Cukrzyca – co to za choroba?

Cukrzyca to choroba przewlekła. Spowodowana jest zaburzeniami wydzielania insuliny. U osób chorujących na nią, hormon odpowiadający za utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi nie działa prawidłowo. Objawia się to podwyższonym poziomem glukozy we krwi – hiperglikemią. Objawy choroby pojawiają się natomiast, gdy wysoki poziom glukozy gwałtownie obniża się.

Do najczęstszych objawów cukrzycy zaliczyć można:

  • duży apetyt, przy stosunkowo mniejszej wadze,
  • częste wizyty w toalecie, silne pragnienie,
  • zmęczenie,
  • problemy z gojeniem się ran.


Czym się różni cukrzyca typu I od typu II?

Wyróżnić można dwa typy cukrzycy:

  1. Typ I, to cukrzyca pierwotna, wieku młodzieńczego, insulinozależna.
  2. Typ II, to cukrzyca wieku dojrzałego, insulinoniezależna.


Cukrzyca typu 1
jest chorobą pojawiającą się najczęściej u dzieci i młodzieży między 10 a 19 rokiem życia. Taki typ cukrzycy wymaga stałego podawania insuliny egzogennej

Do najczęstszych objawów cukrzycy typu 1 zaliczyć można: duże pragnienie, częste oddawanie moczu, duże łaknienie w stosunku do malejącej wagi. Może występować także senność i osłabienieProblemy z widzeniem to kolejne objawy choroby. Obraz wdziany przez diabetyka może być podwójny.

Cukrzyca typu 2 jest chorobą o charakterze postępującym. W jej wyniku funkcje komórek beta stopniowo maleją, hiperglikemia narasta. Cukrzyca typu 2 jest chorobą dziedziczną. Jej występowaniu sprzyja również otyłość.

Oprócz wyżej wymienionych przyczyn pojawieniu się cukrzycy typu 2 sprzyja:

  • nieprawidłowa tolerancja glukozy,
  • choroby sercowo – naczyniowe,
  • wysoki poziom trójglicerydów we krwi,
  • zespół policystycznych jajników,
  • choroby trzustki,
  • endokrynopatie.


Czym grozi nieprzestrzeganie diety?

Osoby zmagające się z cukrzycą muszą przestrzegać odpowiedniej diety w celu zapobieganiu wahaniom poziomu glukozy.

Przestrzeganie odpowiednich zasad żywieniowych jest tak ważne, ponieważ brak przestrzegania diety może być przyczyną:

  • uszkodzenia wzroku,
  • zespołu stopy cukrzycowej,
  • uszkodzenia mózgu,
  • uszkodzenia włókien nerwowych,
  • choroba wieńcowa.


Dieta osoby chorej na cukrzycę powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.  
Spożywać należy 5 posiłków co 3-4 godziny. Należy pamiętać, że produkty rozgotowane łatwo uwalniają glukozę do krwi.

Osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6. Pamiętać powinny również o spożywaniu 5 porcji warzyw, owoców o niskim indeksie glikemicznymDzięki zawartemu w nich błonnikowi proces wchłaniania glukozy w jelitach zostaje spowolniony.

Śniadanie powinno być takie, które reguluje poziom glukozy we krwi, przyspiesza metabolizm.

Pamiętać należy, że dieta cukrzycowa jest niezwykle ważną metodą leczenia cukrzycy. Powinna zostać dobrana uważnie, zgodnie z podstawowymi zasadami żywienia. Duży procent osób chorych na cukrzycę stanowią ludzie otyli. Między innymi z tego powodu dieta dla cukrzyka jest niskocholesterolowa.

Lista produktów zakazanych

Do produktów zakazanych dla osób zmagających się z cukrzycą należą między innymi:

  • słodycze,
  • słodkie oraz gazowane napoje,
  • syropy,
  • mleko skondensowane,
  • cukier, miód,
  • owoce posiadające dużą liczbę cukrów takie jak winogrona białe, winogrona czerwone, figi, ananasy, liczi, czereśnie, mango, suszone owoce,
  • produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe.

Osoby chorujące na cukrzycę nie powinny również spożywać alkoholu, ponieważ sprzyja on niedocukrzeniu, hamuje uwalnianie glukozy z wątroby.

Źródła:

diagnozujmy.pl/cukrzyca-objawy-przyczyny/

medicovergo.com/dieta-cukrzycowa

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x