko przetworzone należy rozumieć takie, które zostały poddane obróbce cieplnej, wzbogacone o nadmiar substancji konserwujących czy poprawiających smak. Tego rodzaju związku wpływają na nieprawidłowy poziom cukru we krwi i mogą prowadzić do zjawiska zwanego insulinooporność.

7. Wszelkie napoje gazowane lub słodzone

Większość napoi gazowanych zawiera dużą ilość wolnych cukrów, które w błyskawicznym tempie podnosząc poziom cukru we krwi. Nadmierne ich spożywanie może prowadzić nie tylko do zachorowania na cukrzycę, ale również sprzyja otyłości.

8. Soki naturalne wytwarzane przemysłowo

Jak sama nazwa wskazuje soki naturalne powinny zawierać tylko naturalnie występujące cukry, czyli fruktozę. Jednak w przemyśle spożywczym dla walorów smakowych dodaje się do nich inne cukry, takie jak sacharoza i syropy kukurydziane jako środki konserwujące.

Unikając powyższych produktów z pewnością zadbasz o odpowiedni poziom cukru we krwi i zmniejszysz ryzyko zachorowania na cukrzycę. Pamiętaj, aby stosować odpowiednią dietę. Konsultacja z dietetykiem pozwoli Ci opracować plan diety odpowiedni dla Twoich potrzeb. W zdiagnozowaniu problemów oraz doborze odpowiedniej diety pomocny może być biorezonans, który pozwala bezpiecznie i szybko zbadać niemal cały organizm.

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x