Cukrzyca ciążowa zdarza się od 2 do 4 procent ciężarnych. Występuje najczęściej w II trymestrze ciąży. Jej objawy w większości przypadków znikają po porodzie, jednak nie wolno jej lekceważyć.
Cukrzyca ciążowa – co to jest i jaka jest grupa ryzyka?
Cukrzyca ciążowa objawia się w nietolerancji węglowodanów. Schorzenie to dotyka kobiet, które miały wcześniej prawidłowy poziom cukru we krwi. Jest ona spowodowana zaburzeniami gospodarki hormonalnej. Narażone są na nią w szczególności te kobiety, które przed zajściem w ciąże borykały się z dużą nadwagą lub w których najbliższej rodzinie ktoś jest chory na cukrzycę typu II.
Cukrzycy ciążowej nie należy bagatelizować, ponieważ nie leczona może być przyczyną porodu przedwczesnego, przerostu mięśnia sercowego czy upośledzenia jego czynności po porodzie.
Do powikłań nieleczonej cukrzycy ciążowej zaliczyć można makrosomię (nadmierną wielkość, masę płodu), przyczynić się może także do przedłużonego porodu oraz urazów okołoporodowych matki i dziecka. Prowadzić może również do ostrego przebiegu żółtaczki noworodkowej.
Objawy cukrzycy ciążowej
Do najczęstszych objawów cukrzycy ciążowej zaliczyć można :
- przewlekłe zmęczenie,
- duże pragnienie,
- uczucie suchości w ustach,
- odczuwanie większego zmęczenia,
- cukier w moczu w wyniku badania kontrolnego.
Jak leczyć cukrzycę ciążową ?
Leczenie cukrzycy ciążowej ustala diabetolog – zmienia on dietę na taką, która ma za zadanie unormować poziom cukru we krwi. Ogranicza ona ilość cukrów prostych, tłuszczy. Taka dieta układana jest w nawiązaniu do masy ciała, aktywności fizycznej, okresu ciąży.
Lekarz zaleca również kontrolę poziomu cukru cztery razy dziennie – jest to możliwe dzięki glukometrom. Pomiar cukru za pomocą glukometru jest prosty i wystarczy nakłuć skórę na palcu i wycisnąć z niego na pasek malutką ilość krwi. Wynik jest widoczny już po chwili. Poziom cukru na czczo powinien być nie większy niż 90 mg%, natomiast po posiłkach nie powinien przekraczać 120 mg%. Kobieta zmagająca się z cukrzycą ciążową musi prowadzić dzienniczek, po to aby zapisywać w nim poziom cukru oraz wielkość przyjmowanych dawek insuliny, które musi przyjmować w ostateczności. Notować musi w nim również wszystkie posiłki, przekąski.
Pamiętać musi również o wysiłku fizycznym w odpowiednich ilościach. Poprawia on spalanie glukozy, zmniejsza insulinooporność tkanek. Jeśli kobieta w ciąży dobrze się czuje, nie ma żadnych przeciw wskazań do aktywności fizycznej i powinna ją wykonywać.
Dieta w czasie cukrzycy ciążowej
Dieta podczas cukrzycy ciążowej wynosić powinna od 1800 do 2200 kcal. Odpowiednią dawkę kaloryczną wylicza się na podstawie prawidłowej masy ciała przed zajściem w ciążę. Jeśli w tym czasie masa ciała była na odpowiednim poziomie, na każdy kilogram masy ciała przypada mniej więcej 35 kcal.
Stała dawka kalorii powinna rozkładać się na 5 posiłków. Należy pamiętać, aby unikać dużych wahań stężenia glukozy we krwi, węglowodany powinny być złożone i powinny wchodzić w skład każdego posiłku. Organizm powoli je wchłania oraz trawi uwolniony z nich cukier nie powoduje nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi.
Dieta w przypadku cukrzycy ciążowej powinna być bogata w warzywa. Unikać należy produktów, które zwierają cukry proste. Powodują one szybki wzrost stężenia glukozy we krwi. Ograniczyć należy dlatego spożywanie owoców oraz soków owocowych.
Białko stanowić powinno 15 – 20% dziennego jadłospisu. Powinno być ono dostarczane w postaci chudych mięs.
Należy zamienić tłuszcze zwierzęce na roślinne. Do takich tłuszczy zalicza się na przykład olej kokosowy.
Stosować należy się do zaleceń lekarza, prawidłowo odżywiać oraz, jeśli to możliwe, uprawiać sport w odpowiedniej dawce.
Źródła
diagnozujmy.pl/cukrzyca-przyczyny-objawy-leczenie/
www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/przebieg-ciazy/cukrzyca-ciazowa-przyczyny-objawy-leczenie-dieta_35008.html