Jagody to bardzo popularne owoce w Polsce. Często stanowią dodatek do różnych wypieków czy deserów. Wykorzystuje się je często do produkcji przetworów. Warto jednak pamiętać, że służą one zdrowiu pod wieloma względami.

Jagody – wartości odżywcze

Jagody są bogate w liczne składniki odżywcze. Należą do nich między innymi:

Ponadto są one bogate w garbniki. Garbniki niezwykle pozytywnie wpływają na organizm Przede wszystkim uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii, a także spowalniają ruchy robaczkowe jelit.

Jagody w 100 g zawierają jedynie 45 kcal.

Jagody – właściwości zdrowotne

Jagody dzięki zawartości antyoksydantów wpływają korzystnie na procesy obronne organizmu. Chronią przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi oraz nowotworami. Ponadto działają korzystnie na wydolność układu sercowo-naczyniowego.

Jagody działają również korzystnie na układ trawienny. Ponadto obniżają poziom cholesterolu LDL I podnoszą poziom dobrego czyli HDL.

Wykazują one również działanie przeciwbiegunkowe, a także przeciwpasożytnicze. Stosuje się je również przy wystąpieniu owsików czy pasożytów.

Ponadto ich spożywanie polecane jest osobom zmagającym się z problemami ze wzrokiem. Witamina A, którą zawierają, wpływa korzystnie na pracę oczu.

Mangan oraz żelazo wpływają natomiast korzystnie na procesy krwiotwórcze w naszym ciele.

Jagody – kiedy jest na nie sezon?

Sezon na jagody zaczyna się w połowie lipca. Właśnie wtedy rozpoczyna się najlepszy okres na ich zbieranie.

Jagody – przeciwwskazania do spożywania

Jagód nie powinny spożywać osoby zmagające się z naruszeniem ruchliwości dróg żółciowych. Nie przestrzeganie tego zalecenia może doprowadzić do zaostrzenia choroby.

Warto również wiedzieć, że spożywanie jagód wywołać może reakcje alergiczne.

Jagody – jak najlepiej je zachować?

Jagody, aby się nie zepsuły i przez długi czas zachowały świeżość, należy odpowiednio przechowywać. Jednym ze sposób na ich przechowanie jest włożenie ich do lodówki – w ten sposób zachowają świeżość przez trzy, cztery dni.

Można też wydłużyć ich czas świeżości w lodówce:

  • wymyj jagody,
  • następnie przygotuj niewielki czysty pojemnik z dziurami; zwróć uwagę, aby jego wnętrze nie było metaliczne,
  • umieść na dnie pojemnika 3 – 4 warstwy ręcznika papierowego,
  • włóż jagody do pojemnika i rozprowadź równomiernie na powierzchni ręczników,
  • wstaw pojemnik z jagodami do lodówki.

Tak przechowywane jagody będą świeże nawet przez 10 dni.

Zagotowanie jagód w całości w słoiku to kolejny sposób na zachowanie ich świeżych oraz smacznych.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. oddziel listki od owoców i umyj jagody,
  2. umieść je na sitku oraz pozostaw na chwilę w celu odcieknięcia wody,
  3. przygotuj słoiki o pojemności ok. 300 ml, umyj je dokładnie oraz wyparz,
  4. nałóż łyżką jagody do połowy słoika, zasyp je dowolną ilością słodzika lub cukru, a później nałóż następną porcję jagód aż do momentu, kiedy słoik wypełni się całkowicie,
  5. następnie zakręć słoik i wstaw go do garnka z zimną wodą,
  6. tak przygotowane słoiki pasteryzuj przez około 20 minut od chwili zagotowania,
  7. następnie wyjmij słoiki z gorącej wody. Dokręć mocno i ustaw je do góry dnem.

Jagody – kilka prostych przepisów

Koktajl z jagód (tylko 294 kcal!)

Składniki:

Sposób przygotowania:

Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

Owsianka z jagodami

Składniki:

  • 65 g jagód,
  • 70 g truskawek,
  • 30 g płatków owsianych,
  • 220 ml mleka.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane ugotuj na mleku, a następnie dodaj do nich truskawki oraz jagody.

Jagody w sosie własnym

Składniki:

  • jagody,
  • słodzik/cukier,

Sposób przygotowania:

  1. słoiki umyj, osusz, a następnie włóż do nich świeże jagody,
  2. później do każdego ze słoików dodaj słodzik lub albo cukier i szczelnie zakręć,
  3. po upływie 12 godzin pasteryzuj słoiki przez około 13 minut.

Jagody to jedne z najzdrowszych owoców. Bogate w witaminy oraz wartości odżywcze idealnie sprawdzą się jako pomoc w leczeniu wielu dolegliwości, ale również doskonały dodatek do różnych potraw, w szczególności tych podawanych na słodko.

 

Źródła

www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/jagody-owoce-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-jagod,21223.html

www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/warto-jesc-jagody-sa-pyszne-i-zdrowe-aa-yNZF-FEuS-es3g.html

www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,jagody-przeciw-otylosci–nowotworom-i-chorobom-krazenia,artykul,1691763.html

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x