Anemia jest chorobą spowodowaną zaburzeniami czerwonych krwinek oraz ilością hemoglobiny. Jej skutki są niebezpieczne dla zdrowia, dlatego nie należy jej bagatelizować.

Przyczyny anemii

Przyczyn anemii jest wiele – do najczęstszych z nich zaliczyć można:

  • niedobór żelaza,
  • niedobór witaminy B12,
  • niedokrwistość aplastyczną,
  • niedokrwistość syderoblastyczną,
  • niedokrwistość chorób przewlekłych,
  • hemoglobinopatię,
  • obfite miesiączki,
  • urazy, wypadki.

Objawy anemii

Podobnie jak jej przyczyn, objawów anemii jest również bardzo dużo. Należą do nich:

  • osłabienie,
  • zawroty głowy,
  • częste odczuwanie zmęczenia oraz znużenia,
  • blada skóra,
  • przesuszone, łamliwe włosy,
  • nieregularne miesiączki lub jej brak przez długi czas,
  • kołatanie serca,
  • senność,
  • ospałość.

Leczenie

Jeśli występują jakiekolwiek objawy anemii koniecznie należy udać się do lekarza oraz wykonać odpowiednie badania. Do takich badań należą badania krwimorfologia oraz oznaczenie poziomu żelazaNiedobór żelaza jest częstą przyczyną anemii.

W przypadku zdiagnozowania anemii lekarz ustala odpowiednie leczenie. Warto dodać, że anemię leczy się w zależności od jej przyczyny.

Jeśli choroba ta jest spowodowana niedoborem żelaza, leczy się ją uzupełniając żelazo. Lekarz przepisuje wtedy suplementy bogate w ten pierwiastek. Dzięki temu możliwa jest odbudowa jego właściwego poziomu w organizmie. Odpowiednia dieta odgrywa również kluczową rolę w procesie leczenia anemii.

Jeśli natomiast stwierdzona zostanie anemia wrodzona (sferocytozyna wrodzona) przyjmuje się leki: androgeny, glikokortykosteroidy, erytropoetynę. Leczenie to obejmuje również przetoczenie koncentratów krwinek czerwonych.

W przypadkach naprawdę ciężkich konieczne jest usunięcie śledziony.

Jeśli natomiast zostanie stwierdzona anemia sierpowata, konieczne jest przetaczanie krwi. Oprócz tego, chory musi przyjmować preparaty zwiększające elastyczność czerwonych krwinek, leki przeciwbólowe, antybiotyki.

Anemia sierpowata

Anemia sierpowata jest zagrażającą życiu chorobą krwi. Dochodzi wtedy do zlepienia się krwinek, a następnie powstawaniu zatorów w naczyniach. W najpoważniejszych przypadkach dojść może do zawału.
Mutacja genu kodującego hemoglobinę jest przyczyną anemii. To dziedziczona autosomalnie recesywnie choroba.

Do jej objawów zalicza się między innymi:

  • bladość skóry oraz błon śluzowych,
  • często występujące infekcje,
  • owrzodzenia na nogach,
  • bóle w różnych miejscach,
  • zapalenia stawów.

Leczenie anemii sierpowatej opiera się głównie na przetaczaniu krwi. Inną metodą leczenia może być przeszczep szpiku.

Anemia u dzieci

Jedną z najczęstszych przyczyn anemii u dzieci jest niedobór żelaza. Jego niski poziom jest powodem zmniejszania liczby krwinek czerwonych.
Towarzyszy temu często bladość skóry, śluzówek, zmęczenie, drażliwość, osłabienie.

Za niedobór żelaza często odpowiadają błędy dietetyczne. Dzieci często spożywają niedostateczną ilość żelaza wraz z pożywieniem oraz piją zbyt duże ilości mleka krowiego, co powoduje zmniejszanie wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. W takich sytuacjach wystąpić może również pojawienie się niewielkiej ilości krwi ze stolcem.

Leczenie w przypadku anemii u dzieci polega na kuracji lekami bogatymi w żelazo oraz odpowiedniej diecieTaka dieta powinna być obfita w pokarmy bogate w żelazo czyli na przykład mięso, fasola, szpinak, zielona sałata.

Zalecane jest również wtedy przyjmowanie płynów, warzyw i owoców bogatych w witaminę C, aby przyjmowanie żelaza było jak najbardziej skuteczne.

Dieta w anemii, produkty bogate w żelazo

Dieta w anemii odgrywa szczególnie ważną rolę. Spożywać powinno się wtedy produkty bogate w żelazo.

Do produktów bogatych w żelazo zaliczyć szczególnie można mięso, ponieważ organizm ludzki w 30 procentach przyswaja żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych.

Spożywanie warzyw oraz owoców jest również bardzo ważne przy wystąpieniu anemii. Dostarczają one między innymi witaminę C. Zwiększa ona przyswajalność żelaza. Bogate w witaminę C są szczególnie: acerola, rokitnik, natka pietruszki, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, cytrusy, papryka.

Warzywami bogatymi w żelazo są natomiast: groch, biała fasola, soja. Przed ich spożyciem należy jednak wymoczyć je w wodzie w celu pozbycia się kwasu fitynowego (utrudnia on wchłanianie żelaza).

Ponadto witamina C neutralizuje kwas fitynowy, dlatego można przyrządzić dobrą oraz smaczną sałatkę z fasolą, papryką, natką pietruszki oraz sokiem z cytryny.

Osoby z anemią powinny wiedzieć, że duże ilości kwasu fitynowego mają płatki owsiane, sezam, siemię lniane, migdały, orzechy, kakao oraz brązowy ryż. Jeśli ktoś często je spożywa, powinien je jeść pomiędzy posiłkami, które są bogate w żelazo, aby nie zaburzać jego wchłaniania.

Przyswajanie żelaza opóźniają również taniny, które występują w herbacie. Osoby zmagające się z anemią powinny również ograniczyć/ wyeliminować picie kawy, napojów energetyzujących, które zawierają kofeinę.

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x