Jagody to bardzo popularne owoce w Polsce. Często stanowią dodatek do różnych wypieków czy deserów. Wykorzystuje się je często do produkcji przetworów. Warto jednak pamiętać, że służą one zdrowiu pod wieloma względami.
Jagody – wartości odżywcze
Jagody są bogate w liczne składniki odżywcze. Należą do nich między innymi:
- witamina C,
- witamina A,
- witaminy z grupy B,
- witamina PP,
- selen,
- cynk,
- miedź,
- mangan,
- błonnik.
Ponadto są one bogate w garbniki. Garbniki niezwykle pozytywnie wpływają na organizm Przede wszystkim uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii, a także spowalniają ruchy robaczkowe jelit.
Jagody w 100 g zawierają jedynie 45 kcal.
Jagody – właściwości zdrowotne
Jagody dzięki zawartości antyoksydantów wpływają korzystnie na procesy obronne organizmu. Chronią przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi oraz nowotworami. Ponadto działają korzystnie na wydolność układu sercowo-naczyniowego.
Jagody działają również korzystnie na układ trawienny. Ponadto obniżają poziom cholesterolu LDL I podnoszą poziom dobrego czyli HDL.
Wykazują one również działanie przeciwbiegunkowe, a także przeciwpasożytnicze. Stosuje się je również przy wystąpieniu owsików czy pasożytów.
Ponadto ich spożywanie polecane jest osobom zmagającym się z problemami ze wzrokiem. Witamina A, którą zawierają, wpływa korzystnie na pracę oczu.
Mangan oraz żelazo wpływają natomiast korzystnie na procesy krwiotwórcze w naszym ciele.
Jagody – kiedy jest na nie sezon?
Sezon na jagody zaczyna się w połowie lipca. Właśnie wtedy rozpoczyna się najlepszy okres na ich zbieranie.
Jagody – przeciwwskazania do spożywania
Jagód nie powinny spożywać osoby zmagające się z naruszeniem ruchliwości dróg żółciowych. Nie przestrzeganie tego zalecenia może doprowadzić do zaostrzenia choroby.
Warto również wiedzieć, że spożywanie jagód wywołać może reakcje alergiczne.
Jagody – jak najlepiej je zachować?
Jagody, aby się nie zepsuły i przez długi czas zachowały świeżość, należy odpowiednio przechowywać. Jednym ze sposób na ich przechowanie jest włożenie ich do lodówki – w ten sposób zachowają świeżość przez trzy, cztery dni.
Można też wydłużyć ich czas świeżości w lodówce:
- wymyj jagody,
- następnie przygotuj niewielki czysty pojemnik z dziurami; zwróć uwagę, aby jego wnętrze nie było metaliczne,
- umieść na dnie pojemnika 3 – 4 warstwy ręcznika papierowego,
- włóż jagody do pojemnika i rozprowadź równomiernie na powierzchni ręczników,
- wstaw pojemnik z jagodami do lodówki.
Tak przechowywane jagody będą świeże nawet przez 10 dni.
Zagotowanie jagód w całości w słoiku to kolejny sposób na zachowanie ich świeżych oraz smacznych.
Składniki:
- jagody,
- słodzik/cukier.
Sposób przygotowania:
- oddziel listki od owoców i umyj jagody,
- umieść je na sitku oraz pozostaw na chwilę w celu odcieknięcia wody,
- przygotuj słoiki o pojemności ok. 300 ml, umyj je dokładnie oraz wyparz,
- nałóż łyżką jagody do połowy słoika, zasyp je dowolną ilością słodzika lub cukru, a później nałóż następną porcję jagód aż do momentu, kiedy słoik wypełni się całkowicie,
- następnie zakręć słoik i wstaw go do garnka z zimną wodą,
- tak przygotowane słoiki pasteryzuj przez około 20 minut od chwili zagotowania,
- następnie wyjmij słoiki z gorącej wody. Dokręć mocno i ustaw je do góry dnem.
Jagody – kilka prostych przepisów
Koktajl z jagód (tylko 294 kcal!)
Składniki:
- 65 g jagód,
- 120 g banana,
- 220 ml mleka,
- 5 g siemienia lnianego.
Sposób przygotowania:
Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
Owsianka z jagodami
Składniki:
- 65 g jagód,
- 70 g truskawek,
- 30 g płatków owsianych,
- 220 ml mleka.
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane ugotuj na mleku, a następnie dodaj do nich truskawki oraz jagody.
Jagody w sosie własnym
Składniki:
- jagody,
- słodzik/cukier,
Sposób przygotowania:
- słoiki umyj, osusz, a następnie włóż do nich świeże jagody,
- później do każdego ze słoików dodaj słodzik lub albo cukier i szczelnie zakręć,
- po upływie 12 godzin pasteryzuj słoiki przez około 13 minut.
Jagody to jedne z najzdrowszych owoców. Bogate w witaminy oraz wartości odżywcze idealnie sprawdzą się jako pomoc w leczeniu wielu dolegliwości, ale również doskonały dodatek do różnych potraw, w szczególności tych podawanych na słodko.
Źródła
www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/jagody-owoce-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-jagod,21223.html
www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/warto-jesc-jagody-sa-pyszne-i-zdrowe-aa-yNZF-FEuS-es3g.html
www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,jagody-przeciw-otylosci–nowotworom-i-chorobom-krazenia,artykul,1691763.html