Odporność dziecka rozwija się w pierwszych latach jego życia. Warto wtedy zadbać o mikroflorę jelitową i same jelita – tam bowiem znajdują się bakterie, które będą odpowiadały właśnie za odporność naszego malucha.

Rozwój układu odpornościowego u dziecka

Dziecko nie rodzi się z pełnym i w 100% sprawnym układem odpornościowym, który miałby działać jak u osoby dorosłej – wręcz przeciwnie, będzie on rozwijał się najpewniej przez 3 pierwsze lata życia dziecka. To właśnie w tym czasie organizm będzie uczył nie tylko walczyć się z bakteriami, wirusami i innymi problemami, ale również będzie uczył się nie wywoływać nadmiernych reakcji, niewspółmiernych do skali problemu, z którym się mierzy.

Skąd bierze się odporność u dziecka?

Od połowy ciąży dziecko zaczyna otrzymywać przeciwciała od matki, przez łożysko. Gdy dziecko się rodzi, nie ma w nim jednak żadnych koniecznych do przeżycia bakterii, ma z nimi kontakt jednak naprawdę szybko, bo już podczas porodu, w drogach rodnych matki. Dlatego tak ważne jest, by po cesarskim cieciu zadbać o bakterie u nowo narodzonego dziecka, w końcu nie miało szans na zdobycie ich w naturalny dla niego sposób.

W trakcie karmienia dziecko również będzie posiadało wzmożoną odporność, jednak jeśli dziecko przestanie być karmione piersią, wtedy jego organizm musi radzić sobie już zupełnie samodzielnie.

Więcej o układzie odpornościowym dziecka dowiesz się tutaj https://biogaia.pl/zastosowanie/dzieci-i-niemowleta-0-3-lat/uklad-odpornosciowy/

Czy jelita mają wpływ na odporność?

Zdecydowanie tak, i dlatego tak ważne jest, aby zadbać o ich zdrowie w pierwszych latach życia dziecka. To właśnie w jelitach znajduje się najwięcej bakterii w naszym organizmie, a to właśnie one odpowiadają za odporność, walkę z chorobami, bakteriami czy wirusami.

Czy suplementacja probiotykami w takcie pierwszych 3 lat życia dziecka ma sens?

Zdecydowanie tak. To właśnie w tym okresie kluczowe jest, by zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową. Jednak warto o nią dbać nie tylko wtedy, gdy dziecko dostanie antybiotyk, ale również na co dzień. W tym wypadku warto stawić na szczep bakterii Lactobacillus reuteri Protectis, który może przyczynić się do budowy silnego układu odpornościowego u najmłodszych.

Jak wspomagać układ odpornościowy dziecka?

Wbrew pozorom, kluczowa jest styczność z bakteriami, którą ma dziecko. Dzięki temu wykształci się u niego pamięć immunologiczna, czyli zdolność układu odpornościowego nie tylko do poznania zagrożenia, ale również odpowiedniego zareagowania na nie. Przy czym, co istotne, w tym przypadku liczy się też to, aby organizm nie reagował przesadnie na bodźce, które niemal nie są groźne lub zupełnie nie są groźne dla organizmu dziecka.

Aby wzmocnić układ odpornościowy, dziecko musi mieć więc kontakt z niekoniecznie sterylnymi warunkami – brud czy kurz to właśnie warunki, w których dziecko też powinno przebywać. Dzięki temu jego organizm nauczy się rozpoznawać odpowiednie zagrożenia, a ignorować bodźce, które nie są groźne.

Więcej o rodzajach odporności dowiesz się tutaj https://biogaia.pl/magazyn/rodzaje-odpornosci-wszystko-co-musisz-wiedziec/

Witamina D – klucz do odpowiedniej odpornościowe

Odpowiednia dieta czy wystarczająca ilość snu to klucze do tego, by odporność u dziecka odpowiednio się kształtowała. Nie może jednak zabraknąć również witaminy D, która odpowiada nie tylko za układ kostny, ale również za odporność naszego organizmu, również w późniejszych latach życia.

Z tego powodu warto decydować się na suplementację, również probiotykami, takimi, jak Lactobacillus reuteri Protectis – one bowiem również zawierają witaminę D.

Domowe sposoby na poprawę odporności

Istnieje również wiele domowych sposób na to, by zwiększyć naszą odporność. Jednym z nich jest zadbanie o prawidłową dietę. Pamiętajmy, że suplementy probiotyczne to właściwe rozwiązanie, jednak odpowiednia dieta również wpływa na to, jak funkcjonują nasze jelita. Decydują się na jogurty czy maślanki, decydujemy się tak naprawdę na naturalne probiotyki. Dlatego tak ważne jest, żeby nie zabrakło ich w naszej diecie.

Naturalnymi produktami są również kiszonki – i chociaż nie dla wszystkich brzmią one kusząco, w Polsce można spotkać wiele kiszonych warzyw i owoców, które warto włączyć do naszej diety. One również są bardzo zdrowe, są dodatkowo również naturalnymi probiotykami, które będą wpływały na prawidłowy stan naszej mikroflory jelitowej.

Aby zadbać o odporność w trakcie zimy lub innych, chłodnych okresów, warto stawaić na produkty, które są antybakteryjne. Co ważne, nie chodzi jedynie o produkty z aptek, ale również o te naturalne, jak czosnek czy miód, lub inne produkty pochodzenia pszczelego.

Antybakteryjne okażą się też niektóre z przypraw, które powinny w tych okresach częściej gościć w naszych potrawach – zaliczają się do nich kurkuma, imbir czy cynamon. Nie bez powodu łatwo znaleźć je w wielu zimowych herbatach, jednak podobnie jak w nich, warto stawiać również na klasyczne i wszystkim znany sok malinowy.

Dodatkowo warto pamiętać o odpowiednich źródłach witaminy C. Najbardziej popularnym jest oczywiście cytryna którą również zalecamy dodawać do herbaty.

Na koniec, warto wspomnieć również o ziołach, które mogą mieć olbrzymi wpływ na naszą odporność. Jeżeli mamy z nią problem, warto sięgnąć po antybakteryjny rumianek, pokrzywę czy nagietka. Popularny bywa również napar z czarnego bzu.

Pamiętajmy jednak, że jeżeli utrzymanie odpowiedniej diety nie jest tak proste, warto wspomagać się produktami z aptek, w tym suplementami probiotycznymi.

Więcej o domowych sposobach na wzmocnienie odporności dowiesz się tutaj https://biogaia.pl/magazyn/domowe-sposoby-na-wzmocnienie-odpornosci/

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x