Miód to bogactwo wielu witamin oraz składników mineralnych. Wpływa korzystnie na zdrowie całego organizmu. Miód w zależności od rodzaju wykazuje inne właściwości odżywcze.
Miód spadziowy
Miód spadziowy spośród wszystkich miodów wyróżnia się tym, że nie powstaje z nektaru kwiatów. Jest to natomiast wydzielina z mszyc oraz czerwców żerujących na liściach drzew zebrana przez pszczoły. Zwabia pszczoły, a one ją zagęszczają oraz składają w komórkach w postaci miodu spadziowego.
Miód spadziowy dzieli się na dwa gatunki: spadź liściastą oraz spadź iglastą.
Wartości odżywcze miodu spadziowego
Miód spadziowy nie bez powodu nazywany jest miodem „królewskim” zawiera bowiem wiele składników odżywczych oraz zdrowotnych. Należą do nich:
Ponadto posiada dwukrotnie więcej białek, aminokwasów, enzymów niż miody nektarowe.
Pamiętać należy jednak, że zawiera też dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy.
Właściwości lecznicze
Miód spadziowy wykazuje szerokie zastosowanie w lecznictwie naturalnym:
- reguluje pracę serca,
- obniża ciśnienie,
- rozszerza naczynia wieńcowe,
- polepsza krążenie,
- poprawia pracę nerek.
Wykazuje również właściwości, dzięki którym przyspiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń. Ponadto zmniejsza napięcie nerwowe oraz działa uspokajająco.
Miód spadziowy wpływa także dobrze na walkę z przeziębieniem oraz zapaleniem płuc. Wzmacnia odporność oraz posiada właściwości odtruwające.
Polecany jest górnikom pracującym w kopalniach uranu dlatego, że przeciwdziała skutkom napromieniowania. Jego spożywanie zalecane jest także osobom po kuracjach antybiotykowych oraz sterydowych.
Miód spadziowy to również naturalny środek przeciwnowotworowy.
Miód gryczany
Miód gryczany ma ciemny kolor mocnej herbaty. Jego zapach można określić jako zapach biało-różowych kwiatów gryki. Smak ma natomiast ostry słodki oraz delikatnie piekący.
Wartości odżywcze
Miód gryczany posiada dużo soli mineralnych oraz substancji wzmacniających odporność. Zawiera również magnez, żelazo i bardzo łatwo przyswajalne białko.
Miód gryczany w ponad 50% składa się z fruktozy, a aż 46% z glukozy. Zawarte w nim cukry proste wchłaniają się z łatwością do krwiobiegu i odżywiają mięsień sercowy.
Ponadto wpływa na lepszą przyswajalność witamin oraz aminokwasów. Niezwykle dobrze działa na przyswajalność witaminy C.
Właściwości lecznicze
Spożywanie miodu gryczanego polecane jest szczególnie w przypadku niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza. Wprowadzenie go do diety powoduje wzrost hemoglobiny we krwi.
Wspomaga procesy odnowy po chorobach, rekonwalescencję.
Miód gryczany chroni przed uszkodzeniem wątroby oraz nerek. Odtruwa organizm, działa anty nowotworowo.
Miód gryczany łagodzi również objawy trądziku. Odbudowuje także zniszczone końcówki włosów oraz oczyszcza skórę głowy.
Jak spożywać miód gryczany?
Jeśli chcemy, aby spożywanie miodu było jak najbardziej efektywne należy spożywać go rano 30 minut przed śniadaniem. Taka kuracja może wspomóc leczenie serca oraz naczyń krwionośnych.
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy łatwo rozpoznać po jasnym kolorze. Zapach przypomina woń kwiatów rzepaku. W smaku jest łagodny, trochę mdły oraz nieco gorzki.
Wartości odżywcze miodu rzepakowego
Miód rzepakowy posiada liczne olejki eteryczne, związki gorczycowe, flawonoidy, biopierwiastki cholinę oraz kurkumę. Bogaty jest również w bor. Zawiera witaminy takie jak:
- witaminy z grupy B,
- witaminę K,
- witaminę C,
- żelazo.
Właściwości lecznicze miodu rzepakowego
Miód gryczany wzmacnia serce oraz siłę jego skurczu. Przyczynia się również do rozszerzania naczyń wieńcowych, dzięki temu poprawia się ich dotlenienie oraz odżywienie, a to zapobiega schorzeniom miażdżycowym.
Spożywanie miodu gryczanego obniża ciśnienie, uzupełnia niedobór potasu. Odtruwa także organizm – wykazuje właściwości detoksykacyjne.
Usprawnia również funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Wspomaga procesy leczenia infekcji gardła, nosa oraz oskrzeli.
Jak spożywać miód rzepakowy?
Miód gryczany najlepiej spożywać po wcześniejszym rozpuszczeniu w szklance ciepłej herbaty.
Miód akacjowy
Miód akacjowy charakteryzuje jasno słomkowa barwa. Pozyskiwany jest z tzw. białej lipy.
Wartości odżywcze miodu akacjowego
Miód akacjowy posiada liczne witaminy z grupy B oraz składniki odżywcze. Najwięcej składników zawartych w tym miodzie to węglowodany, glukoza oraz fruktoza.
Posiada również kwasy organiczne takie jak glukonowy, jabłkowy, cytrynowy. Wpływają one na smak miodu akacjowego.
Zawiera także barwniki takie jak karotenoidy. Miód akacjowy posiada nadtlenek wodoru, który wykazuje właściwości niszczące drobnoustroje.
Właściwości lecznicze miodu akacjowego
Miód akacjowy polecany jest osobom z zaburzeniami trawienia, skurczami, nad kwasowością, borykającymi się z zapaleniem żołądka oraz jelit. Składniki w nim zawarte wykazują działanie osłonowe na żołądek oraz chronią przed zbyt dużą ilością kwasów trawiennych.
Wpływa na poprawę pracy wątroby i wspomaga jej detoksykację.
Polecany jest także przy leczeniu chorób zapalnych oraz bakteryjnych nerek i układu moczowego.
Jak spożywać miód akacjowy?
Stosować można go do słodzenia napojów, jednak trzeba pamiętać, że zawiera cukier i jest kaloryczny.
Miód wielokwiatowy
Miody należące do grupy miodów wielokwiatowych zalicza się do jednych z najbardziej popularnych produktów pszczelich. Różnią się one barwą, smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi w zależności od gatunków kwiatów, krzewów, które zostały wybrane przez pszczoły.
Wyróżnić, więc można miody wielokwiatowe wiosenne oraz letnie.
Wartości odżywcze miodu wielokwiatowego
Miód wielokwiatowy wiosenny charakteryzuje się dość dużą zawartością cukrów prostych. Miody wielokwiatowe z pełni lata zawierają enzymy, biopierwiastki oraz związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
Zawierają witaminy i makroelementy takie jak:
- potas,
- fosfor,
- magnez,
- wapń,
- żelazo,
- chlor.
Posiada również sporą zawartość krzemu.
Właściwości lecznicze miodu wielokwiatowego
Miód wielokwiatowy wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Korzystnie wpływa na układ krążenia i odżywia mięsień sercowy.
Jego regularne spożywanie może zapobiec chorobie wieńcowej i miażdżycy. Wpływa również pozytywne na pracę wątroby.
Jak spożywać miód wielokwiatowy?
Ze względu na jego cenne wartości odżywcze zalecane jest jego codzienne spożywanie.
Miód lipowy
Miód lipowy to miód odznaczający się wyjątkowym smakiem. Pochodzi z pyłków kwiatów lipy.
Składniki odżywcze miodu lipowego
Miód lipowy zawiera przede wszystkim olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki oraz związki gorczycowe. Miód lipowy posiada także beta – karoten. To właśnie on odpowiada za jego barwę.
Znaleźć w nim także można:
- potas,
- magnez,
- chlor,
- mangan,
- witaminy z grupy B.
Posiada również duże ilości przeciw utleniaczy oraz enzymów.
Właściwości lecznicze miodu lipowego
Miód lipowy wykazuje działanie antybiotyczne. Niszczy bakterie oraz drobnoustroje. Zwalcza przeziębienie, grypę, choroby, podczas których występuje gorączka.
Jak spożywać miód lipowy?
Jeśli chcemy, aby działanie miodu było jak najlepsze należy rozpuścić go w herbacie ciepłej, ale nie gorącej. Zbyt wysoka temperatura niszczy bowiem lecznicze właściwości miodu.
Powinno się go również rozpuszczać w naparze z kwiatu lipy, owocu maliny i w połączeniu z sokiem z cytryny.
Miód Manuka
Miód manuka uważany jest za jeden z najlepszych miodów ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze.
Wartości odżywcze miodu manuka
Miód manuka posiada szereg witamin oraz minerałów. Dzięki temu działa leczniczo niemal na cały organizm.
Właściwości lecznicze miodu manuka
Miód manuka wykazuje liczne właściwości lecznicze. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo.
Zalecany jest przy takich dolegliwościach jak:
- wrzody żołądka,
- nadkwasota,
- zaburzenia trawienia,
- zespół jelita wrażliwego.
Jak spożywać miód manuka?
Miodu manuka nie mogą spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz mające alergie na produkty pszczele. Nie powinny przyjmować go również dzieci do pierwszego roku życia.
Spożywany codziennie może przynieść jak najbardziej oczekiwane zdrowotne rezultaty.
Miód malinowy
Miód malinowy powstaje z kwiatów malin. Jest trudno dostępny w popularnych sklepach, ponieważ pozyskiwany jest z kwiatów malin, które kwitną tylko przez trzy tygodnie.
Wartości odżywcze miodu malinowego
W miodzie malinowym znajdują się enzymy pochodzące ze śliny pszczół i mikroelementy takie jak:
- potas,
- chlor,
- magnez,
- wapń,
- mangan,
- fosfor,
- witaminy z grupy B.
Właściwości lecznicze miodu malinowego
Regularne spożywanie miodu malinowego wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz poprawia krążenie, wpływa na stymulacje produkcji czerwonych krwinek oraz hemoglobiny. Wpływa także na wzmocnienie i ochronę wątroby, zwiększa wydzielanie żółci.
Miód malinowy wykazuje też działanie przeciwmiażdżycowe.
Jak spożywać miód malinowy?
Dla jak najlepszego działania miodu należy spożywać go codziennie dodając do ciepłej herbaty.
Miód faceliowy
Miód faceliowy pozyskiwany jest przez pszczoły z kwiatów facelii. Należy ona do jednych z najbardziej miododajnych roślin.
Wartości odżywcze miodu faceliowego
Miód faceliowy zawiera wiele witamin oraz składników mineralnych, m. in.:
- magnez,
- żelazo,
- kobalt.
Właściwości lecznicze miodu faceliowego
Miód faceliowy wykazuje działanie bakteriobójcze. Jego spożywanie zalecane jest przy nadciśnieniu oraz chorobach układu krążenia, niewydolności serca i miażdżycy.
To również doskonałe wsparcie dla leczenia astmy oskrzelowej.
Jak spożywać miód faceliowy?
Dla uzyskania najlepszych efektów miód należy spożywać codziennie.
Miód z mniszka lekarskiego
Miód z mniszka lekarskiego jest potocznie nazywany miodem z mlecza.
Wartości odżywcze miodu z mniszka lekarskiego
Miód z mniszka lekarskiego zawiera liczne witaminy oraz składniki mineralne. Należą do nich między innymi:
- fosfor,
- potas,
- mangan,
- żelazo.
Do witamin znajdujących się w miodzie z mniszka lekarskiego należą natomiast:
- witaminy z grupy B,
- witamina A,
- witamina C,
- witamina D.
Właściwości lecznicze miodu z mlecza
Miód z mniszka lekarskiego wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz pokarmowego. Wspiera również funkcjonowanie układu kostnego i nerwowego.
Jak spożywać miód z mniszka lekarskiego?
Miód z mniszka lekarskiego wskazany jest w codziennej diecie.
Miód nawłociowy
Miód nawłociowy wytwarzany jest przez pszczoły z kwiatów nawłoci pospolitej. Jego smak charakteryzuje się delikatną goryczką.
Wartości odżywcze miodu z nawłoci
Miód nawłociowy posiada w swoim składzie liczne witaminy, składniki mineralne i flawonoidy. Dzięki swojemu składowi zabija bakterie i wzmacnia układ krwionośny.
Właściwości lecznicze miodu nawłociowego
Miód nawłociowy wpływa leczniczo na:
- układ pokarmowy,
- na rany oraz owrzodzenia,
- układ krwionośny,
- posiada właściwości przeciwalergiczne,
- wspierające układ nerwowy,
- wzmacnia układ odpornościowy.
Jak spożywać miód z nawłoci?
Dzienna dawka miodu powinna wynosić 20 – 40 g dziennie.
Miód wrzosowy
Miód wrzosowy często nazywany jest królem miodów – jest bardzo esencjonalny.
Właściwości odżywcze
Miód wrzosowy posiada:
- liczne olejki eteryczne,
- witaminy z grupy B,
- witaminę A,
- aminokwasy,
- żelazo.
Właściwości lecznicze
Miód wrzosowy polecany jest w okresie przeziębienia. Działa bakteriobójczo oraz moczopędnie.
Reguluje także pracę jelit. Zalecany jest przy stanach zapalnych żołądka, jelit oraz biegunkach.
Sposób spożywania
Miód wrzosowy warto spożywać codziennie. Dodawać go można do ciepłej herbaty.
Jak przechowywać miód?
Miód należy przechowywać w szklanym słoiku. Trzymać się go powinno w zaciemnionym oraz chłodnym miejscu takim jak lodówka.
Źródła:
wcinaj-miod.pl/miod-wielokwiatowy/
miodmanuka.info/wlasciwosci-miodu-manuka
zdrowie.tvn.pl/a/miod-z-mniszka-lekarskiego-jakie-ma-wlasciwosci-i-jak-go-przygotowac-w-domu