Jarmuż to warzywo o licznych właściwościach zdrowotnych, a sposób jego wykorzystania jest bardzo różnorodny. Warzywo to może być świetnym urozmaiceniem codziennej diety i szansą na poznanie nowych smaków oraz przepisów.

Wartości odżywcze jarmużu

Jarmuż w Polsce doceniany jest stosunkowo rzadko. To wielki błąd, ponieważ to warzywo zawierające wiele witamin oraz składników mineralnych. Należą do nich:

Jarmuż zawiera również:

Warto wiedzieć, że witaminy K oraz A należą do witamin trwałych. Odporne, więc są na wysokie temperatury, ale smażenie zmniejsza ich ilość. Jeśli zależy nam na przyswojeniu ich przez nasz organizm jarmuż powinniśmy jeść najlepiej gotowany albo surowy.

Właściwości lecznicze jarmużu

Spożywanie jarmużu wpływa na:

prawidłową pracę oczu – jarmuż to doskonałe źródło beta-karotenu. Organizm wytwarza z niego witaminę A. Bierze ona udział w procesie widzenia i zapobiega między innymi zespołowi suchego oka oraz tzw. kurzej ślepocie.

Jarmuż posiada także antyoksydanty – należą do nich luteina oraz zeaksantyna, które chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

wrzody żołądka – jarmuż zawiera sulforafan, który niszczy bakterie mogące przyczynić do wrzodów, a nawet zapaleń błony śluzowej żołądka. 

układ sercowo – naczyniowy – jarmuż zawiera potas, to właśnie dzięki niemu naczynia krwionośne są drożne, a krew bardziej swobodnie krąży. Dzięki zawartości wapnia, wpływa na prawidłowe pompowanie krwi do tkanek ciała.

choroby nowotworowe – sulforafan może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób nowotworowych.Warzywo to zawiera również karotenoidy, które zapobiegają nowotworom jamy ustnej, krtani, przełyku oraz pęcherza moczowegoNatomiast witamina K zawarta w jarmużu chroni przed rakiem wątroby, pęcherzyka żółciowego, okrężnicy, piersi oraz jajnika.

osteoporoza – spożywanie jarmużu zalecane jest w prewencji oraz leczeniu osteoporozy. Wszystko to za sprawą wapnia, który znajduje się w warzywie.

cholesterol – związki, które są zawarte w jarmużu przyczyniają się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu LDL.

jarmuż, właściwości jarmużu

Przeciwwskazania

Jarmużu nie powinny jeść osoby z chorobami tarczycy, ponieważ zawiera goitrogeny.

Są to związki, które mogą przyczynić się do obniżenia stężenia jodu w organizmie.

Zbyt duża ilość goitrogenów może doprowadzić do zaburzeń w syntezie hormonów tarczycowych, a także przerostu gruczołu tarczycowego.

Ich działanie można jednak ograniczyć gotując jarmuż bez przykrycia. Dzięki temu goitrogeny utlenią się dzięki wysokiej temperaturze.

Jarmuż z diety powinny wykluczyć również osoby ze szczawianową kamicą nerkową. Warzywo to zawiera szczawiany, a ich jedzenia w zbyt dużej ilości powoduje odkładanie się w drogach moczowych oraz nerkach.

Jak przechowywać jarmuż?

Jarmuż przechowywać można w woreczku foliowym w lodówce. Tak przechowywany może zachować świeżość nawet przez kilka dni.

Warzywo to możemy także zamrozić – najlepiej poddać temu procesowi liście w całości. Po zamrożeniu zachowują swoją kruchość oraz łatwo oddzielić je od twardej łodygi.

jarmuż przepisy

Przepisy

Koktajl z jarmużu i szpinaku

Składniki:

pół szklanki soku z ananasa,
szklanka mleka migdałowego (bez cukru),
garść jarmużu,
garść szpinaku baby,
plaster ananasa,
pół banana.

Sposób przygotowania:

pokrój w kostkę ananasa, a następnie zblenduj wszystkie składniki.

Koktajl z jarmużu oraz awokado

Składniki:

szklanka wody kokosowej,
garść jarmużu,
połówka awokado,
banan,
łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

pokrój awokado oraz zblenduj go ze szklanką wody kokosowej, a następnie dodaj resztę składników i zblenduj wszystkie składniki razem.

Koktajl z jarmużu i pomarańczy

Składniki:

szklanka świeżego soku z pomarańczy,
pół szklanki wody mineralnej,
garść jarmużu,
łyżka jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

Zblenduj wszystkie składniki.

Chipsy z jarmużu

Składniki:

3 liście jarmużu albo 100 g jarmużu paczkowanego,
sól,
2 łyżki oliwy extra vergine.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 190 C. Jarmuż umyj oraz oderwij liście od twardej łodyżki. Liście umieść w misce, dopraw solą, polej oliwą, dokładnie wymieszaj.
Następnie wyłóż na blaszkę piekarnika jarmuż, a wcześniej wyściel blaszkę papierem do pieczenia.
Wystaw na górną półkę piekarnika oraz piec przez 10 minut.

Kolorowa sałatka z jarmużem

Składniki:

10 łodyg jarmużu,
3 ząbki czosnku,
1 papryka czerwona,
2 średnie pomidory,
1 zielony ogórek.

Składniki na dressing:

2 łyżki soku z cytryny,
5 łyżek oliwy z oliwek,
1 płaska łyżeczka soli,
szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

jarmuż umyj, oddziel twarde łodygi. Poszatkuj go,
jarmuż wrzuć do osolonego wrzątku oraz gotuj przez ok.15 minut,
po 15 minutach skręć ogień, przelej zawartość garnka przez sitko. Następnie jarmuż odstaw do miseczki i poczekaj aż się przestudzi. Przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku i dodaj go do jarmużu,
pokrój pozostałe warzywa w kostkę. Następnie dodaj je do jarmużu,
w celu przygotowania dressingu połącz w misce cytrynę, oliwę, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie polej dressingiem sałatkę.

Ciekawostki

Nie każdy wie, że jarmuż przynosi również korzyści zewnętrzne. Wspiera zdrowie skóry i zapobiega starzeniu się komórek.

Jarmuż pomaga także zmniejszyć wagę. Jego indeks glikemiczny wynosi tylko 15, a składa się głównie z wody oraz błonnika.

Ponadto po jego zjedzeniu pozostaje uczucie sytości.

Jarmuż odtruwa również organizm. Związki w nim zawarte mają silne właściwości detoksykacyjne oraz antybakteryjne.

Źródła:

faktyozywnosci.pl/jarmuz-ciekawostki-zdrowie/

zdrowie.tvn.pl/a/jarmuz-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-prozdrowotne-w-jakiej-postaci-najlepiej-jesc-jarmuz

www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu-aa-5wWz-erFB-dynm.html

www.kwestiasmaku.com/przepis/chipsy-z-jarmuzu

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x