Moringa olejodajna to roślina o niezwykłych właściwościach. Nazywana jest „drzewem długiego życia”, ponieważ posiada liczne właściwości zdrowotne. Korzystnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale również na wygląd skóry.
Moringa olejodajna – co to za roślina?
Moringa olejodajna jest tropikalnym drzewem pochodzącym z rodziny moringowatych. Rośnie w północno – zachodnich Inidach oraz Pakistanie.
To roślina osiągające duże rozmiary bo aż od 5 do 10 m wysokości.
Wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Preparaty zawierające moringę olejodajną wykorzystywane są również w kosmetyce.
Do ich otrzymania wykorzystuje się całą roślinę (kwiaty, liście, korzenie, korę).
Zawiera siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze i 17 razy więcej białka niż mleko.
To doskonałe źródło żelaza – moringa zawiera go 25 razy więcej niż szpinak.
Z ziaren tej rośliny wytwarza się olej moringa. Kwiaty, liście oraz kora dostarczają niezwykle wartościowego surowca do leków.
Z kory moringi wytwarza się natomiast liny oraz papier.
Moringa olejodajna jest, więc drzewem o szerokim zastosowaniu. Całe drzewo można wykorzystywać na wiele sposobów.
Moringa olejodajna – właściwości
Moringa olejodajna zawiera liczne witaminy oraz składniki mineralne. Posiada duże ilości białka.
Ponadto roślina ta zawiera 18 aminokwasów. Znajdują się w niej również witaminy takie jak:
Moringa olejodajna jest także bogata w kwas foliowy oraz kwasy tłuszczowe omega – 3, 6, 9. Posiada również flawonole, które wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Moringa olejodajna zawiera również polifenole, sterole roślinne, karotenoidy, enzymy, cholinę. Ponadto jest bogata w składniki mineralne. Należą do nich żelazo, potas, wapń, cynk, miedź, mangan, selen, bor, chrom oraz magnez.
Te składniki mineralne są niezwykle ważne dla prawidłowej pracy całego organizmu. Żelazo to składnik hemoglobiny. Należy zadbać o dostarczanie go organizmowi w odpowiednich ilościach.
Chrom natomiast jest niezwykle ważny dla prawidłowego działania metabolizmu.
Bor natomiast jest odpowiedzialny za odpowiednią gospodarkę wapniową organizmu. Ponadto wspomaga pracę mózgu.
Mangan natomiast jest niezwykle ważny dla kości oraz stawów.
Moringa olejodajna posiada właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Posiada ona również właściwości oczyszczające i regeneracyjne. Jest to możliwe dzięki chlorofilowi.
Moringa wykazuje również właściwości wspomagające pracę serca, rozwój naczyń krwionośnych kości i mięśni. Wpływa także na zwiększenie wydajności fizycznej i umysłowej.
Roślina ta przeciwdziała procesom starzenia się skóry.
Moringa olejodajna posiada również zdolności do wyłapywania oraz neutralizowania wolnych rodników. Chroni komórki ciała przed stresem oksydacyjnym.
Dzięki temu przeciwdziała rozwojowi nowotworów, schorzeń serca, układu naczyniowego oraz cukrzycy.
Moringa olejodajna – zastosowanie
Stosowanie moringi olejodajnej polecane jest osobom zmagającym się z cukrzycą typu 1 oraz 2. Zawiera ona terpenoidy, które pobudzają komórki beta w trzustce do produkcji insuliny.
Ponadto liście moringi są stosowane jako środek pomocniczy w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Roślina ta niszczy bakterie oraz grzyby.
Włączenie do swojej diety moringi polecane jest również osobom zmagającym się z problemami pracy wątroby. Moringa olejodajna oczyszcza oraz reguluje wydzielanie enzymów.
Warto wiedzieć, że preparaty wytwarzane z tego drzewa łagodzą objawy takich chorób jak:
Moringa olejodajna może być również stosowana moczopędnie, przeciwepileptycznie, przeciwwrzodowo oraz przeciwgorączkowo.
Ponadto z kory moringi produkuje się papier oraz liny. Ziarna tej rośliny wykorzystuje się natomiast do oczyszczania wody.
Moringa olejodajna stosowana jest również biopaliwowo. Wykorzystuje się ją jako nawóz albo paszę dla zwierząt.
Ziarna moringi są wykorzystywane również do produkcji mydła oraz farb.
Moringa olejodalna znajduje swoje zastosowanie również w kuchni. Po ugotowaniu spożywać można owoce oraz młode pędy. Młode pędy można też ususzyć albo zmielić. Charakteryzują się podobnym smakiem co szpinak. Dodawać możne je do np. zup, sałatek, koktajli, jogurtów oraz szejków.
Warto wiedzieć, że sproszkowane liście moringi można spożywać jedynie 3 razy dziennie z pokarmem albo w postaci herbaty, koktajli.
Moringa olejodajna – przedawkowanie i przeciwwskazania
Stosowanie zbyt dużych dawek moringi powodować może biegunkę, nudności, wymioty, hipoglikemię oraz reakcję alergiczne. Ponadto pojawić się mogą uszkodzenia genotoksyczne oraz uszkodzenia narządów.
Należy wiedzieć, że moringi olejodajnej nie mogą stosować kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji. Wynika to z tego, że substancje, które są zawarte w tych częściach rośliny powodować mogą skurcze macicy oraz poronienie.
Źródła:
poradniksportowy.pl/moringa-sklad-wlasciwosci-przeciwwskazania-i-zastosowanie-drzewa-chrzanowego/
www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/metody-alternatywne/moringa-drzewo-dlugowiecznosci-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-aa-VQx7-DB1C-pNWN.html https://www.myprotein.pl/blog/suplementy/moringa-superfood/