Syrop klonowy to popularny dodatek do dań, a w szczególności do amerykańskich naleśników. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom doceniany jest przez osoby dbające o swoją dietę oraz zdrowy styl życia.

Właściwości

Syrop klonowy składa się głównie z wody. Stanowi ona aż 97% tego produktu.

Syrop klonowy jest źródłem składników mineralnych do których należą:

Warto wiedzieć, że syrop klonowy jest źródłem przeciwutleniaczy. W porcji 80 g syropu klonowego znajduje się tyle przeciwutleniaczy co w jednej porcji brokułów, jabłek albo bananów.

Ponadto w 100 g syropu klonowego znajduje się 270 kcal, a dla porównania w 100 g cukru jest około 400 kcal.

Syrop klonowy zawiera również związki fenolowe wykazujące działanie antyoksydacyjne oraz antymutagennie. Dzięki temu pomaga w hamowaniu procesu rozwoju komórek nowotworowych.

Kwas abscysynowy zawarty w syropie klonowym stymuluje uwalnianie insuliny przez trzustkę, a także zwiększają wrażliwość komórek tłuszczowych.

Syrop klonowy wykazuje działanie antynowotworowe, antybakteryjne, przeciwcukrzycowe. Wszystko to dzięki temu, że posiada w swoim składzie ponad 50 substancji antyoksydacyjnych.

Jak i skąd pozyskiwany jest syrop klonowy?

Syrop klonowy pozyskiwany jest w wyniku długotrwałego odparowywania soku z wybranych gatunków klonu.

Produkcja syropu klonowego polega na tym, że klon jest nawiercany w kilku miejscach. Następnie ściekający sok odprowadzany jest rurkami aż do warzelni.

W warzelni sok klonowy poddany zostaje odparowaniu.

W celu uzyskania jednego litra syropy klonowego potrzeba około 40 litrów soku klonowego.

syrop klonowy, sok klonowy

Indeks glikemiczny syropu klonowego

Indeks glikemiczny to parametr, który oznacza wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu.

Indeks glikemiczny syropu klonowego wynosi 65. Ponadto syrop klonowy ma mniej kalorii niż miód czy cukier.

Pozyskiwany jest naturalnymi metodami i głównie składa się z antyoksydantów, elektrolitów i cukrów prostych.

Syrop klonowy – zastosowanie

Syrop klonowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Dzięki temu, że w konsystencji jest płynny oraz gęsty stosuje się go w formie polewy do naleśników, gofrów czy tostów.

Syrop klony służyć może także jako dodatek do deserów czy śniadań: lodów, jogurtów, płatków zbożowych.

Syrop klonowy wykorzystywany jest także jako zamiennik cukru czyli słodzik do różnych napojów w tym na przykład do kawy. Jest również wykorzystywany do ciast i innych wypieków.

Syrop klonowy stosować można w formie polewy nawet do mięs, takich jak na przykład kurczak.

Często jest również wykorzystywany jako dodatek do ketchupu, musztardy, octu winnego.

syrop klonowy, sok klonowy

Przepisy z syropem klonowym

Klasyczne pankaces z z syropem klonowym

Składniki:

2 szklanki mleka,
3 szklanki mąki,
1 serek homogenizowany o smaku waniliowym,
2 jajka,
1 budyń waniliowy,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru,
masło klarowane do smażenia,
syrop klonowy.

Sposób przygotowania:

Mleko wlej do miski, dodaj do niego jaja, cukier, serek homogenizowany, budyń, proszek do pieczenia,
i wszystko dokładnie wymiksuj.
Następnie dodaj mąkę oraz jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
W momencie, kiedy ciasto będzie miało gęstą konsystencję, na patelni rozgrzej masło klarowane oraz nałóż łyżką porcję ciasta.
Placuszki piecz na złoto-brązowy kolor z jednej oraz z drugiej strony.
Na koniec ułóż na talerzu pankejki w stosik oraz polej syropem klonowym.

Łosoś herbaciany z syropem klonowym

Składniki:

filet z łososia,
1 szklanka herbaty,
1 szklanka syropu klonowego,
1 szklanka ryżu,
3 łyżki sosu sojowego,
1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

Filet z łososia pokrój na 4 porcje. Następnie wymieszaj sos sojowy z syropem klonowym i polej nim rybę.
Następnie posyp rybę swoimi ulubionymi przyprawami i wstaw do lodówki na godzinę,
Wyłóż folię aluminiową oraz wsyp na nią ryż, herbatę, cukier. Następnie wszystko wymieszaj i połóż na to koszyczek bambusowy owinięty wilgotną ściereczką.
Patelnię typu wok postaw na małym ogniu, zaczekaj aż zacznie dymić. Wyjmij łososia z marynaty oraz włóż do koszyczka.
Następnie podgrzewaj przez 15 minut. Zaczekaj aż łosoś uwędzi się w dymie herbacianym pod przykryciem.
Marynatę z łososia podgrzewaj do momentu aż powstanie gęsty syrop.
Na koniec wyjmij łososia z koszyczka, włóż ją do naczynia żaroodpornego, posmaruj syropem oraz zapiekaj przez 3 minuty.

Tosty z karmelizowanym bekonem oraz syropem klonowym

Składniki:

chleb tostowy,
żółty ser,
masło,
cienkie plasterki wędzonego boczku,
syrop klonowy.

Sposób przygotowania:

Opiecz chleb tostowy w tosterze lub piekarniku.
Plasterki boczku posmaruj cienko syropem klonowym i ułóż na rozgrzanej patelni.
Smaż do zarumienienia z obydwu stron.
Gorące tosty posmaruj masłem. Ułóż na nich plasterki sera oraz karmelizowany boczek.
Polej tosty syropem klonowym.

Jaki syrop klonowy wybrać?

Dobry syrop w swoim składzie powinien zawierać 100% syropu.

Wybierając go należy zwrócić uwagę czy nie ma w swoim składzie cukru.

Wybierać należy syrop klonowy pochodzący z upraw ekologicznych, niezawierający dodatkowych składników.

Czy syrop klonowy jest odpowiedni dla dzieci?

Syrop klonowy jest jak najbardziej odpowiedni dla dzieci. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby miały go one w swojej diecie.

W porównaniu do cukru jest mniej kaloryczny oraz jest naturalnym produktem korzystnie wpływającym na zdrowie. Zawiera witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty.

Czy syrop klonowy jest odpowiedni dla diabetyków?

Syrop klonowy pomimo tego, że ma mniej kcal niż cukier jego IG wynosi 65. Z tego powodu nie może on pełnić zamiennika cukru w diecie diabetyka.

Syrop klonowy jest dużo zdrowszy niż cukier biały, natomiast na wzrost stężenia glukozy we krwi wpływa tak samo.

Jak przechowywać syrop klonowy?

Syrop klonowy powinno się przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętej szklanej butelce albo słoiku. Jest to niezwykle ważne, ponieważ w syropie klonowym w temperaturze pokojowej pojawić się może pleśń.

Wynika to z braku konserwantów w syropie – jest on w pełni naturalny.

Syrop klonowy może stanowić ciekawe urozmaicenie naszej diety – z pewnością doda klasycznym potrawom niezwykłego smaku.

Źródła:

http://bonavita.pl/syrop-klonowy-sklad-wlasciwosci-zastosowanie-czy-syrop-klonowy-jest-zdrowy

https://apteline.pl/artykuly/syrop-klonowy-slodycz-z-potencjalem/

https://portal.abczdrowie.pl/syrop-klonowy-powstawanie-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-zdrowotne

https://zdrowie.tvn.pl/a/syrop-klonowy-jaki-ma-wlasciwosci-czy-jest-kaloryczny

 

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x