Żurawina jest rośliną, która słynie ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ponadto nadje się idealnie zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich.

Właściwości odżywcze

Żurawina jest bogactwem licznych witamin. Należą do nich:

Do mikroelementów jakie zawiera żurawina zalicza się:

Ponadto żurawina w 100 g zawiera jedynie 46 kcal. Pamiętać należy jednak o tym, że ta dostępna w sklepach jest często dosładzana, a to znacznie podnosi jej wartość kaloryczną i nie jest już tak zdrowa.

Właściwości lecznicze

Spożywanie żurawiny wpływa niezwykle korzystnie na poprawę stanu zdrowia.
Wykazuje właściwości lecznicze na:

  • infekcje dróg moczowych – żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E.coli do ścianek dróg moczowych. Niweluje również ilość tych bakterii w moczu.
    Dzięki włączeniu do swojej diety żurawiny możemy zmniejszyć podatność na zapalenie dróg moczowych.
  • zmniejszenie ryzyka chorób serca – żurawina zawiera flawonoidy, które zapobiegają chorobom serca.
    Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów oraz korzystnie wpływają na rozszerzanie się naczyń krwionośnych.
    Ponadto żurawina wykazuje działanie ochronne na komórki mózgowe przed uszkodzeniami, które zdarzają się podczas wylewu, zakrzepu.
  • zmniejsza ryzyko arteriosklerozy oraz zapychania się naczyń krwionośnych,
  • chroni przed wrzodami żołądka – substancje, które są zawarte w żurawinie powstrzymują bakterie Helicobacter pylori.
  • żurawina zmniejsza ryzyko nowotworu – wynika to z tego, że zawiera procyjanidy, które są bardzo silnymi utleniaczami.

żurawina właściwości

Żurawina leśna (świeża)

Żurawina leśna rośnie dziko. Można ją jednak kupić na targach oraz w supermarketach.

Zawiera bardzo dużo witaminy C. Posiada też sporą ilość antyoksydantów.

Jej zasadniczym plusem jest to, że nie jest dosładzana, jak to często bywa w przypadku żurawiny suszonej. Dzięki temu korzystnie wpływa na nasze zdrowie oraz lepsze samopoczucie.

Suszona żurawina

Suszoną żurawinę można kupić niemal w każdym sklepie. Zawiera jednak często w swoim składzie dodatkowy cukier. Często stanowi on nawet połowę składu.

Przez to jej pozytywny wpływ na zdrowie jest mniejszy, a przez cukier wręcz szkodliwy.

Produkt ten posiada również zazwyczaj olej słonecznikowy oraz środki konserwujące.

Oprócz tego, że produkty te negatywnie wpływają na organizm, podnoszą kaloryczność produktu.

Wybierać należy dlatego owoce suszone bez dodatków, można również osuszyć je samodzielnie.

Żurawina w tabletkach

Tabletki żurawinowe są bardzo popularne przy leczeniu infekcji i zapalenia pęcherza moczowego. Substancje w nich zawarte wykazują zdolność do blokowana bakterii, które przyczepiają się do pęcherza moczowego.

Z czym najlepiej spożywać żurawinę?

Żurawinę w zależności od upodobań można spożywać z różnymi produktami. Najczęściej dodaje się ją do pieczonych mięs.

Żurawinę można także dodawać do herbaty lub pić z niej sok. Jeśli czujemy się osłabieni, bądź borykamy się z infekcjami dróg moczowych możemy wypić syrop z żurawiny.

Przepisy

  1. Konfitura

Składniki:

  • 500 g świeżej/mrożonej żurawiny,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • skórka oraz sok z połowy cytryny,

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie żurawinę.
  2. Do garnka daj wodę, wsyp cukier, dokładnie wymieszaj oraz gotuj przez kilka minut.
  3. Kiedy uzyskasz konsystencję syropu dodaj wszystkie owoce oraz duś przez kilkanaście minut oraz dokładnie mieszaj co kilka minut.
  4. Następnie zetrzyj skórkę z połowy cytryny oraz wyciśnij sok i dodaj do owców.
  5. Konfiturę należy gotować do momentu aż odparuje większość wody. Gorącą przełóż do wyparzonych słoików, zakręć oraz odstaw do góry dnem i czekaj aż wystygną.
  1. Żurawina do mięsa

Składniki:

  • 500 g świeżej żurawiny,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 1-2 twardych, ale słodkich gruszek,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Do żurawiny dodaj 150 g cukru trzcinowego.
  2. Następnie smaż żurawinę na średnim ogniu. Przygotuj gruszkę/ gruszki , dodaj jej tyle ile uważasz za stosowne.

Ciekawostki

  1. Herbata na bazie żurawiny stanowi doskonałą alternatywę dla czarnej herbaty.
  2. Owoce żurawiny bezproblemowo znoszą wysokie temperatury.
  3. Żurawina leśna najczęściej spotykana jest w Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Holandii, Stanach Zjednoczonych.
  4. Żurawina posiada wysoką zawartość kwasu szczawiowego. Po wchłonięciu się z przewodu pokarmowego wytrącać się może w nerkach .Powstają wtedy złogi, czyli tzw. kamienie. Sposobem na wyjście z tej sytuacji może być jedzenie żurawiny w towarzystwie produktów bogatych w wapń. Wapń wraz z kwasem szczawiowym tworzy nierozpuszczalne kompleksy i blokuje wchłanianie kwasu szczawiowego.

Żurawina to owoc wykazujący liczne właściwości lecznicze. Z tego powodu warto włączyć go do swojej codziennej diety nie zapominając, by wybierać produkty nie zawierające cukru.

 

Źródła

lokalnyrolnik.pl/blog/zurawina-wlasciwosci-zdrowotne-przeciwwskazania/

apteline.pl/artykuly/zurawina-wlasciwosci-lecznicze-i-przeciwwskazania/

rme.cbr.net.pl/index.php/archiwum-rme/348-lipiec-sierpien-nr-68/w-polskich-dworach-dworkach/784-zurawina-roslina-o-wyjatkowych-wlasciwosciach

regiodom.pl/portal/ogrod/rosliny/zurawina-wlasciwosci-lecznicze-ciekawostki-o-owocach-zurawiny

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x