Herbata to napój znany w każdym zakątku świata. Pijemy ją o każdej porze dnia i nocy, do posiłków i między nimi. Proces picia herbaty uspokaja i pozwala się wyciszyć, a przy tym zrelaksować się. Dzięki krótkiej przerwy na herbatę można nabrać sił i energii do dalszej pracy. Na rynku znaleźć można szeroki wybór różnych rodzajów herbat. Herbata czarna, czerwona, zielona czy owocowa – każda z nich ma swój charakterystyczny smak, aromat i właściwości. Ludzie mogą wybrać taką, która najbardziej przypadnie im do gustu pod względem smakowym. Niewielu jednak wie, że herbata prócz walorów smakowych i fantastycznych aromatów ma także właściwości lecznicze wspierające w walce z wieloma schorzeniami. Picie herbaty pozwala pokonać zaparcia, rozjaśnia wzrok, oczyszcza organizm i poprawia zdolności pamięciowe.

Tradycja picia herbaty

W kulturze każdego kraju tradycja picia herbaty wygląda nieco inaczej. W kulturze japońskiej istnieje ceremonia parzenia i picia herbaty nazywana Drogą Herbaty (cha-noyu). Ceremonia ma miejsce w zbudowanym według specjalnych reguł i znajdującym się w ogrodzie pawilonie. Ogród, droga do pawilonu i sam pawilon powinny zapewnić piękno i harmonię, dzięki której można choć na chwilę oderwać się od życia zewnętrznego. Po wejściu do ogrodu, wszyscy uczestnicy ceremonii muszą umyć ręce w źródlanej wodzie, co symbolizuje przemycie duszy. W pawilonie mistrz ceremonii wsypuje sproszkowaną herbatę Matcha do miseczki, zalewa ją wodą i ubija trzepaczką, aż powstanie piana. Gdy herbata jest już gotowa wszyscy piją ją z jednego naczynia. Celem ceremonii jest wyciszenie się i odczucie harmonii ciała i duszy.

Inaczej sprawa ma się w Anglii. Picie herbaty w tym kraju ma dość długą tradycję i swoiste obrzędy, od których powoli się odchodzi, ale mimo wszystko przez wielu są nadal praktykowane. Przed laty herbatę w Anglii piło się o ściśle określonych porach: po śniadaniu, w czasie lunchu i o godzinie 17 (stąd wzięło się słynne five o’clock). Herbata zaparzana jest w czajniczku, do którego wsypuje się konkretną ilość łyżeczek herbaty odpowiadającą ilości filiżanek. Proces parzenia trwa 5 minut, a następnie tak przygotowany napar rozlewa się do filiżanek, do których wcześniej nalano mleko. Herbata z mlekiem musi być przygotowana według opisanego sposobu, nie na odwrót. Nalanie najpierw herbaty, a dopiero później mleka uważane jest za nietakt. Ponadto dzięki wlewaniu herbaty do mleka, a nie odwrotnie, napój lepiej się miesza i uzyskuje ładniejszą barwę.

W Tybecie herbatę pije się całkowicie inaczej niż w Europie. Tybetańczycy uważają herbatę nie tylko za napój, ale rodzaj pożywienia. Najczęściej wykorzystują herbatę prasowaną. Do przygotowania naparu wykorzystują około 50-70 gram suchej herbaty na litr wody. Gdy herbata osiągnie odpowiednią intensywność, dodają do niej 100-150 gram stopionego masła z mleka jaj i doprawiają do smaku solą. Całość ubijają do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany napój nosi nazwę czasuma. Ze względu na fakt, że zawiera w sobie tłuszcz, pomaga w krótkim czasie zregenerować siły i ułatwia funkcjonowanie w klimacie wysokogórskim.

Różne rodzaje herbaty

Herbata to napar przygotowywany z liści i pąków rośliny o tej samej nazwie. Drzewo lub krzew, z którego pochodzi dany rodzaj herbaty, posiada niewielkie, kształtem przypominające jajo, pojedyncze listki i białe pachnące kwiaty. Herbata do wzrostu potrzebuje ściśle określonych warunków, dlatego plantacje herbaty zakładane są zwykle na wysokości około 1000 m n.p.m. w gorącym i wilgotnym klimacie. Odpowiednio pielęgnowane rośliny mogą plonować nawet przez okres 20 lat. Najpopularniejsze rodzaje herbat to:

Czarna herbata

Do pozyskania czarnej herbaty wystarczy kilkugodzinna fermentacja i suszenie. W czasie fermentacji zwiędłe listki puszczają sok, co sprzyja utlenianiu, a część garbników zamienia się wtedy w związki aromatyczne. Czarna herbata cechuje się jasnym lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Cieszy się dużą popularnością ze względu na swoje prozdrowotne działanie. Zawarta w niej tanina świetnie działa na nasz układ pokarmowy, dzięki czemu czarna herbata pomaga przy zatruciach oraz ułatwia trawienie ciężkich posiłków. Dodatkowo tanina ma pozytywny wpływ na układ krwionośny i serce, wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz obniża ciśnienie.

Zielona herbata

Powstaje wyłącznie dzięki suszeniu, w jej przypadku fermentacja nie zachodzi, dlatego garbniki pozostają i nadają herbacie cierpki smak i orzeźwienie. Poszczególne gatunki zielonej herbaty różnią się między sobą wyglądem liści, kolorem naparu, jego smakiem, zapachem, jak również zawartością kofeiny. Zielona herbata największą popularność zdobyła jako środek na odchudzanie i oczyszczanie organizmu z toksyn. Systematyczne jej picie zmniejsza ryzyko nowotworów, ułatwia odchudzanie i przeciwdziała cellulitowi. Herbata zielona poprawia również sprawność umysłową, wygląd skóry i stymuluje krążenie.

Czerwona herbata

Powstaje na skutek długiego procesu fermentacji, który zostaje przerwany w momencie, gdy listki na końcach nabiorą koloru czerwonego. Czerwona herbata uważana jest za najbardziej aromatyczną spośród wszystkich gatunków herbat. Charakteryzuje się korzennym smakiem i specyficznym zapachem. Zawiera w sobie sporo enzymów i polifenoli, którym zawdzięcza silne właściwości odchudzające. Herbata czerwona w skuteczny sposób obniża poziom cholesterolu. Może też pomóc zwalczyć infekcje. Stosuje się ją na zwalczenie uczucia przejedzenia lub pobudzenie.

Biała herbata

Powstaje z pączków i listków zbieranych ręcznie wczesną wiosną, które następnie zostają poddane jedynie procesowi suszenia. Biała herbata zawiera ogromne ilości polifenoli, dzięki którym wykazuje silne działanie oksydacyjne. Pomaga w profilaktyce różnych odmian raka i obniża ciśnienie krwi. Systematyczne picie białej herbaty pozwala zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu i zwiększa poziom tego „dobrego” we krwi. Chroni serce i układ krwionośny. Biała herbata spożywana regularnie wzmacnia również kości, dlatego napój ten jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na zapalenie stawów oraz osteoporozę.

Picie herbaty – przeciwwskazania

Herbata jest napojem o dużych właściwościach zdrowotnych, ale trzeba pamiętać, że z jej ilością również nie można przesadzać. Dzienna porcja herbaty nie powinna zatem przekraczać 4-5 filiżanek, najlepiej pić je zaraz po posiłku. Picie herbaty w nadmiernych ilościach może sprawić, że obecne w niej garbniki podrażnią błonę śluzową i utrudnią wchłanianie składników pokarmowych. Dodatkowo obecne w herbacie polifenole mają dobroczynny wpływ na zdrowie, ale mogą utrudnić wchłanianie żelaza. Można jednak temu zapobiec spożywając produkty bogate w witaminę C. Nie należy pić dużych ilości w szczególności mocnej herbaty przed snem, gdyż może spowodować bezsenność. Nadużywanie zielonej herbaty może powodować anemię, problemy żołądkowe i osteoporozę. Picie nadmiernych ilości czerwonej herbaty może przyczynić się do wypłukania magnezu i żelaza z organizmu oraz negatywnie wpłynąć na pracę żołądka.

Wskazówki na temat picia herbaty

Jeśli padnie pytanie: „kawa czy herbata?” korzystniej jest wybrać drugą opcję. Kawa nie tylko uzależnia i powoduje bezsenność, ale też podnosi ciśnienie krwi i może odpowiadać za wysoki poziom cholesterolu w organizmie. Zwykła herbata z cytryną przyjmowana w rozsądnych ilościach w żaden sposób nie szkodzi organizmowi, wręcz przeciwnie.

Jak pić herbatę? Najlepiej pić ją wtedy, gdy jest ciepła. Gdy wlewamy w siebie ciepłą herbatę, jesteśmy biologicznie przygotowani do jej przyjęcia. Zimna herbata ma nieco inne pH i może nie być ono zgodne z informacjami naszego żołądka i dwunastnicy. Sięgaj po herbatę odpowiadającą Ci pod względem smakowym ale pamiętaj, by wybrana przez Ciebie herbata była dobrej jakości, wtedy jest zdrowsza i bezpieczniejsza, bo nie zawiera fluorków i szczawianów. Dostosuj rodzaj herbaty do pory dnia i samopoczucia. Potrzeby są inne w zależności od tego, czy jesteś zdenerwowany, zrelaksowany, czy zestresowany. Poszczególne rodzaje herbaty mogą poprawić nastrój i polepszyć samopoczucie. Staraj się nie zostawiać liści herbaty w kubku czy dzbanku z herbatą. Długie moczenie liści herbaty sprawia, że do naparu dostają się większe ilości fluorków i szczawianów. Nie trzeba chyba dodawać, że niekorzystnie wpływa to także na smak herbaty.

Źródło:
https://portal.abczdrowie.pl/herbata
http://www.herbaciani.pl/tradycja-picia-herbaty.html

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Akceptujemy płatności

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Wykonanie Skryptersi