Odpowiednie nawodnienie organizmu odgrywa bardzo ważną rolę w zachowaniu zdrowia. Pamiętać o tym należy szczególnie w upalne dni, kiedy łatwo o odwodnienie.
Arbuz
Arbuz nie bez powodu znajduje się na pierwszym miejscu w listach owoców o największej zawartości wody. Składa się z niej aż w 92%.
Arbuz pomimo tego, że w większości składa się z wody, zawiera liczne substancje wpływające pozytywnie na nasze zdrowie.
Owoc ten zawiera przede wszystkim likopen, beta – karoten, luteinę, zeaksantynę, kryptoksantynę czyli przeciwutleniacze chroniące organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.
Owoc ten ma również działanie moczopędne. Zalecany jest przy infekcjach układu moczowego, chorobach nerek.
W arbuzie znajdują się różne substancje, które mogą zapobiegać chorobom serca.
Ponadto należy do owoców niskokalorycznych. W 100 g zawiera jedynie 30 kcal.
Truskawki
Truskawki to kolejne owoce, które królują na listach owoców o największej zawartości wody. Zawierają jej aż 92%.
Truskawki są bogate w takie minerały i witaminy jak:
Truskawki zawierają pektyny, które pobudzają pracę jelit. Ponadto kwasy organiczne znajdujące się w nich przyspieszają proces przemiany materii.
Do głównych właściwości truskawek należą:
- właściwości przeciwnowotworowe,
- obniżanie poziomu cholesterolu,
- wybielanie zębów.
Truskawki w 100 g zawierają jedynie 32 kcal.
Grejpfrut
Grejpfrut to kolejny owoc składający się w dużej mierze z wody. Posiada jej 91%.
Owoc ten jest bogatym źródłem witamin oraz beta-karotenu. Włączenie grejpfruta do swojej diety wzmacnia odporność organizmu. Wpływa również na prawidłową pracę serca.
Grejpfrut w 100 g ma tylko 50 kcal. Ponadto zawiera jedynie 8 g węglowodanów.
Melon
Melon składa się z wody aż w 90%. Wykazuje liczne właściwości odżywcze. Jego spożywanie zalecane jest w szczególności osobom zmagającym się z nadciśnieniem oraz miażdżycą.
Owoc ten zawiera przede wszystkim taki witaminy i minerały jak:
- kwas foliowy,
- witamina A,
- witamina K,
- potas,
- witamina C,
- tiamina,
- niacyna.
Spożywanie melona polecane jest głównie osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym. Dzięki potasowi wspiera regulację ciśnienia.
Ponadto owoc ten wpływa niezwykle korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia koncentrację oraz nastrój.
Melon w 100 g posiada tylko 28 kcal.
Winogrona
Winogrona w 75% składają się z wody. Jedną z najważniejszych zalet spożywania winogron jest to, że posiadają antynowotworowe właściwości. Wszystko to dzięki flawonoidom. Znajdują się one w pestkach, skórkach, szypułkach winogron.
Winogrona zawierają również witaminy C oraz A. Są one również naturalnymi przeciwutleniaczami czyli antyoksydantami.
Winogrona pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Zmniejszają również odporność na insulinę. W wyniku tego obniżają ryzyko chorób serca, cukrzycy.
W 100 g posiadają 66,9 kcal.
Brzoskwinie
Brzoskwinie składają się w 88% z wody. Ponadto są źródłem licznych witamin oraz minerałów.
Owoce te zawierają przede wszystkim:
- witamina
- witamina A,
- witamina C,
- witamina K,
- potas,
- kwas foliowy,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor.
Brzoskwinie wykazują liczne właściwości. Należą do nich:
- właściwości przeciwnowotworowe,
- wspomaganie układu moczowego oraz nerek,
- przeciwdziałanie zaparciom,
- zwiększanie czerwonych krwinek.
Wartość energetyczna brzoskwiń to 39 kcal na 100 g.
Żurawina
Żurawina w 87% składa się z wody. Jest bogactwem licznych witamin. Należą do nich:
- witamina A ,
- witamina C,
- witaminy z grupy B,
- kwas foliowy,
- witamina E,
- witamina K.
Do mikroelementów jakie zawiera żurawina zalicza się:
Spożywanie jej wpływa niezwykle korzystnie na poprawę stanu zdrowia. Działa korzystnie na:
- infekcje dróg moczowych – zmniejsza przyczepność bakterii Ecoli do ścianek dróg moczowych. Niweluje również ilość tych bakterii w moczu. Dzięki włączeniu do swojej diety żurawiny możemy zmniejszyć podatność na zapalenie dróg moczowych.
- zmniejszenie ryzyka chorób serca – żurawina zawiera flawonoidy, które zapobiegają chorobom serca. Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzeniu się zakrzepów oraz korzystnie wpływają na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Ponadto żurawina wykazuje działanie ochronne na komórki mózgowe przed uszkodzeniami, które zdarzają się podczas wylewu, zakrzepu,
- zmniejsza ryzyko arteriosklerozy oraz zapychania się naczyń krwionośnych,
- chroni przed wrzodami żołądka – substancje, które są zawarte w żurawinie powstrzymują niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka. Żurawina powstrzymuje bakterie Helicobacter pylori,
- żurawina zmniejsza ryzyko nowotworu – wynika to z tego, że owoc ten zawiera procyjanidy, które są bardzo silnymi utleniaczami.
Ponadto 100 g zawiera jedynie 46 kcal. Pamiętać należy jednak o tym, że ta dostępna w sklepach jest często dosładzana, a to znacznie podnosi jej wartość kaloryczną i nie jest już tak zdrowa.
Ananas
Ananas to kolejny owoc, który pomoże nam się nawodnić. Składa się w 87% z wody. Jest bogaty w wiele witamin. Należą do nich przede wszystkim witaminy A oraz C.
Ananas pobudza apetyt oraz poprawia trawienie. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz wpływa na zmniejszenie agregacji płytek krwi.
Włączenie go do swojej diety jest w szczególności polecane w terapii obrzęków pourazowych.
W 100 g ananas zawiera 50 kcal.
Pomarańcze
Pomarańcze składają się w 87% z wody. Stanowią doskonałe źródło witaminy C, beta karotenu oraz witamin z grupy B.
Warto wiedzieć, że jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Dzięki składnikom w nich zawartym wypłukują z organizmu toksyny. Pomarańcze wykazują również działanie antyoksydacyjne.
W 100 g pomarańczy znajdziemy natomiast 47 kcal.
Morele
Morele również w większości składają się z wody. Zawierają przede wszystkim błonnik, flawonoidy, garbniki, pektyny, kwasy. Ponadto morele są niezwykle bogate w:
- witaminę A,
- witaminę B,
- witaminę C,
- fosfor,
- potas,
- wapń,
- żelazo.
Morele regulują pracę układu krążenia, obniżają ciśnienie tętnicze i wspomagają usuwanie cholesterolu LDL. Ponadto usprawniają pracę nerek.
Ich spożywanie zalecane jest osobom zmagającym się z anemią. Zawierają duże ilości żelaza.
Ponadto morele chronią przed przeziębieniem i wzmacniają organizm.
Ich wartość kaloryczna wynosi 48 kcal w 100 g.
W upalne dni oprócz wody warto spożywać owoce, które pomogą się nam nawodnić. Ponadto dostarczają organizmowi liczne witaminy oraz składniki mineralne.
Źródła
https://krokdozdrowia.com/owoce-ktore-cie-naturalnie-nawodnia/
https://www.runners-world.pl/dieta/Zjedz-wode-Owoce-i-warzywa-na-nawodnienie,5662,1
https://palcelizac.pl/10-owocow-ktore-zawieraja-najwiecej-wody/8/