Zgaga to nieprzyjemne pieczenie występujące w okolicach przełyku i mostka. Jest to najprawdopodobniej najczęściej występująca i jednocześnie najbardziej dokuczliwa przypadłość bezpośrednio związana z układem pokarmowym. Większość osób dorosłych przynajmniej raz w życiu miała wątpliwą przyjemność jej doświadczyć. Jej przyczyną jest refluks żołądkowo-przełykowy, czyli mówiąc prościej – cofanie się soków żołądkowych do przełyku. Zgaga to problem zazwyczaj przez nas lekceważony, tymczasem jak się okazuje, jest ona oznaką poważniejszych problemów ze zdrowiem. Sprawdź, skąd się bierze zgaga i jakie są domowe sposoby na zgagę.

Czym jest zgaga? (nadkwasota, refluks)

Zgaga to jedna z tych dolegliwości, którą nie jest trudno rozpoznać. Zazwyczaj objawia się charakterystycznym pieczeniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem, a także dokuczliwym bólem za mostkiem i w nadbrzuszu. Mówiąc w dużym uproszczeniu, zgaga jest przyczyną nadmiaru kwasu, jaki został wyprodukowany w żołądku, np. po zjedzeniu ciężkiego i obfitego posiłku. Jeśli występuje sporadycznie nie stanowi dużego problemu, ale gdy towarzyszy nam po każdym posiłku oraz daje się we znaki w ciągu dnia i w nocy, należy bezzwłocznie udać się do lekarza.

Nie ma zbytniej zależności po czym występuje zgaga. U niektórych może pojawić po zjedzeniu słodkich, a u innych kwaśnych potraw. Może się zdarzyć, że wystąpi po nietypowym połączeniu cukrów i niekorzystnych dla naszego zdrowia tłuszczów obecnych w słodyczach. Jedno jest pewne – bezpośrednią przyczyną powstawania zgagi jest spożywanie wysoko przetworzonych, bogatych w barwniki i konserwanty produktów. Często dokucza Ci zgaga? Postaraj się nie przejadać. Zazwyczaj jest ona efektem spożycia bardziej obfitych posiłków. Występujący w żołądku nadmiar jedzenia podnosi ciśnienie w jamie brzusznej i skutkuje cofaniem się treści pokarmowej do przełyku, co jedynie nasila zgagę. Jak się okazuje, właśnie ze względu na wysokie ciśnienie w jamie brzusznej, zgaga często towarzyszy kobietom w ciąży i osobom otyłym systematycznie objadającym się.

Przyczyny zgagi

Jak nietrudno się domyślić – zgaga nie pojawia się bez przyczyny. Często wywołują ją wrzody żołądka, które dają o sobie znać powodując uporczywy ból, odczucie pieczenia i nieustające nudności. Mdłości zazwyczaj występują kiedy jesteśmy na czczo lub przed jedzeniem. Co ciekawe, w przypadku wrzodów żołądka wszystkie wymienione wyżej objawy ustępują zaraz po zjedzeniu posiłku. Inaczej jest natomiast przy wrzodach dwunastnicy, które charakteryzują się bólem i lekkim paleniem. Tutaj problem daje o sobie znać dopiero po upływie około godziny od zjedzenia posiłku.

Bezpośrednią przyczyną zgagi jest niestrawność. Podczas kłopotów żołądkowych odczuwa się ból brzucha w okolicy pępka i podbrzusza, nietypowe palenie w gardle, odbijanie oraz uciążliwe wzdęcia. Problem występuje w momencie, kiedy zjemy zbyt dużo. Podczas niestrawności zawsze obecna jest zgaga. Refluks żołądkowo-przełykowy również jest podłożem dla zgagi. Polega na osłabieniu zwieracza wpustu umiejscowionego w dolnej części przełyku, gdzie łączy się z żołądkiem. W momencie przemieszczania się pokarmu przez przełyk dochodzi do rozkurczenia się mięśnia. Gdy znajdzie on swoje miejsce w żołądku skurcz zwieracza zamyka ujście przełyku do żołądka, co zapobiega cofaniu. Przy nieprawidłowościach w działaniu lub budowie zwieracza sok żołądkowy może dotrzeć do przełyku i wywołać nieprzyjemnie dolegliwości.

Objawy zgagi

Charakterystycznym objawem zgagi jest uczucie palenia w przełyku oraz ból tuż za mostkiem, który może być pomylony z bólem wieńcowym. Spożycie produktów i potraw wzmagających produkcję kwasów żołądkowych może skutkować nieprzyjemnym wręcz uczuciem pełności i bólem w klatce piersiowej. Osoby doświadczające zgagi skarżą się także na odczucie kwaśnego lub gorzkiego smaku w ustach, odbijanie i kaszel po zjedzeniu posiłku.

Zgagę bardzo łatwo jest pomylić ze zwykłą niestrawnością. Jeśli towarzyszy jej dodatkowo niekończące się uczucie sytości, wzdęcia i gazy, a nawet nudności lub wymioty to mamy do czynienia z niestrawnością, a nie zgagą. Ma ona miejsce, kiedy zjemy za dużo lub stosunkowo niewiele, ale za to same ciężkie potrawy (tłuste, smażone lub słodkie) i popijemy je napojem gazowanym lub co gorsza alkoholem. Przyczyną wystąpienia niestrawności jest zbyt częste jedzenie fast foodów przygotowywanych na wielokrotnie używanym tłuszczu. To samo tyczy się z pozoru zdrowych produktów, ale smażonych na nieświeżym już tłuszczu.

Zgaga – domowe sposoby

Jak pozbyć się raz na zawsze zgagi? Na początku sprawdź, czy aby na pewno dobrze się odżywiasz, a także czy ilość i częstotliwość spożywanych przez Ciebie posiłków jest odpowiednia. Powinieneś jeść często i mało. Nie należy najadać się na noc, ostatni posiłek powinien zostać zjedzony co najmniej 2-3 godziny przed snem. Po każdym większym obiedzie dobrze jest pospacerować, by jedzenie miało możliwość „dobrze ułożyć się w żołądku”. Jeśli zgaga męczy Cię praktycznie każdego dnia musisz ograniczyć lub całkowicie zaprzestać picia kawy, alkoholu i mocnej herbaty. Jak się okazuje, zgagę mogą wywoływać także słodycze i napoje gazowane, dlatego w przypadku problemów z żołądkiem dobrze jest z nich zrezygnować przynajmniej na jakiś czas. Nie pal papierosów i ogranicz stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Podczas uporczywej zgagi można wypić łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczoną w szklance ciepłej wody, napić się trochę mleka lub zjeść kilka migdałów. Wysoką skuteczność wykazują także zioła na zgagę. Przeczytaj o tym jakie kuracje ziołowe stosować oraz jakie zioła są dobre na zgagę. Jeśli wszystkie domowe sposoby na zgagę zawiodą trzeba będzie zaopatrzyć się w leki zobojętniające bez recepty albo udać się do lekarza po leki na refluks.

Źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/zgaga-skad-sie-bierze-zgaga-i-co-z-nia-zrobic_40137.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/zgaga-przyczyny-objawy-leczenie-sposoby-na-zgage_41019.html

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Akceptujemy płatności

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Wykonanie Skryptersi