Odpowiednie nawodnienie organizmu odgrywa bardzo ważną rolę w zachowaniu zdrowia. Pamiętać o tym należy szczególnie w upalne dni, kiedy łatwo o odwodnienie.

Arbuz

Arbuz nie bez powodu znajduje się na pierwszym miejscu w listach owoców o największej zawartości wody. Składa się z niej aż w 92%.

Arbuz pomimo tego, że w większości składa się z wody, zawiera liczne substancje wpływające pozytywnie na nasze zdrowie.

Owoc ten zawiera przede wszystkim likopen, beta – karoten, luteinę, zeaksantynę, kryptoksantynę czyli przeciwutleniacze chroniące organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.

Owoc ten ma również działanie moczopędne. Zalecany jest przy infekcjach układu moczowego, chorobach nerek.

W arbuzie znajdują się różne substancje, które mogą zapobiegać chorobom serca.

Ponadto należy do owoców niskokalorycznych. W 100 g zawiera jedynie 30 kcal.

Truskawki

Truskawki to kolejne owoce, które królują na listach owoców o największej zawartości wody. Zawierają jej aż 92%.

Truskawki są bogate w takie minerały i witaminy jak:

Truskawki zawierają pektyny, które pobudzają pracę jelit. Ponadto kwasy organiczne znajdujące się w nich przyspieszają proces przemiany materii.

Do głównych właściwości truskawek należą:

Truskawki w 100 g zawierają jedynie 32 kcal.

Grejpfrut

Grejpfrut to kolejny owoc składający się w dużej mierze z wody. Posiada jej 91%.

Owoc ten jest bogatym źródłem witamin oraz beta-karotenu. Włączenie grejpfruta do swojej diety wzmacnia odporność organizmu. Wpływa również na prawidłową pracę serca.

Grejpfrut w 100 g ma tylko 50 kcal. Ponadto zawiera jedynie 8 g węglowodanów.

Melon

Melon składa się z wody aż w 90%. Wykazuje liczne właściwości odżywcze. Jego spożywanie zalecane jest w szczególności osobom zmagającym się z nadciśnieniem oraz miażdżycą.

Owoc ten zawiera przede wszystkim taki witaminy i minerały jak:

Spożywanie melona polecane jest głównie osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym. Dzięki potasowi wspiera regulację ciśnienia.

Ponadto owoc ten wpływa niezwykle korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia koncentrację oraz nastrój.

Melon w 100 g posiada tylko 28 kcal.

Winogrona

Winogrona w 75% składają się z wody. Jedną z najważniejszych zalet spożywania winogron jest to, że posiadają antynowotworowe właściwości. Wszystko to dzięki flawonoidom. Znajdują się one w pestkach, skórkach, szypułkach winogron.

Winogrona zawierają również witaminy C oraz A. Są one również naturalnymi przeciwutleniaczami czyli antyoksydantami.

Winogrona pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Zmniejszają również odporność na insulinę. W wyniku tego obniżają ryzyko chorób serca, cukrzycy.

W 100 g posiadają 66,9 kcal.

Brzoskwinie

Brzoskwinie składają się w 88% z wody. Ponadto są źródłem licznych witamin oraz minerałów.

Owoce te zawierają przede wszystkim:

  • witamina
  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina K,
  • potas,
  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor.

Brzoskwinie wykazują liczne właściwości. Należą do nich:

  • właściwości przeciwnowotworowe,
  • wspomaganie układu moczowego oraz nerek,
  • przeciwdziałanie zaparciom,
  • zwiększanie czerwonych krwinek.

Wartość energetyczna brzoskwiń to 39 kcal na 100 g.

Żurawina

Żurawina w 87% składa się z wody. Jest bogactwem licznych witamin. Należą do nich:

  • witamina A ,
  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • witamina E,
  • witamina K.

Do mikroelementów jakie zawiera żurawina zalicza się:

Spożywanie jej wpływa niezwykle korzystnie na poprawę stanu zdrowia. Działa korzystnie na:

  • infekcje dróg moczowych – zmniejsza przyczepność bakterii Ecoli do ścianek dróg moczowych. Niweluje również ilość tych bakterii w moczu. Dzięki włączeniu do swojej diety żurawiny możemy zmniejszyć podatność na zapalenie dróg moczowych.
  • zmniejszenie ryzyka chorób serca – żurawina zawiera flawonoidy, które zapobiegają chorobom serca. Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzeniu się zakrzepów oraz korzystnie wpływają na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Ponadto żurawina wykazuje działanie ochronne na komórki mózgowe przed uszkodzeniami, które zdarzają się podczas wylewu, zakrzepu,
  • zmniejsza ryzyko arteriosklerozy oraz zapychania się naczyń krwionośnych,
  • chroni przed wrzodami żołądka – substancje, które są zawarte w żurawinie powstrzymują niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka. Żurawina powstrzymuje bakterie Helicobacter pylori,
  • żurawina zmniejsza ryzyko nowotworu – wynika to z tego, że owoc ten zawiera procyjanidy, które są bardzo silnymi utleniaczami.

Ponadto 100 g zawiera jedynie 46 kcal. Pamiętać należy jednak o tym, że ta dostępna w sklepach jest często dosładzana, a to znacznie podnosi jej wartość kaloryczną i nie jest już tak zdrowa.

Ananas

Ananas to kolejny owoc, który pomoże nam się nawodnić. Składa się w 87% z wody. Jest bogaty w wiele witamin. Należą do nich przede wszystkim witaminy A oraz C.

Ananas pobudza apetyt oraz poprawia trawienie. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz wpływa na zmniejszenie agregacji płytek krwi.

Włączenie go do swojej diety jest w szczególności polecane w terapii obrzęków pourazowych.

W 100 g ananas zawiera 50 kcal.

Pomarańcze

Pomarańcze składają się w 87% z wody. Stanowią doskonałe źródło witaminy C, beta karotenu oraz witamin z grupy B.

Warto wiedzieć, że jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Dzięki składnikom w nich zawartym wypłukują z organizmu toksyny. Pomarańcze wykazują również działanie antyoksydacyjne.

W 100 g pomarańczy znajdziemy natomiast 47 kcal.

Morele

Morele również w większości składają się z wody. Zawierają przede wszystkim błonnik, flawonoidy, garbniki, pektyny, kwasy. Ponadto morele są niezwykle bogate w:

  • witaminę A,
  • witaminę B,
  • witaminę C,
  • fosfor,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo.

Morele regulują pracę układu krążenia, obniżają ciśnienie tętnicze i wspomagają usuwanie cholesterolu LDL. Ponadto usprawniają pracę nerek.

Ich spożywanie zalecane jest osobom zmagającym się z anemią. Zawierają duże ilości żelaza.

Ponadto morele chronią przed przeziębieniem i wzmacniają organizm.

Ich wartość kaloryczna wynosi 48 kcal w 100 g.

W upalne dni oprócz wody warto spożywać owoce, które pomogą się nam nawodnić. Ponadto dostarczają organizmowi liczne witaminy oraz składniki mineralne.

 

Źródła

https://krokdozdrowia.com/owoce-ktore-cie-naturalnie-nawodnia/

https://www.runners-world.pl/dieta/Zjedz-wode-Owoce-i-warzywa-na-nawodnienie,5662,1

https://palcelizac.pl/10-owocow-ktore-zawieraja-najwiecej-wody/8/

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x