Odporność jest niezwykle ważna dla każdego z nas. Gdy jest ona zbyt niska, to nasze zdrowie może być zagrożone. Jest wiele chorób, na które jesteśmy narażeni właśnie przez niską odporność. Jest ona szczególnie ważna u małych dzieci, tuż po urodzeniu i w trakcie pierwszych latach ich życia.

Zarówno młodzi ludzie, jak i osoby starsze powinny dbać o swoją odporność i pilnować, by nigdy nie słabła. Tylko dzięki temu, mamy szansę na zachowanie naszego zdrowia w pełni sił. Zdarzają się jednak takie chwile, że nasza odporność jest narażona na działanie wielu niesprzyjających jej czynników. W takich sytuacjach warto wiedzieć jak wzmacniać odporność i pracę naszego organizmu, by ochronić nas przed grożącymi naszemu zdrowiu bakteriami i wirusami.

Czynniki, które mogą negatywnie wpływać na naszą odporność

Takich czynników jest naprawdę wiele i każdy z nas jest na nie narażony. Na szczęście przed działaniem większości z tych czynników możemy się ochronić. Jednak, aby to zrobić, musimy wiedzieć co tak naprawdę może szkodzić naszej odporności. Czy są to czynniki zewnętrze, na które nie mamy żadnego wpływu, czy sami przez nieprawidłowy styl życia, narażamy siebie na osłabienie naszej odporności.

Oto lista czynników, które mogą osłabić naszą odporność:

Toksyny

Mają one negatywny wpływ na poziom naszej odporności. Trafiają one do naszego organizmu wraz z powietrzem, które wdychamy, wodą, którą pijemy oraz wieloma produktami spożywczymi. Nie jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować wszystkich szkodliwych substancji i toksyn z naszej krwi, ponieważ w dzisiejszych czasach jesteśmy na nie narażeni w każdej minucie swojego życia.

Możemy jedynie ograniczyć ich ilość w naszym otoczeniu lub zacząć stosować dietę, która pomoże nam w usunięciu toksyn z naszego organizmu. Zaburzają wszystkie procesy zachodzące w organizmie, przez co osłabiają naszą odporność. To właśnie przez toksyny, nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć odpowiednich przeciwciał, które zwalczą bakterie i wirusy.

Niedobór witamin i minerałów – jedna z częstszych przyczyn słabej odporności. Wiele osób cierpi na niedobory witamin i minerałów oraz innych niezbędnych do życia składników odżywczych. Przez to nasz organizm nie pracuje na pełnych obrotach i nie rozwija się w prawidłowy sposób. Takie braki w naszej diecie mogą doprowadzić do osłabionej odporności, która nie będzie w stanie chronić nas przed szkodliwym działaniem wirusów i bakterii. Przez niedobory ważnych składników odżywczych w naszym organizmie pojawia się większa ilość wolnych rodników i w żaden sposób nie jesteśmy chronieni przed ich niekorzystnym działaniem. A to przyczynia się do powstawania wielu poważnych chorób, w tym nowotworów.

Brak wysiłku fizycznego

Siedzący tryb życia jest bardzo niezdrowy, zwłaszcza dla naszej odporności. Przez brak jakiegokolwiek ruchu spowalnia ona swoją pracę. Zaleca się uprawianie sportu przez co najmniej piętnaście minut dziennie, by poprawić pracę naszego organizmu. Jeśli prowadzimy takie życie, że nie ma w nim czasu na odrobinę ćwiczeń kilka minut dziennie, warto do pracy dojechać rowerem czy przejść tę drogę pieszo w szybkim i energicznym tempie.

To zapewni nam trochę ruchu, a to z kolei pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie naszego organizmu. Warto więc pamiętać, by przynajmniej kilka razy w tygodniu, zapewnić naszemu ciału parę chwil wysiłku fizycznego, ponieważ ma to dobry wpływ na nasze zdrowie.

Przemęczenie

Kiedy nasz organizm nie jest wypoczęty i nie ma czasu na regenerację, to jego praca może zostać zaburzona. Wiele specjalistów jest zdania, że przemęczenie może być główną przyczyną chorób jakie nas atakują. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ bez odpowiedniej ilości odpoczynku, nasz organizm traci swoje siły, przez co nasza odporność znacznie spada. Sprawia to, że ryzyko występowania u nas poważnych schorzeń drastycznie wzrasta.

Badania wykazują, że osoby, które więcej pracują i mają znacznie mniej czasu na odpoczynek, częściej chorują i mają poważniejsze dolegliwości. Dziej się tak, ponieważ kiedy są przeziębieni nie mają czasu, by się wykurować i wyleczyć. Nawet nieleczone przeziębienie może przerodzić się w znacznie poważniejszą chorobę, która zagraża naszemu życiu. Zmęczenie i brak możliwości odpoczynku znacząco osłabia naszą odporność i uniemożliwia nam regenerację.

Stres

Związek pomiędzy stresem a niską odpornością również pokazują nam specjaliści. Ich zdaniem nadmierny stres może powodować, że receptory w naszym mózgu wytwarzają substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Są to substancje, które spowalniają pracę naszego organizmu i sprawiają, że nie rozwija się on w prawidłowy sposób. Przez to właśnie mają one również niekorzystny wpływ na odporność. Znacząco ją obniżają, przez co narażeni jesteśmy na więcej chorób i infekcji.

Te wszystkie czynniki mają ogromny wpływ na naszą odporność oraz kondycję zdrowia. Unikanie i zwalczanie wszystkich tych działań może pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Warto więc zadbać o wykluczenie wszystkich tych czynników z naszego życia, co pomoże nam w utrzymaniu odporności na wysokim poziomie.

Produkty, które warto wprowadzić do swoje diety, by zadbać o odporność

Jest wiele sposobów na poprawę odporności. Jednym z nich, jest zmiana naszych nawyków żywieniowych. Nasza dieta ma ogromny wpływ na prace naszego organizmu i jakość odporności. Tak więc warto wiedzieć, co najlepiej wprowadzić do swojej diety, by miała ona na nas pozytywny wpływ.

1. Cynk

Jest on niezbędnym minerałem, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Cynk niweluje działanie wolnych rodników, dzięki czemu zmniejsza naszą podatność na infekcje. Bierze on udział w wytwarzaniu limfocytów T, które są niezwykle ważne dla naszej odporności. Dzięki odpowiedniej dawce cynku w naszej diecie podnosimy odporność i poprawiamy pracę organizmu.

Niedobór cynku może prowadzić do osłabienia, wydłużenia czasu regeneracji oraz gojenia się ran. Jeśli chcemy zadbać, by w naszej diecie znalazła się odpowiednia dawka cynku, powinniśmy spożywać produkty takie jak:

  • Wołowina
  • Ostrygi
  • Orzechy
  • Czerwone mięso
  • Szpinak
  • Szparagi
  • Nasiona roślin strączkowych.

2. Kwasy tłuszczowe

Istotną rolę dla naszej odporności mają kwasy tłuszczowe omega 3. Bez odpowiedniej ich ilości w naszej diecie nasz organizm nie jest w stanie wytwarzać przeciwciał zwalczających patogeny. Spożywając wskazaną dla nas dawkę kwasów tłuszczowych omega 3 korzystnie wpływamy na naszą odporność o przyśpieszamy odpowiedź immunologiczną w czasie infekcji.

Dzięki temu jesteśmy również w stanie ochronić nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i toksyn, które dostają się do naszej krwi. Warto więc wprowadzić do naszej diety, produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, czyli takie jak:

3. Warzywa i owoce

Warto w swojej diecie mieć jak największą ilość warzyw i owoców, ponieważ są one bogatym źródłem witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Najlepiej wybierać takie produkty, które są źródłem witaminy C i  ß-karotenu. Te składniki mają ogromny wpływ na odporność. By dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią dawkę tych składników, powinniśmy wprowadzić do swojej diety:

  • Kalafior
  • Pietruszkę
  • Truskawki
  • Brukselkę
  • Porzeczki czarne
  • Kiwi
  • Pomarańczę
  • Marchewkę
  • Szczypiorek
  • Morele
  • Brzoskwinię.

4. Witamina D

Wielu specjalistów jest zdania, że witamina D jest niezwykle ważna dla układu odpornościowego. Badania wykazują, że ma ona istotną rolę dla naszego organizmu. Regularne spożywanie odpowiedniej dla nas witaminy D może przyczynić się do zmniejszenia się ryzyka powstawania wielu chorób. Zapobiega postępowaniu nowotworów, infekcji oraz chorób autoimmunologicznych.

Wspomaga wytwarzanie substancji bakteriobójczych i przeciwzapalnych. Do naszej diety należy prowadzić produkty wymienione poniżej, by dostarczyć odpowiednią ilość tej niezwykłej i niezbędnej do życia, witaminy:

  • Tran
  • Ryby
  • Suplementy zawierające witaminę D
  • Jajka.

Możemy również wystawiać naszą skórę na promienie słoneczne, ponieważ wchodzą one w proces syntezy, dzięki czemu do naszej krwi trafia dodatkowa dawka witaminy D. Jednak szacuje się, że witamina D może być przez nas pozyskiwana jedynie przez kilka miesięcy. Ten okres trwa się od kwietnia do września. Do procesu syntezy dochodzi jedynie w godzinach od dziesiątej do piętnastej, ponieważ tylko w tym czasie słońce jest na tyle blisko ziemi, że ma możliwość działania na naszą skórę.

Odporność u najmłodszych

Budowanie układu odpornościowego rozpoczyna się już w momencie naszych narodzin. Jego rozwój zaś, ma już początek w łonie matki. Dlatego niezwykle ważne jest, by kobieta w ciąży i podczas karmienia piersią dbała o dostarczenie swojemu organizmowi odpowiednia dawkę witamin i minerałów, które mają ogromny wpływ na budowę układu odpornościowego.

Przy karmieniu piersią maluch dostaje dawkę niezbędnych do życia substancji wraz z pokarmem matki. Niezwykle ważne jest więc, by pamiętała o właściwe zbilansowanej diecie. Warto również pamiętać, że nadmierne oddzielanie dziecka od czynników zewnętrznych, może mieć negatywny wpływ na rozwój układu odpornościowego malucha. Musi mieć on kontakt z produktami i rzeczami, które w obecnym czasie mogą wpłynąć pozytywnie na jego odporność. Jeśli natomiast nie będzie miał z nimi kontaktu w pierwszych latach swojego życia, będą miały niekorzystny wpływ na jego zdrowie i mogą wywołać reakcje alergiczne.

Warto pamiętać, że to właśnie pierwsze lata życia naszego malucha mają największy wpływ na jego rozwój. To właśnie w tych latach, jego organizm rozwija się, a układ odpornościowy nabiera umiejętności ochrony i zwalczania wirusów i bakterii. Jeśli w tym okresie nie rozwinie u siebie takiej zdolności, może mieć to ogromny wpływ na jego bezpieczeństwo zdrowia.

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x