Cebula to popularne warzywo stanowiące składnik wielu potraw. Ponadto słynie również ze swoich licznych właściwości leczniczych.

Przedstawiamy kilka najpopularniejszych odmian cebuli.

Cebula dymka

Doceniana jest ze względu na swoje liczne właściwości, a należą do nich między innymi:

Co więcej, cebula jest niskokaloryczna – to jedyne 40 kcal na 100 g.

Cebula dymka znajduje również zastosowanie w kuchni. Kupując cebulę dymkę tym samym zyskuje się również szczypior. Wykorzystać można go np. do kanapek czy białego sera.

Szalotka

Szalotka w smaku oraz wyglądzie przypomina cebulę dymkę.

  1. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
  2. Zawiera antyoksydanty. Należy do nich allicyna, która zmniejsza ryzyko nowotworów.
  3. Szalotka zapobiega również wrzodom żołądka. Polecana jest osobom borykającym się z problemami układu pokarmowego.
  4. Wykazuje właściwości bakteriobójcze. Przyczynia się do zwalczenia różnych bakterii w tym Helicobacter pylori.

Spożywanie szalotki wpływa także pozytywnie na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Flawonoidy, które są w niej zawarte poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego oraz wpływają pozytywnie na pracę serca.

Szalotka dzięki zawartości dużej ilości witaminy C wzmacnia odporność, zapobiega infekcjom. Powinno się, więc spożywać ją głównie w okresie jesienno-zimowym.

Szalotka znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Nie powinno się jej jednak gotować, ponieważ może utracić flawonoidy.

Cebula cukrowa

Cebula cukrowa charakteryzuje się słodkawym oraz łagodniejszym smakiem.

To bogactwo wielu witamin w tym A, E, K, PP oraz witamin z grupy B.

Działa również odkwaszająco na organizm.

Posiada właściwości przeciwutleniające oraz przeciwnowotworowe.

Właściwości lecznicze cebuli

Cebula to naturalny antybiotyk – zwalcza bakterie. Działa także wykrztuśnie oraz pomaga w zwalczaniu anginy oraz grypy.

To warzywo posiada także właściwości przyspieszające metabolizm oraz usprawniające trawienie. Flawonoidy, które są w niej zawarte wykazują działanie moczopędne.

Cebula pomaga także w usunięciu nadmiaru wody z organizmu. Jej spożywanie jest zalecane przy takich dolegliwościach jak artretyzm, reumatyzm, schorzenia, którym towarzyszy opuchlizna. Posiada, także działanie przeciwcukrzycowe.

Spożywanie cebuli przez dłuższy okres (min. 2 miesiące) powoduje wzrost dobrego cholesterolu HDL i obniżenie złego cholesterolu LDL. Polecana jest więc głównie osobom zmagającym się z cukrzycą oraz przy chorobach układu krążenia.

Przeciwwskazania

Cebuli nie powinny spożywać osoby chorujące na choroby wątroby, nerek, zapalenia jelit, niewydolność serca, choroby żołądka. Wynika to z tego, że warzywo to jest ciężkostrawne szczególnie w stanie surowym.

Przechowywanie cebuli

Optymalna temperatura w jakiej powinno się przechowywać cebulę wynosi 0 stopni. Warzywo to można również przechowywać w stanie zamrożonym.

Takie przechowywanie trwać może aż 8-12 miesięcy.

Dlaczego płacze się podczas krojenia cebuli?

To, że płaczemy podczas krojenia cebuli spowodowane jest tym, że cebula zawiera kwas siarkowy. W wyniku krojenia cebuli z wchodzących w jej skład aminokwasów zawierających siarkę powstaje lotny związek chemiczny czyli S-tlenek tiopropanalu.

Wraz z powietrzem dociera do oczu oraz rozpuszcza się w pokrywającym ich powierzchnię płynie łzowym.

Nasz organizm próbuje tą substancję rozcieńczyć tym samym produkując łzy.

Co zrobić, aby nie płakać podczas krojenia cebuli?

Istnieje kilka sposobów na to, aby nie płakać podczas krojenia cebuli. Jednym z nich jest na przykład używanie ochronnych okularów lub gogli.

Innym sposobem jest zamrażanie cebuli przed krojeniem lub zanurzenie jej w bardzo zimnej wodzie.

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli to znany od dawna domowy lek na różnego rodzaju infekcje oraz grypę. Do jego przygotowania potrzebna jest tylko cebula oraz cukier lub miód.

Sposób przygotowania syropu z cebuli:

  1. Cebulę drobno pokrój oraz zasyp cukrem. Najlepiej w naczyniu z przykryciem ułożyć warstwę cebuli i przysypać cukrem. Następnie ułóż znowu warstwę cebuli.
    Wymieszać możesz również cebulę z cukrem lub miodem.
  2. Po 5 godzinach syrop jest już gotowy do spożycia.

Przechowywać można go w lodówce przez około 2 tygodnie.

Średnio na jedną terapię wystarcza syrop z dwóch cebul.

Zalecana dawka syropu z cebuli wynosi 2-3 razy dziennie po łyżeczce.

Preparaty zawierające cebulę

Istnieje wiele preparatów i leków zawierających cebulę. Często są one stosowane np. na blizny.

Cebula jest również składnikiem syropów na kaszel.

Znaleźć ją można także w preparatach odchudzających.

Źródła:

www.smakizpolski.com.pl/cebula-dymka-historia-wlasciwosci-zastosowanie/

www.rynek-rolny.pl/artykul/cebula-cukrowa-siew-uprawa-odmiany-i-wlasciwosci.html

bonavita.pl/lecznicze-wlasciwosci-cebuli-oraz-jej-wartosci-odzywcze

naturalnie.love/cebula-czego-jeszcze-o-niej-wiesz-poznaj-9-wlasciwosci-cebuli/

www.doz.pl/apteka/k75-Blizny

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x