Jest ona od lat wykorzystywana w kuchni i w medycynie Dalekiego Wschodu. Ma ona niezwykłe właściwości lecznicze, które mogą pomóc kobietą w bólach menstruacyjnych czy nieregularnych miesiączkach. Jest również rośliną, która ma zastosowanie w leczeniu ran. Przyśpiesza regenerację naszego organizmu i wspomaga gojenie się ran.

Może być produktem, który doskonale sobie radzi przy problemach trawiennych i żołądkowych. Jest również skuteczna przy wielu innych dolegliwościach. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi, który znajduje się w kurkumie czyli polifenolowi. Ma on silne właściwości lecznicze. Jest wiele powodów, dla których warto wprowadzić kurkumę do naszej diety. Efekty regularnego jej spożywania mogą zaskakiwać.

Wpływ kurkumy na organizm człowieka

Od lat bada się kurkumę i jej wpływ na organizm człowieka, jednak nie są to łatwe badania. Nie można do końca potwierdzić jej działania na nasz organizm, ponieważ jest ona wchłaniana przez organizm w niewielkiej części. Przy podawaniu doustnym może zostać nawet nie wykryta w surowicy krwi, dlatego niełatwo jest udowodnić, że kurkuma ma właściwości lecznicze na człowieka.

Mieszkańcy Dalekiego Wschodu od wieków znają ten produkt i uważają go za składnik medyczny, który wspiera funkcjonowanie całego naszego organizmu, co stanowi największe potwierdzenie wielu właściwości leczniczych jakie ma kurkuma. Jest ona również wykorzystywana jako barwnik ze względu na swój intensywny żółto – pomarańczowy kolor. Obecnie przeprowadzane badania są wykonywane w celu potwierdzenia działania kurkumy i odkrycia jeszcze większej siły jakie ma ten składnik.

Wiele osób twierdzi, że jest ona lekarstwem na wszystko. Pomaga kobietom przy cyklach menstruacyjnych, wspiera nasz układ trawienny i odpornościowy. Zapobiega również rozwojowi komórek rakowych. Jest więc produktem o szerokim zastosowaniu, który ma jeszcze wiele nieodkrytych działań. Za tak pozytywne działanie tej przyprawy odpowiada kurkumina, która jest przeciwutleniaczem. Ma również działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwzapalne.

Działanie antyoksydacyjne kurkumy

Jest ona w stanie neutralizować w komórce wolne rodniki, dzięki czemu chroni nas przed nowotworami. Jest również przeciwutleniaczem – chroni komórki przed uszkodzeniami w wyniku nadmiernego stresu oksydacyjnego. Ma więc działanie na funkcjonowanie i wytwarzanie się śródbłonka naczyń krwionośnych. Zapobiega spadkowi peroksydacji lipidowych, co ma znaczenie w chorobach miażdżycowych. Dzięki swojemu niezwykłemu działaniu zapobiega ona miażdżycom oraz pomaga w ich leczeniu.

Działanie przeciwzapalne kurkumy

Kurkuma wykazuje swoje działanie przeciwzapalne. Przyśpiesza ona procesy regeneracji i gojenia się ran. Chroni również przed stanami zapalnymi, które mogą pojawić się w naszym organizmie przez ekspresję białek. Hamuje ona ten proces, dzięki czemu zapobiega powstawaniu stanom zapalnym. Ma również działanie przeciwwrzodowe, ponieważ pobudza ona wydzielanie składnika, który odpowiada za ochronę śluzówki żołądka.

Jest również składnikiem, który poprawia pracę wątroby. Dzięki niej w prawidłowych ilościach zostaje wydzielona żółć i wspomaga się jej uwalnianie. Kurkuma ma więc pozytywne działanie na nasz układ trawienny. Może okazać się pomocna przy chorobach żołądka i wątroby.

Działanie kurkumy na chorobę Alzheimera

Wielu naukowców twierdzi, że kurkuma, a właściwie jeden z jej składników – tumeron, jest lekiem na chorobę Alzheimera. Ma on działanie, które poprawia pracę naszego mózgu, wspiera pracę neuronów i zapobiega ich uszkodzeniom. Ma również niezwykłe właściwości w procesach leczniczych i regeneracyjnych przy uszkodzeniach i urazach mózgu.

Dzięki temu składnikowi znacząco przyśpiesza się regeneracja naszego mózgu oraz jego praca. Działanie tumeronu odkryli naukowcy z Naukowcy i Medycy z instytuty w Julich. Ich badania wykazują, że ten składnik zawarty w kurkumie może w przyszłości okazać się lekarstwem na takie choroby jak Alzheimer czy udar mózgu.

Właściwości antynowotworowe kurkumy

Wiele badań potwierdza, że kurkuma i zawarte w nie składniki mają działanie przeciwnowotworowe. Dzięki temu może ona zapobiegać występowaniu raka skóry, płuc, wątroby, piersi, i wielu innych. Ma niezwykłe zastosowanie i badania przeprowadzone na kurkumie są tego dowodem. Podczas jednego z badań odkryto, że kurkuma może hamować przerzuty nowotworów na inne narządy. Ma również zdolność do hamowania wzrostu guza, a nawet jego zmniejszanie.

Osoby, które miały polipy jelit po sześciu miesiącach kuracji miału o połowę mniej polipów, a ich wielkość zmniejszyła się o sześćdziesiąt procent. Przeprowadzono również badania na myszach, które miały raka piersi. W ich przypadku podawanie kurkumy, zapobiegało przerzutom na płuca i inne narządy wewnętrzne. Mimo tak skutecznego działanie kurkumy, nie można powiedzieć, że jest ona lekiem na raka. Stwierdzenie, że podawanie kurkumy dożylnie, co stało się ostatnimi czasy bardzo popularne, jest lekarstwem na choroby onkologiczne, jest kłamstwem.

kurkuma, właściwości kurkumy

Kurkuma wspomaga naszą odporność

Niedawne badania przeprowadzone na kurkumie, wykazały, że jest ona doskonałym lekarstwem na infekcje. Dzięki jej działaniu przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym jest ona w stanie zapobiec zakażeniom i zwalczyć infekcje. Jednak nie działa ona jedynie profilaktycznie. Może również pomóc w przypadku rozwiniętych już chorób takich jak gruźlica czy infekcje grzybicze całego organizmu. Może być stosowana jako lekarstwo przy przeziębieniach i grypie.

Na  Dalekim Wschodzie to właśnie kurkuma jest uznawana za najbardziej skuteczną przyprawę w leczeniu infekcji i poważniejszych schorzeń. Jest ona w stanie poprawić pracę naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego. Dzięki temu możemy ją stosować jako pomóc dla naszego organizmu przez cały rok. 

Suplementy diety z kurkumą

Kurkuma jest stosowana przez wielu jako suplement diety. Jednak mimo przyjmowania tabletek z kurkuminą musimy liczyć się z tym, że nie wchłania się ona do naszego organizmu, więc może nie przynosić żadnych widocznych efektów. Stąd, wiele suplementów z kurkuminą zawiera czarny pieprz, który zwiększa przyswajalność kurkuminy. Takie suplementy możemy znaleźć w każdej aptece, czy sklepie ze zdrową żywnością. Ich cena waha się od pięćdziesięciu do stu złotych.

Należy pamiętać, by stosować takie suplementy zgodnie z zaleceniami lekarza, czy producenta, aby mogły mieć one pozytywne działanie na nasz organizm i wspomagać jego funkcjonowanie. Jeśli masz problemy z nadciśnieniem, jesteś w ciąży lub karmisz piersią, to najlepiej unikaj suplementów z kurkuminą. Przed ich zastosowaniem należy skonsultować się ze swoim lekarzem, by zdecydował on czy taki rodzaj suplementu jest dla nas bezpieczny oraz czy konieczne jest jego przyjmowanie.

Co jeszcze musisz wiedzieć o kurkumie?

Jest kilka rzeczy, które mogą ci się przydać, jeśli chcesz zacząć wprowadzić kurkumę do swojej diety. Jeśli kupisz korzeń kurkumy, to musisz go przechowywać w szczelnej w folii w lodówce. Należy trzymać go jedynie przez trzy tygodnie – po tym czasie nie jest już zdatna do spożycia. Jeśli masz sproszkowaną kurkumę, musisz ją trzymać w plastikowych torebkach i również szczelnie zamykać.

Korzeń kurkumy możemy gotować i potem ścierać na proszek. Jednak podczas przygotowywania takiej kurkumy oraz przy używaniu jej w kuchni, musisz uważać. Najlepiej zakładać fartuch i rękawiczki, ponieważ zabarwia ona ręce i ubrania. A plamy po kurkumie są niemal zawsze nie do usunięcia.

Kurkuma – inne właściwości

Naukowcy uważają, że kurkuma może mieć pozytywne działanie na nasz wzrok. Może okazać się lekarstwem na choroby oczu, takie jak suchota, jaskra i zapalenie spojówek. To działanie jednak nie zostało jeszcze potwierdzone. Do upewnienia się czy te informacje są prawdziwe konieczne są szersze badania w kierunku właściwości leczniczych kurkumy.

Testy na myszach i szczurach wykazały, że kurkuma obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza poziom cholesterolu. Są to jednak badania wykonywane na zwierzętach, więc nie mamy pewności czy takie działanie można zaobserwować również u ludzi. Te badania wykazały również, że przyspiesza ona proces regeneracji i odbudowy komórek. Ma także działanie spowalniające starzenie się komórek w organizmie myszy.

Kurkuma – podawanie dożylne 

Jest to bardzo niebezpieczna alternatywa dla podawania dawki kurkumy do naszej krwi. Na Dalekim Wschodzie kurkuma od wieków jest stosowana jako produkt podawany jedynie doustnie. Wielbiciele odważnych rozwiązań, zdecydowali się na krok dalej. Po podaniu dożylnej dawki kurkumy, kobieta, na której zastosowano ten zabieg, zmarła po kilkunastu godzinach. Należy więc pamiętać, że są inne sposoby na zwiększenie przyswajalności kurkumy do naszego organizmu, bezpieczne i niezagrażające naszemu życiu i zdrowiu.

Kurkuma w naszej kuchni

Służy nam ona od wielu lat jako niezastąpiona przyprawa o bardzo charakterystycznym ostrym smaku. Możemy ją stosować do głównych dań obiadowych. Jest również doskonałym składnikiem do sosów i marynaty mięs. Warto wprowadzić  do naszej kuchni, ponieważ może wspomóc pracę naszego organizmu i pomóc odkryć nowe smaki. Jeśli mamy ochotę, kurkuma może zostać użyta do napojów – możemy dodawać łyżeczkę do ulubionego napoju i poć codziennie. Możemy również zalewać ją wrzątkiem i używać jako codzienne smoothie.

Sposobów na użycie kurkumy jest wiele i każdy z nas znajdzie dla siebie odpowiednie rozwiązanie. Może ona poprawić stan naszego zdrowia i samopoczucie. Jest uznawana za składnik, który wspomaga trawienie i przyspiesza pracę metabolizmu, dzięki czemu może okazać się pomocna przy diecie odchudzającej.

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x