Zaparcia to wstydliwy problem wielu ludzi. Nie należy go jednak bagatelizować, ale odkryć przyczynę zaparć i leczyć je, ponieważ powtarzające się zaparcia mogą nieść poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Jakie są objawy zaparć?

O zaparciu można mówić wtedy, kiedy wypróżnianie następuje rzadziej niż 3 razy w ciągu tygodnia. Do najczęstszych objawów zaparć zalicza się:

  • mdłości,
  • wzdęcia,
  • brak apetytu,
  • zawroty głowy,
  • stolec z niewielkim śluzem,
  • krew w kale,
  • anemię,
  • uczucie rozpierania w nad- oraz śródbrzuszu,
  • wydalanie twardego kału, któremu towarzyszy ból,
  • nocne bóle brzucha.

Rodzaje zaparć

zaparcia przypadkowe – za ich pojawienie się odpowiadają takie sytuacje jak np. podróż, gwałtowna zmiana sposobu odżywiania się;

zaparcia krótkotrwałe – ich cechą charakterystyczną jest charakter okresowy oraz nawracający – takie zaparcia mieszają się z etapami prawidłowego wypróżniania się;

zaparcia przewlekłe;

zaparcia idtiopatyczne – są one spowodowane zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego – to najczęstszy rodzaj zaparć.

Przyczyny zaparć

Tak samo jak jest kilka rodzajów zaparć, jest też wiele przyczyn. Podzielić je można ze względu na zaburzenia defekacji (oddawania) stolca oraz zaburzenia pasażu przez jelito grube.

Do przyczyn zaburzenia defekacji zalicza się:

  • zaburzenia czucia trzewnego,
  • choroby rdzenia kręgowego,
  • urazy,
  • wrodzony brak zwojów nerwowych w ścianie jelita,
  • zmiany zapalne zwieraczy,
  • choroba hemoroidalna,
  • szczeliny odbytu.

Do przyczyn zaburzeń pasażu przez jelito grube zalicza się natomiast:

  • jelito spastyczne,
  • uwarunkowania metaboliczne,
  • zatrucia metalami,
  • depresję,
  • nerwicę,
  • choroby organiczne ośrodkowego układu nerwowego,
  • przyjmowanie leków rozkurczowych, moczopędnych, przeciw nadciśnieniowych,
  • zaburzenia hormonalne,
  • zmiany pozapalne.

zaparcia w ciąży

Zaparcia w ciąży

Zaparcia w ciąży to kłopoty z oddaniem stolca, które utrzymują się 3 dni lub dłużej. Często ich objawem jest poczucie niepełnego wypróżniania, a także charakterystyczny ból.

Takiej dolegliwości nie można lekceważyć, ponieważ może doprowadzić do powstania żylaków odbytu.

Do głównych przyczyn zaparć w ciąży należy nieodpowiednia dieta. Ponadto progesteron wykazuje działanie rozluźniające na mięśnie przewodu pokarmowego, a przez to pokarm wolniej przesuwa się w jelitach i powoduje zaparcia w ciąży.

Progesteron jest jednak niezwykle ważny podczas ciąży, ponieważ dzięki niemu stawy oraz mięśnie stają się bardziej elastyczne, a tym samym lepiej przygotowane na wydanie dziecka na świat.

Dieta podczas ciąży powinna być wysoko błonnikowa. Dzienna optymalna dawka błonnika wynosić powinna 25 – 30 g.

W takiej diecie powinno być dużo warzyw, kasz, owoców, orzechów, razowego pieczywa.

Produkty bogate w błonnik należy do diety wprowadzać stopniowo, aby nie doprowadzić do powstania większego zaparcia.

Pamiętać trzeba również o piciu odpowiedniej ilości wody czyli 2-3 litrów dziennie.

Zrezygnować natomiast należy z produktów takich jak biała mąka, cukier, czekolada, kakao, słodzone napoje, żywność wysoko przetworzona. Wyeliminować z diety powinno się także mocną kawę, herbatę, biały ryż, drobne kasze.

Ważną rolę podczas ciąży i walki z zaparciami odgrywa również lekka aktywność fizyczna.

Domowe sposoby na zaparcia

W celu poprawy pracy jelit można spożywać odpowiednią ilość włókien roślinnych, które nie ulegają trawieniu,czyli błonnika. Unikać należy natomiast produktów mających wpływ na silne zaparcia. Dieta przeciw zaparciom zawiera dużo błonnika oraz produkty gruboziarniste.

Należy uregulować tryb życia. Zmienić powinno się również dietę, jeśli powoduje powstawanie oraz utrzymywanie zaparć.

Powinno się również rano wypijać szklankę letniej wody, kompotu ze śliwek suszonych albo 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty. Spożyć należy także pełnowartościowe śniadanie.

Należy również codziennie o tej samej porze dnia próbować wypróżniać się, a dzięki temu przywrócić odruch regularnego oddawania stolca.

Powinno się, także spożywać 3 razy w ciągu dnia po 1 łyżeczce naturalnego siemienia lnianego.

Do diety włączyć można także suszone śliwki. Posiadają one 7 razy więcej błonnika niż śliwki surowe – z tego powodu regulują perystaltykę jelit.

Spożywać można również fermentowane produkty mleczne. Należą do nich maślanki, kefiry, jogurty.

Zioła takie jak kwiaty śliwy czy pączki brzozy również mogą pomóc na zaparcia. Należy wypić szklankę naparu przed śniadaniem, a następnie drugą wieczorem przed snem.

domowe sposoby na zaparcia

Metody leczenia zaparć

Leczenie zaparć zależy od ich przyczyny. Metody leczenia zaparcia:

  • dietetyczne,
  • farmakologiczne,
  • psychologiczne,
  • w ostateczności operacyjnej.

Lekarz przed podjęciem decyzji o zastosowaniu jednej lub więcej z wyżej wymienionych metod zaleca wykonanie badań:

  1. laboratoryjnych,
  2. radiologicznych,
  3. endoskopowych jelita grubego.

Należy pamiętać, że leczenie farmakologiczne powinien ustalić lekarz i nie należy stosować wybranych przez siebie środków przeczyszczających, ponieważ może to nieść ze sobą poważne konsekwencje.

Leczenie farmakologiczne lekarz ustala indywidualnie. Bierze on pod uwagę preferencje pacjenta, a także jego reakcje na poszczególne leki.

Jest to bardzo ważne, ponieważ długotrwałe, przewlekle oraz niekontrolowane stosowanie leków przeczyszczających może nasilić problem w wypróżnianiem oraz przyzwyczaić organizm do wywoływania wypróżnień.

Chcesz pozbyć się zaparć naturalnymi sposobami?  

Źródła:

podyplomie.pl/medycyna/14799,diagnostyka-i-leczenie-zaparc-u-mlodych-osob?page=3

www.mp.pl/pacjent/gastrologia/objawy/50664,zaparcia

www.medonet.pl/zdrowie,zaparcia-w-ciazy—objawy–przyczyny–wlasciwa-dieta,artykul,1729208.html

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x