Bataty zyskują coraz większą popularność. Wszystko to dzięki swoim wartościom odżywczym oraz walorom smakowym. W smaku czy właściwościach różnią się od zwykłego ziemniaka – przeczytaj, dlaczego warto wprowadzić je do swojej kuchni!
Pochodzenie
Bataty pochodzą z rejonów Ameryki Południowej oraz Środkowej, natomiast ich największe plantacje spotkać można w Chinach, Japonii, Korei, Indonezji, Brazylii oraz USA.
Obecnie nie rosną dziko. Są uprawiane w krajach tropikalnych oraz subtropikalnych. Dzięki uprawie na takich terenach bataty charakteryzują się jadalnymi, śluzowatymi korzeniami o słodkim smaku.
Wartości odżywcze
Bataty stanowią bardzo dobre źródło węglowodanów. W 100 g mają tylko 20 g węglowodanów oraz 100 kcal w 100 g.
Ponadto posiadają liczne witaminy oraz minerały.
Są bogate między innymi w:
- witaminę C – między innymi wspiera układ odpornościowy organizmu,
- witaminy z grupy B – są niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Oddziałują na serce, skórę, mięśnie, układ krążenia,
- kwas foliowy – jest niezbędny osobom w każdym wieku, a w szczególności kobietom w ciąży, ponieważ bierze udział w wykształcaniu układu nerwowego, a także zapobiega jego defektom,
- witaminę A – jest bardzo ważna dla zdrowia oczu,
- witaminę E – wykazuje działanie przeciw utleniające. Opóźnia procesy starzenia się organizmu,
- witaminę K – jest niezwykle ważna w profilaktyce zapobiegania oraz leczenia osteoporozy. Ponadto odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi,
- wapń – wpływa na mocne kości, zdrowe zęby, prawidłową krzepliwość krwi,
- magnez – stabilizuje funkcje układu nerwowego, wspiera pracę szarych komórek,
- fosfor – wraz z wapniem i witaminą D odpowiada za zdrowe oraz mocne kości.
Właściwości zdrowotne
Bataty dzięki licznym witaminom i minerałom, które zawierają, wywierają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
Ich spożywanie polecane jest m. in. na poprawę pamięci.
Ponadto bataty dzięki karotenom oraz karotenoidom korzystnie wpływają na wzrok. Warto wiedzieć, że są one doskonałym źródłem luteiny. Jeżeli zależy nam na dostarczaniu jej w jak największej ilości, powinniśmy wybierać odmiany o żółtym miąższu.
Bataty wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Dzięki obecności beta-karotenu zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi.
Ponadto fioletowe bataty hamują powstawanie patologicznych zmian w jelicie grubym.
Bataty wykazują również właściwości przeciwzapalne, dzięki pokładom witaminy C, magnezu oraz beta-karotenu wykazują.
Porównanie batata z polskim ziemniakiem
Bataty zawierają więcej witaminy A niż zwykłe ziemniaki. Posiadają, jednak mniej witaminy C.
Zarówno bataty jak i zwykłe ziemniaki mają podobną ilość błonnika, witaminy B6.
Bataty posiadają jednak też większą ilość wapnia.
Ponadto bataty zawierają NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. To również źródło aminokwasów egzogennych czyli białka.
Bataty – proste przepisy
-
Bezglutenowe brownie z batatem
Składniki:
- 2 bataty (ok.540 g),
- 100 g maku,
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej,
- 1 dojrzały banan (po obraniu ok. 110 g),
- 160 g melasy z karobu,
- 3 łyżki kakao,
- 0,5 łyżeczki wanilii w proszku.
Sposób przygotowania:
- zmiel mak oraz grykę na mąkę,
- następnie do maku oraz gryki dodaj wanilię,
- później zblenduj melasę, banana, batata, kakao,
- składniki połącz z mąką z kaszy,
- masę przełóż do foremki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia,
- ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez ok.40 minut.
Wegański ser z batata
Składniki:
- 2 niewielkie bataty ok. 440 g,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 łyżek płatków drożdżowych,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- szczypta soli oraz pieprzu,
- 2 szklanki gorącej wody.
Sposób przygotowania
- bataty obierz, pokrój oraz gotuj na parze przez mniej więcej 7 minut,
- cebulę obierz, pokrój, a następnie smaż przez kilka minut w olej wymieszanym z wodą, solą, pieprzem oraz kurkumą. Następnie dolej do cebuli szklankę wody,
- ugotowanego batata, zawartość patelni, płatki drożdżowe, czosnek zblenduj,
- w momencie, kiedy struktura sera będzie gładka, przerwij blendowanie.
Zdrowa kanapka bez chleba
Składniki:
- 2 małe bataty ok. 580 g,
- 1 cukinia ok. 325 g ,
- 1 kostka tofu naturalnego,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 pomidor malinowy,
- zioła, przyprawy wg uznania,
- oliwa z oliwek do polania.
Sposób przygotowania:
- batat obierz oraz pokrój w plastry,
- następnie poukładaj składniki w kolejności: bataty, cukinia, tofu, pomidor, cebula, zioła,
- tak przygotowane kanapki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce oraz piecz w temperaturze 180 stopni.
Orzechowa zupa krem z batata
Składniki:
- 2 bataty (ok.830 g przed obraniem),
- 3 małe cebule (ok.120g),
- 3 ząbki czosnku,
- 10 sztuk suszonych pomidorów z oleju,
- 0,8 litra bulionu warzywnego,
- 5 łyżek wody,
- 60 g orzechów ziemnych (bez dodatku tłuszczu oraz soli),
- zioła, przyprawy.
Sposób przygotowania:
- bataty obierz, pokrój w kostkę,
- pokrojone bataty, cebulę oraz suszone pomidory zlej gorącym bulionem warzywnym. Gotuj przez 15 minut,
- do zupy stopniowo dodawaj ząbki czosnku, sól, szczyptę czarnuszki. Gotuj jeszcze przez 5 minut,
- w momencie kiedy zupka lekko ostygnie dodaj zieloną pietruszkę, orzechy. Zblenduj wszystko na gładki krem.
Bataty mogą stanowić ciekawe urozmaicenie tradycyjnej diety. Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów oraz niskiemu indeksowi glikemicznemu warto włączyć je do swojej diety choć raz na jakiś czas.