Antyoksydanty odgrywają niezwykle ważną rolę w walce z wolnymi rodnikami. Przeciwdziałają też procesom starzenia.
Czym są antyoksydanty?
Antyoksydanty są przeciwutleniaczami, które usuwają z organizmu wolne rodniki. To grupa związków chemicznych chroniących organizm przed stresem oksydacyjnym.
Antyoksydanty podzielić można na egzogenne oraz endogenne. Te endogenne występują wewnątrz naszego organizmu, natomiast egzogenne dostarczane pochodzą z zewnątrz.
Antyoksydanty endogenne to:
- melatonina,
- glutation,
- estrogen,
- albumina,
- kwas moczowy
- kwas liponowy.
Do antyoksydantów dostarczanych z zewnątrz zaliczyć natomiast można:
- witaminę C,
- witaminę A,
- witaminę E,
- likopen,
- alfa karoten,
- beta karoten,
- polifenole,
- luteinę.
Jaką rolę antyoksydanty pełnią w organizmie?
Antyoksydanty przede wszystkim unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzięki temu zmniejszają ryzyko nowotworów, ochraniają tkankę nerwową, łagodzą skutki stresu oraz wspomagają pracę układu odpornościowego.
Ponadto antyoksydanty chronią nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, a w wyniku tego zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Zapobiegają również powikłaniom cukrzycy, dzięki temu, że ograniczają szkodliwe działanie wysokiego stężenia glukozy we krwi.
Antyoksydanty wpływają również na poprawę wyglądu, a także stan skóry. Zapobiegają także przed uszkodzeniem skóry związanym z promieniowaniem UV.
Gdzie występują antyoksydanty?
Antyoksydanty spotkać można w wielu produktach spożywczych:
- witamina A – tłuste morskie ryby, żółte owoce, ciemnozielone oraz żółte warzywa,
- beta karoten – czerwona papryka, pomidor, szczaw, szpinak, bataty, dynia, marchew,
- witamina E – orzechy, kiełki, kapusta włoska, mango, łuskane ziarna pszenicy,
- witamina C – jagody, kiwi, porzeczki, dzika róża, truskawki, ziemniaki, kapusta, kalafior, czerwona papryka,
- selen – orzechy brazylijskie, ryż, czosnek, cebula, grzyby,
- cynk – mięsa, ryby, nasiona roślin strączkowych, ostrygi,
- polifenole – zielona, czerwona, biała herbata, czerwone wino.
Jak skutecznie uzupełniać antyoksydanty?
Antyoksydanty najlepiej uzupełnić spożywając posiłki w nie bogate. Powinno się codziennie jeść przynajmniej dwa posiłki składające się ze świeżych, ekologicznych warzyw oraz owoców.
Spożywać można również suplementy zawierające antyoksydanty. Jednak należy pamiętać o tym, by nie przesadzić z ilością dostarczanych antyoksydantów, ponieważ może być niebezpieczna dla zdrowia.
Antyoksydanty w żywności
Należy wybierać żywność zawierającą najsilniejsze antyoksydanty. Należą do nich:
Astaksantyna
To jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Pochodzi z alg morskich, a do produktów zawierających ją należy między innymi łosoś.
Warto podkreślić, że astaksantyna jest bardziej aktywna niż beta karoten, witamina E, koenzym Q10 czy witamina C.
Resweratol
Jest naturalnym polifenolem, który należy do grupy najsilniejszych antyoksydantów. Zapobiega on między innymi zlepianiu się płytek krwi w większe agregaty i zmniejsza masę powstałych zakrzepów.
Resweratol znajduję się głównie w czerwonych winogronach, borówkach amerykańskich, czarnych porzeczkach oraz w czerwonym winie.
Likopen
Jest czerwonym barwnikiem pochodzącym z rodziny karotenoidów czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Przede wszystkim korzystnie wspiera stan skóry oraz profilaktykę miażdżycy, wspomaga usuwanie złego cholesterolu LDL, wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne.
Likopen spotkać można głównie w pomidorach. Najlepiej spożywać takie, które dojrzewały na słońcu, a nie w szklarni pod folią.
Antyoksydanty w kosmetykach
Pielęgnacja skóry jest niezwykle ważna. Bez odpowiedniej pielęgnacji skóra staje się bowiem mało elastyczna, wiotka, szara oraz pomarszczona.
Najlepiej stosować pielęgnację kremami z witaminą C oraz E, a po 25 roku życia kremy z koenzymem Q10, prowitaminą A, kwasem askorbinowym oraz flawonoidami.
Witamina C ochrania skórę przed promieniowaniem słonecznym, rozjaśnia przebarwienia, poprawia koloryt cery oraz nadaje twarzy blasku. Ponadto stymuluje syntezę kolagenu oraz elastyny.
Kosmetyki z witaminą C powinno się stosować codziennie rano.
Jeżeli chcemy cieszyć się piękną cerą powinniśmy również stosować kosmetyki z witaminą E. Witamina E przeciwdziała uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki, a także chroni przed promieniowaniem UV. Ponadto poprawia strukturę lipidową naskórka oraz zwiększa poziom nawilżenia skóry, wygładza drobne zmarszczki.
Kosmetyki z koenzymem Q10 są również niezwykle ważne. Zwiększają nawodnienie, poprawiają ukrwienie, elastyczność oraz jędrność skóry. Ponadto zmniejszają widoczność zmarszczek oraz chronią przed uszkodzeniami skóry.
Kosmetyki z koenzymem Q10 są przede wszystkim polecane do pielęgnacji skóry suchej oraz z pierwszymi oznakami starzenia się.
Warto wiedzieć, że kosmetyki z antyoksydantami stosować należy do pielęgnacji całego ciała, a nie tylko twarzy. Kosmetyki do pielęgnacji ciała z antyoksydantami uelastyczniają ja, chronią przed wpływem wolnych rodników oraz procesami starzenia.
Jaka jest odpowiednia dawka antyoksydantów?
Najlepsze rezultaty przynosi spożywanie produktów zawierających różne antyoksydanty. Korzystniejsze efekty przynosi przyjmowanie umiarkowanej ilości pełnego zestawu związków, a nie duże dawki jednej substancji. Zalecane jest, więc stosowanie różnych antyoksydantów, a nie jednego.
Dzienna dawka antyoksydantów zależy od wielu czynników – wpływ na to ma między innymi wiek, płeć oraz stan zdrowia.
Antyoksydanty a rak
Antyoksydanty działają ochronnie przeciwko nowotworom, a także hamują reakcje utleniania. Ponadto neutralizują powstawanie wolnych rodników, które uszkadzają materiał genetyczny.
Antyoksydanty spożywane regularnie obniżają ryzyko zachorowania także na inne na choroby cywilizacyjne, o których więcej przeczytasz tutaj.
Źródła:
www.doz.pl/czytelnia/a2736-Jak_zadbac_o_diete_bogata_w_antyoksydanty
testosterone.pl/antyoksydanty
www.medonet.pl/zdrowie,antyoksydanty—zrodla,artykul,1726232.html
www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/diety/antyoksydanty-w-diecie-antyrakowej-lista-produktow-bogatych-w-przeciwu-aa-vPGX-PiHh-4AqT.html