Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 należą do dobrych tłuszczów nienasyconych. Są one niezwykle ważne dla naszego organizmu, ponieważ chronią go przed różnymi chorobami.
Kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu.
Kwasy omega-3 – występowanie
Kwasy tłuszczowe omega-3 są wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć. Należy więc dostarczać je do organizmu wraz z pożywieniem lub w postaci suplementów diety.
Do kwasów omega-3 należy:
- kwas eikozapentaenowy czyli EPA.
Jest on niezwykle ważny dla układu sercowo – naczyniowego. - kwas dokozaheksaenowy, inaczej DHA.
To składnik budulcowy tkanki nerwowej. Jego dostarczanie do organizmu jest, więc niezwykle ważne w okresie życia płodowego oraz we wczesnym dzieciństwie. - kwas alfa-linolenowy czyli ALA.
To silny antyoksydant, który spowalnia glikację białek. Przeciwdziała starzeniu się organizmu.
Kwasy tłuszczowe omega-3, EPA oraz DHA znaleźć można głównie w rybach oraz owocach morza. Kwasy ALA znajdują się przede wszystkim w tłuszczach pochodzenia roślinnego.
Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w produktach takich jak:
- olej z łososia, śledzia, wątroby dorsza, sardynek,
- małże, ostrygi, krewetki,
- orzechy włoskie, migdały,
- olej rzepakowy, lniany, kukurydziany, sezamowy, konopny, sojowy, słonecznikowy, ryżowy, z pestek winogron, z orzechów włoskich,
- nasiona chia,
- zielone warzywa,
- awokado.
Kwasy omega-6 – występowanie
Kwasy omega-6 znajdują się natomiast przede wszystkim w żywności pochodzenia roślinnego.
Źródłem kwasów omega-6 jest przede wszystkim:
- olej słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, arachaidowy, sezamowy, kokosowy, z pestek winogron,
- oliwa z oliwek,
- pestki dyni oraz pestki słonecznika,
- sezam,
- migdały,
- orzechy ziemne,
- awokado.
Kwasy omega-3 i omega-6 – właściwości, działanie
Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na nasze zdrowie. Kwasy omega-6 są ważnym składnikiem błon komórkowych, wspierają odporność, ulepszają pracę układu nerwowego, tworzą barierę ochronną przed rozwojem stanów zapalnych.
Warto wiedzieć, że są one niezbędne do odpowiedniej pracy układu pokarmowego, serca oraz nerek.
Ich obecność w odpowiedniej ilości jest niezwykle istotna w walce z:
- alergiami,
- ADHD,
- zaburzeniami hormonalnymi,
- nadciśnieniem tętniczym,
- cukrzycą,
- chorobami skóry,
- podwyższonym poziomem cholesterolu,
- osteoporozą.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są również niezwykle ważne dla naszego organizmu. Stanowią budulec naszych komórek i to właśnie dzięki nim błona komórkowa odpowiednio funkcjonuje.
Ponadto wspomagają pracę mózgu. Poprawiają jego ukrwienie oraz wpływają na lepszy przepływ bodźców nerwowych pomiędzy substancją białą a szarą.
Kwasy tłuszczowe omega-3 dbają także o nasz wzrok. Warto wiedzieć, że niedobór kwasów omega-3 może być powodem zwyrodnienia plamki żółtej w starszym wieku, co jest jednym z najczęstszych powodów utraty wzroku u osób dorosłych.
Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają pracę serca. Zapobiegają również zakrzepom oraz zawałom, ponieważ uniemożliwiają przyklejanie się krwinek do uszkodzonych naczyń.
Kwasy omega-3 i omega-6 a odchudzanie
Kwasy omega-3 biorą udział w procesie zasilania komórek. Umożliwiają, więc pozyskiwanie większej ilości cukrów ze spożytych węglowodanów oraz kumulują je w komórkach jako glikogen. Nie pozwalają cukrom odkładać się w naszym organizmie w postaci tłuszczu.
Kwasy omega-3 stymulują również proces termogenezy. Produkują ciepło kosztem gromadzenia się pokładów tłuszczu.
W naszej diecie, a w szczególnie w tej odchudzającej kwasów omega-6 powinno być znacznie mniej. Idealna proporcja między tymi tłuszczami wynosi 4:1.
W przypadku, kiedy równowaga pomiędzy tymi tłuszczami jest zaburzona, dochodzi często do rozwoju otyłości.
Jaka jest odpowiednia dawka kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6?
Optymalna dawka kwasów tłuszczowych omega-3 powinna wynosić 850 miligramów. Natomiast jeśli chcemy między innymi obniżyć poziom trójglicerydów oraz cholesterolu dawka ta powinna mieć 3 – 4 gramy.
Jakie kwasy omega przyjmować w ciąży?
W ciąży niezwykle istotną rolę odgrywa przyjmowanie odpowiedniej dawki kwasów tłuszczowych omega-3. Są one potrzebne do budowania nowych tkanek mamy oraz nienarodzonego dziecka.
Z tego powodu, że nie są one syntetyzowane w organizmie człowieka, należy dostarczać je wraz z pożywieniem.
Średnie dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3 dla kobiet w ciąży wynosi 200-300 mg.
Źródła:
www.domzdrowia.pl/artykul/kwasy-omega-6-przyczyna-otylosci-590
zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,15997989,Kwasy_omega_3_i_omega_6_sa_zdrowe__ale_tylko_we_wlasciwych.html
mamotoja.pl/dieta-dla-kobiet-w-ciazy-kwasy-omega-3,interaktywny-talerz-dla-kobiet-w-ciazy-artykul,17525,r1p1.html