Pod względem spożycia herbaty Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie. Pomimo tego, że dzisiaj do picia zielonej, czerwonej czy białej herbaty nie trzeba już nikogo specjalnie przekonywać, i tak najczęściej sięgamy po herbatę czarną. Jest ona jednym z najpopularniejszych napojów nie tylko w naszym kraju, ale też na całym świecie. Sięgając po czarną herbatę rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, jakie ma ona właściwości. Zazwyczaj herbata czarna stanowi dla nas dodatek do porannego posiłku czy jest napojem do kolacji. Tymczasem kryje ona w sobie wiele dobrego i wcale nie trzeba z niej rezygnować na korzyść innych rodzajów herbat. Specjaliści od spraw żywienia przekonują, że oprócz dobrego smaku, czarna herbata wykazuje lecznicze działanie – oczyszcza organizm, wspomaga pracę układu trawiennego, zwalcza wolne rodniki i obniża cholesterol.  Jakie jeszcze właściwości ma czarna herbata? Czy herbata jest zdrowa? W jakich przypadkach picie czarnej herbaty może nam zaszkodzić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Jak powstaje czarna herbata? 

Praktycznie każdego dnia sięgamy po czarną herbatę, która jest też doskonałym pretekstem do spotkań z bliskimi czy przyjaciółmi. Nie zmienia to jednak faktu, że wiedza o jej powstawaniu dla większości z nas jest obca. Czarna herbata pochodzi z oddalonych od nas o tysiące kilometrów krajów, a jej wytworzenie wiąże się nie tylko z dużym nakładem pracy ale też wiedzą, w jaki sposób należy obchodzić się z zebrnaym materiałem.

Liście z drzewa herbacianego (czasem też kwiaty, ogonki liściowe i drobne gałązki) obecnie zbiera się mechanicznie. Czas zbioru zależy od klimatu, w jakim uprawiana jest herbata. W przypadku produkcji herbaty czarnej wyróżnić możemy cztery główne etapy: więdnięcie, skręcaniefermentację i suszenie liści. Pierwszy z nich przeprowadzany w warunkach naturalnych, może trwać nawet 20 godzin, natomiast wykonywany mechanicznie nie przekracza 3 godzin. Więdnięcie przygotowuje liście do procesu zwijania, zmiękcza i zwiększa przepuszczalność liścia dla soków, które pozyskuje się w dalszych etapach. Potem liście zostają przesiane celem wyrównania jakości surowca. Fermentacja rozpoczyna się już w fazie skręcania. Jej celem jest zapoczątkowanie reakcji chemicznych przyczyniających się do zmiany właściwości herbaty. Gdy proces ten zostanie zakończony konieczne jest natychmiastowe wysuszenie herbaty, by zatrzymać przebiegające procesy w odpowiednim momencie.

Czarna herbata, a inne herbaty 

Herbata czarna często porównywana jest do zielonej herbaty, gdyż pochodzi z tej samej rośliny. Różnią się jednak poszczególne etapy ich produkcji, procesy jakim poddawane są liście w celu otrzymania suszu. W przypadku czarnej herbaty zerwane liście są przez co najmniej kilka godzin suszone, aby zredukować ilość znajdującej się w nich wody, a potem zwijane w celu rozdrobnienia. Wtedy to rozpoczynają się reakcje chemiczne katalizowane przez obecne w liściach enzymy, a mają one miejsce w kolejnej fazie zwanej „fermentacją”. Podczas produkcji zielonej herbaty liście także poddaje się obróbce termicznej celem zredukowania ich wilgotności, jednak całkowicie pomijana jest faza fermentacji, dlatego też enzymy nie są uaktywniane. W efekcie herbata czarna i zielona co prawda zawierają zbliżone ilości „flawonoli”, ale związki te różnią się między sobą strukturą chemiczną.

Właściwości czarnej herbaty 

Napój, którym większość z nas raczy się każdego dnia posiada duże stężenie flawonoidówzwiązków opóźniających procesy starzenia. Są one w stanie wychwycić wolne rodniki tlenowe i zneutralizować ich działanie. Rodniki w organizmie człowieka powstają jako produkt uboczny przemiany materii. To one są odpowiedzialne za wiele procesów, jakie zachodzą w organizmie. Uszkadzają komórki, przyczyniają się do rozwoju chorób czy przyspieszają proces starzenia się. Wolne rodniki robią najwięcej złego w przypadku nieodpowiednio funkcjonującego układu immunologicznego. Najcenniejszymi flawonoidami pochodzącymi z czarnej herbaty są katechiny, gdyż są najłatwiej przyswajalne i pomagają w neutralizacji rodnika hydroksylowego. Przypuszcza się, że wspomniane już katechiny chronią organizm przed rozwojem miażdżycy i zawałem serca. W skuteczny sposób obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie. Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Mówi się także, choć nie zostało to jeszcze potwierdzone naukowo, że systematyczne picie herbaty pomaga zapobiegać rozwojowi choroby nowotworowej i wzmacnia działanie leków przyjmowanych podczas leczenia już rozwiniętej. Ten drogocenny napój hamuje również rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych.

czarna herbata, właściwości czarnej herbaty, parzenie czarnej herbaty

Zalety picia czarnej herbaty 

W czarnej herbacie znaleźć można wszystko, co powinna zawierać dobra herbata: kofeinę, taniny, antyoksydanty. Wyjątkowe połączenie tych składników sprawia, że jest ona warta uwagi. Jej regularne picie zaleca się wszystkim tym, którzy dbają o swoje zdrowie i samopoczucie. Co ciekawe, nowo opracowana piramida zdrowego żywienia uwzględnia herbatę, ze względu na jej prozdrowotne właściwości.

Czarna herbata na skórę

Branża kosmetyczna przekonuje, że pochodzące z czarnej herbaty związki poprawiają kondycję skóry i opóźniają zachodzące w niej procesy starzenia. Na sklepowych półkach bez problemu znaleźć można kosmetyki stworzone na bazie herbaty, które zazwyczaj przeznaczone są do pielęgnacji skóry delikatnej, ale nie tylko. Jak się okazuje, okłady z herbaty pomagają przy chorobach grzybiczych i owrzodzeniach. Dlatego właśnie wyciąg z zielonej herbaty znajduje się w składzie kremów i maści leczniczych. Warto pamiętać, że okłady z esencji herbacianej są niezastąpione w leczeniu stanów zapalnych spojówek.

Czarna herbata na zatrucia 

Każdy z nas pamięta, że w dzieciństwie podczas dającego się we znaki bólu brzucha czy zatrucia podawano nam gorzką herbatę tłumacząc przy tym, że po jej wypiciu zrobi nam się lepiej. I rzeczywiście sytuacja ulegała poprawie. Wszystko to dzięki obecnemu w czarnej herbacie garbnikowi o nazwie tanina, który jest substancją wiążącą toksyny, co czyni mocny napar skuteczną odtrutką w zatruciach. Czarna herbata ułatwia także trawienie ciężkostrawnych posiłków. Nie można jednak zapomnieć, że tanina ogranicza wchłanianie żelaza z pożywienia, dlatego lepiej wystrzegać się popijania herbatą posiłków i preparatów żelazotwórczych.

Czarna herbata na przemęczenie 

Jeszcze zanim naukowcy wzięli pod lupę czarną herbatę, ceniliśmy ją za wyjątkowo orzeźwiający smak i przyjemny aromat. A także za to, że dodaje energii i usuwa pierwsze oznaki zmęczenia. Nie jest przecież tajemnicą, że czarna herbata działa na nasz organizm pobudzająco. Dzieje się tak dlatego, że w składzie czarnej herbaty widnieje alkaloid o nazwie kofeina, który działa pobudzająco na system nerwowy. Jak się okazuje, w filiżance herbaty może być więcej kofeiny niż w filiżance kawy. Kubek herbaty o pojemności około 150 ml może zawierać 40-50 mg kofeiny, więc jego wypicie nie tylko poprawi nam nastrój, ale także usprawni koncentrację i zapamiętywanie oraz wyeliminuje uczucie senności.

Czarna herbata na zęby 

Herbaciany napar jest cennym źródłem fluoru wzmacniającego szkliwo naszych zębów, a jego picie  zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej. Przeprowadzone całkiem niedawno na Uniwersytecie Stanowym Illinois badania wykazały, że w herbacie znajdują się substancje, które hamują rozwój płytki nazębnej. A jak wiadomo, to właśnie w płytce mnożą się bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy. Wytwarzają one kwasy niszczące szkliwo na zębach. Według szacunków w 1 mg płytki nazębnej znajduje się około 2,5 miliona szkodliwych drobnoustrojów. Wniosek zatem jest jeden – zwykła czarna herbata jest skutecznym środkiem przeciwko próchnicy.

czarna herbata, właściwości czarnej herbaty, parzenie czarnej herbaty

Czarna herbata – kto nie może jej pić? 

Picie czarnej herbaty poprawi stan naszego zdrowia pod warunkiem, że znamy umiar. Leczenie żywnością tak jak i medykamentami musi odbywać się z głową. Jeśli jednak przesadzimy z ilością czarnej herbaty możemy zacząć zmagać się z bezsennością, kołataniem serca, drżeniem mięśni, a nawet bólem i zawrotami głowy. Dotychczas przeprowadzone obserwacje wykazały, że duże stężenie związków pochodzących z czarnej herbaty w organizmie nasila wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co szczególnie szkodzi wrzodowcom.

Jak parzyć czarną herbatę? 

Dla mieszkańców Japonii parzenie herbaty to codzienny rytuał, którego celem jest oczyszczenie duszy i zharmonizowanie się z naturą. W przypadku prawidłowego przygotowywania naparu z czarnej herbaty kluczowa jest informacja, że nie można wzbogacać go dodatkami słodzącymi. Co prawda według niektórych wtedy lepiej smakuje, ale tym samym traci drogocenne właściwości. Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat herbatę powinno się parzyć w ilości 1 łyżeczka suszu (2-3 g) na kubek wody (ok. 250 ml). Ilość suszu w dużej mierze zależy też od gatunku herbaty, dlatego podczas zakupu zapytaj o radę sprzedawcy lub zapoznaj się ze znajdującą się na opakowaniu instrukcją przygotowywania. Nasypany do naczynia susz zalej wodą o temperaturze nieco niższej niż 100oC, najlepiej 98oC. Wystarczy, że zagotujesz wodę i poczekasz dosłownie moment, aż przestanie wrzeć. Czarną herbatę powinno się parzyć maksymalnie 4 minuty. Są to bardzo ogólne wskazówki, a rzeczywisty czas parzenia herbaty zależy od rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty i twardości wody.

Źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/herbata-wlasciwosci-lecznicze-historia-i-sposob-parzenia_33650.html
https://www.herbatasaga.pl/jak-powstaja-herbaty
http://www.naturaherbaty.pl/herbata-czarna.html

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Akceptujemy płatności

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Wykonanie Skryptersi