Polifenole znaleźć można przede wszystkim w owocach. Są niezwykle potrzebne dla naszego organizmu – posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, a także pozytywnie wpływają przede wszystkim na układ krwionośny.

Co to za związki chemiczne?

Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi. Znaleźć je można w jadalnych roślinach.

Do polifenoli zalicza się grupy związków organicznych takie jak:

  • kwasy fenolowe,
  • flawonoidy czyli bioflawonoidy,
  • pozostałe związki fenolowe.

Flawonoidy są natomiast niezwykle dużą grupą naturalnych związków chemicznych. Występują przede wszystkim w owocach, a także pozostałych roślinach. Wykazują liczne właściwości prozdrowotne.

Kwasy fenolowe

Kwasy fenolowe z kolei dzielą się na:

  • kwasy monohydroksybenzoesowe,
  • kwasy dihydroksybenzoesowe,
  • kwasy trihydroksybenzoesowe.

 Znaleźć je można w różnych gatunkach roślin oraz suszonych owocach.

Działanie polifenoli

Polifenole hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają aktywne wolne rodniki.

Hamują również powstawanie i rozwój stanów zapalnych w organizmie. Ponadto zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych, a tym samym ochraniają je.

Polifenole obniżają stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Podwyższają również frakcje cholesterolu LDL oraz zmniejszają frakcje cholesterolu LDL. Przeciwdziałają tworzeniu się blaszek miażdżycowych.

Wykazują także działanie zapobiegające powstaniu cukrzycy. Przyczyniają się do tworzenia insuliny i przekształcania się proinsuliny w insulinę.

Przeciwdziałają wytwarzaniu się glukozy w wątrobie.

Polifenole działają również przeciwalergicznie. Wynika to z tego, że hamują uwalnianie się histaminy i niwelują alergie.

Polifenole zapobiegają także demencji starczej, chorobom Alzheimera i Parkinsona, zaćmie, zwyrodnieniu plamki żółtej.

Flawonoidy zwiększają stabilność błon komórkowych. Ponadto wychwytują wolne rodniki oraz reaktywne formy tlenu. Zapobiegają również powstawaniu wolnych rodników.

Chronią nisko cząsteczkowe antyoksydanty przed utlenianiem.

Źródła polifenoli

Flawonoidy tworzą grupę związków chemicznych pochodzenia naturalnego.

Do najważniejszych zalicza się:

Antocyjany

Znaleźć je można głównie w roślinach o ciemnych barwach. Odgrywają kluczową rolę dla naszego organizmu.

Izoflawony 

Znajdują się głównie w roślinach bobowatych oraz soi. To właśnie one zapobiegają wydzielaniu sebum, regulują gospodarkę hormonalną.

Flawonole 

Występują przede wszystkim w ciemnych winogronach, głogu, cebuli, orzechach włoskich, czerwonym winie. Wykazują właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne.

Katechiny 

Znajdują się w herbacie, kakao, owocach, warzywach. Posiadają właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, antywirusowe, przeciw zapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwzakrzepowe oraz zapobiegają nowotworom.

Flawanony 

Występują głównie w cytrusach. Wykazują działanie ochronne na skórę, przeciw wrzodowe, relaksacyjne, przeciwmiażdżycowe oraz obniżają poziom cholesterolu.

Bioflawonoidy 

Występują między innymi w owocach czarnego bzu. Odgrywają niezwykle istotne role dla organizmu, ponieważ wspomagają funkcje układu immunologicznego, ponadto wykazują właściwości antyoksydacyjne oraz regulują poziom cholesterolu. Bioflawonoidy działają również moczopędnie i uszczelniają naczynia krwionośne. Zapobiegają także powstawaniu żylaków czy miażdżycy.

Polifenole w herbatach – jakich?

Herbaty są jednymi z najbardziej popularnych związków polifenolowych. Zawierają związki aktywne należące do grupy polifenoli takie jak:

  • taniny,
  • flawonoidy,
  • flawonole,
  • kemferole
  • flawan-3-ole.

Posiadając tak wiele polifenoli herbata wykazuje właściwości zdrowotne, w tym antyoksydacyjne. Przyczynia się również do zapobiegania oraz leczenia infekcji czy chorób układu pokarmowego. Ponadto wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwalergicznie, przeciwwrzodowe.

Która herbata posiada największe ilości polifenoli?

Herbatą zawierającą największe ilości polifenoli jest herbata zielona. Wynika to z tego, że nie jest poddawana procesom fermentacji, a dzięki temu nie utleniają się związki polifenolowe.

W jakiej formie najlepiej kupować herbatę?

Najlepiej wybierać herbatę w formie sypanej. Łatwo wtedy zauważyć wielkość liści, poziom ich zwinięcia oraz rozdrobnienia. W opakowaniu powinno być natomiast jak najmniej małych gałązek.

Ponadto warto wiedzieć, że herbaty ekspresowe zawierają mniej polifenoli niż herbaty sypane. Herbaty sypane zawierają ich dwa razy więcej.

Polifenole wykazują niezwykle korzystne działanie dla organizmu. Przede wszystkim przeciwdziałają powstawaniu nowotworów oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. Jeśli jeszcze nie posiadasz ich w swojej diecie, koniecznie zaopatrz się na przykład w zieloną herbatę.

Źródła:

www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,polifenole-i-ich-wplyw-na-zdrowie-gdzie-ich-szukac.html

dieta.pl/zdrowie-i-uroda/polifenole-czyli-jak-skutecznie-chronic-sie-przed-chorobami

www.medonet.pl/zdrowie,polifenole—flawonoidy–kwasy-fenolowe–zwiazki-fenolowe,artykul,1728655.html

cannabigold.pl/baza_wiedzy/czym-sa-flawonoidy-maja-znaczenie-dla-organizmu/

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x