Praktycznie nie ma osoby nielubiącej owoce. Są nie tylko świetną i smaczną przekąską, ale również źródłem niezwykle cennych składników mineralnych.

Odpowiednio dobrane owoce nie tylko dostarczą wartościowych witamin, ale również mogą być zbawienne dla układu trawiennego naszego organizmu wspomagając pracę jelit oraz żołądka. Pytanie jakie owoce i kiedy jeść, aby osiągnąć ten efekt? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.

1. Ananas

Ananas to bardzo popularny owoc pochodzący z ameryki południowej. Od dawna jest wykorzystywany w medycynie naturalnej i jest postrzegany jako sprzymierzeniec lepszego trawienia czy nawet skutecznie przyczyniający się do usuwania pasożytów z przewodu pokarmowego.

Właściwości ananas zawdzięcza kwasom owocowym oraz leczniczym enzymie bromelaina (bromelina). Jest to białko przyspieszające reakcję biochemiczną, czyli mówiąc potocznie poprawia trawienie białek.

Aby skorzystać z dobrodziejstw bromeliny można to zrobić na dwa sposoby. Po pierwsze najlepiej spożywać go w postaci surowej korzystając z jego walorów smakowych.

Ten owoc z ameryki południowej świetnie sprawdza się, jako element różnego rodzaju sałatek. Ponadto świetnie komponuje się z wieloma potrawami, dlatego warto próbować różnych kompozycji. Oczywiście nie można zapominać o bardzo smacznym soku z ananasa.

Drugim sposobem na dostarczenie bromeliny do organizmu jest spożywanie jej w skondesowanej postaci w kapsułkach. Bez problemu można je kupić w aptece lub sklepach zielarskich.

Właściwości ananasa nie ograniczają się tylko do poprawy trawienia. Owoc ten jest powszechnie stosowany w stanach zapalnych stawów.

2. Kiwi

Kiwi czyli agrest chiński zostało przywiezione z Chin. Od dawna jest cenione nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim za właściwości lecznicze. W medycynie chińskiej od wielu wieków owoc ten stanowi podstawę leczenia wielu chorób.

Kiwi tak samo jak ananas zawiera enzym poprawiający trawienie zwany actinidin. Jego działanie jest zbliżone do bromeliny i papainy. Oba enzymy odgrywają rolę katalizatorów w trawieniu białek.

Kiwi świetnie smakuje w stanie świeżym, ale również jako składnik sałatek owocowych. Ze względu na aktynidyny nie należy dodawać ich do deserów z galaretkami.

3. Papaja

Papaja naturalnie występuje w Ameryce Południowej, Środkowej i południowych rejonach Ameryki Północnej. To przepyszny owoc o niepowtarzalnym orzeźwiającym smaku.

Zaraz obok ananasa papaja jest źródłem drogocennych enzymów pozwalających trawić białka. W papai enzym usprawniający trawienie nosi nazwę papaina. Można go znaleźć zarówno w owcach, jak i w drzewie.

Już kilka kawałków papai pozwala potrafi poprawić proces trawienia. Papaja świetnie sprawdza się w takich dolegliwościach jak: biegunka, nudności. Jest naturalnym składnikiem chroniącym jelita oraz żołądek.

Wielu specjalistów zaleca spożywanie papai po każdym posiłku ze względu na jej natychmiastowe działanie. Aby w pełni korzystać z cudownych właściwości papai najlepiej spożywać ją w postaci surowej. 

O jakiej porze spożywać owoce?

W tej kwestii krąży wiele mitów. Jedni mówi, że owoce powinny być zjadane tylko po posiłku, inni twierdzą, że przed jedzeniem albo w trakcie posiłku. Każdy mit ma w sobie trochę prawdy. Specjaliści jednak zalecają, aby spożywać owoce w trakcie posiłków, aby w najbardziej efektywny sposób czerpać z ich korzyści.

Na koniec zdradzimy Wam sekret

Nie ma nic zdrowszego dla organizmu i korzyści dla układu trawiennego, jak przyrządzenie sałatki owocowej z kiwi, ananasa i papai. Według dietetyków enzymy zawarte w tych owocach połączone ze sobą mimo odmiennego działania tworzą swoistą tarczę dla układu pokarmowego przynosząc mu ulgę i usprawniając jego działanie.

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x