Morwa to roślina, której drogocenne właściwości znajdują zastosowanie w fizjoterapii i medycynie konwencjonalnej, gdzie uczulające komponenty chemiczne sukcesywnie zastępowane są ich naturalnymi odpowiednikami pochodzenia roślinnego. Jej właściwości i działanie od wielu lat są przedmiotem badań naukowców, którzy sprawdzają, jak poszczególne części morwy (liście, kora i owoce) pomagają w profilaktyce i leczeniu niektórych chorób. Jak do tej pory, najwięcej udało dowiedzieć się o morwie białej, która bogata jest w substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko wystąpienia miażdżycy. Soczyste i genialne w smaku owoce morwy są niskokaloryczną i zdrową przekąską, dlatego są niezastąpione w odchudzaniu. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości wykazuje morwa i czym różni się morwa biała od morwy czarnej.

Morwa biała, a czarna – czym się różnią?

Możemy spotkać się z trzema rodzajami morwy: białą, czarną i mniej znaną – czerwoną. Zarówno morwa biała jak i morwa czarna pochodzą z Azji południowo-wschodniej, a ich właściwości lecznicze wykorzystywane były już przed wiekami. Powszechnie wykorzystywana w medycynie jest morwa biała, jako że została przez człowieka lepiej poznana. Liście morwy pierwotnie stanowiły pokarm dla larw jedwabników w krajach, gdzie produkuje się naturalny jedwab.

Morwa biała

W Polsce rosną morwy białe, które pełnią rolę drzew parkowych i alejowych, ale niekoniecznie pełnią rolę dekoracyjną, gdyż wiosną kwitną stosunkowo późno, a jesienią zbyt wcześnie przekwitają. Morwa biała osiąga wielkość 20 metrów, ma gładkie miękkie liście i białe lub jasnoróżowe kwiatki. Jej owoce wyglądem przypominają jeżyny, z tą różnicą, że są z jednej strony białe, a z drugiej bladoróżowe. W smaku słodkie i lekko mdłe.

Morwa czarna

Morwa czarna jest zdecydowanie niższa od białej, osiąga wysokość około 10 metrów. Ma charakterystyczny, krótki pień i okrągławą koronę. Posiada ciemnofioletowe lub czarne owoce, również kształtem przypominające jeżyny. Zarówno morwa biała jak i czarna znajdują zastosowanie w lecznictwie, jednak częściej sięgamy po tą pierwszą, z racji lepszej świadomości zalet płynących z jej stosowania.

Właściwości morwy białej i czarnej

W tradycyjnej medycynie chińskiej biała morwa wykorzystywana była w leczeniu nadciśnienia i wysokiego poziomu cholesterolu. Bardzo podobne właściwości przejawiał ekstrakt z kory korzenia morwy, który dodatkowo miał właściwości przeciwzapalne, sprawdzał się jako środek chroniący wątrobę i nerki, a także jako preparat przeciwbólowy. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Zawierają w sobie cukry, garbniki, flawonoidy, witaminy i minerały, dlatego przyrządzane z ich udziałem syropy nie tylko dobrze smakują, ale są niezastąpione w leczeniu anemii, przeziębień, miażdżycy, chorób serca, nerek i astmy oskrzelowej. Ekstrakt z liści morwy jest bogaty w substancje funkcjonalne, które wspierają organizm ludzki na wielu płaszczyznach, m.in. uniemożliwia tworzenie się neurotoksycznych związków, które są bezpośrednią przyczyną powstania choroby Alzheimera. Dodatkowo morwa biała wykazuje właściwości antyoksydacyjne i wybielające.

Morwa biała i czarna – zastosowania

Obie odmiany morwy (biała i czarna) mają zastosowanie w lecznictwie. Można przyjmować je w wielu różnych postaciach. Dużą popularnością cieszy się naturalny sok z owoców, morwa biała suszona oraz napar lub odwar z niej, nalewka z owoców, odwar z liści lub kory, maść z kory, a także morwa biała w tabletkach. Kuracje ziołowe to dobry sposób na pozbycie się przykrych dolegliwości chorobowych, a niektóre wartościowe zioła są doskonałą alternatywą dla leków.

Morwa biała w leczeniu cukrzycy

Dotychczas przeprowadzone obserwacje wykazały, że suplementacja morwą przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Obecne w liściach morwy związki spowalniają rozkład obecnej w niektórych produktach żywnościowych skrobi na cukry proste (w tym glukozy), co przekłada się na obniżenie poposiłkowej hiperglikemii. Obecna w morwie białej kwercetyna chroni komórki, błony komórkowe i DNA przed uszkodzeniami wywołanymi funkcjonowaniem wolnych rodników, co jest niezwykle ważne w profilaktyce cukrzycy.

Morwa biała a nowotwory

Jak się okazuje, cukrzyca nie jest jedyną chorobą cywilizacyjną, w walce z którą wspiera społeczeństwo morwa biała. Pochodzący z liści rośliny ekstrakt metanolowy i jego frakcje stopują produkcje tlenku azotu, który jest bezpośrednią przyczyną uszkodzeń tkankowych a co za tym idzie – składnikiem przyczyniającym się do rozwoju niektórych chorób nowotworowych.

Morwa biała na miażdżycę

Jak już zostało wcześniej wspomniane, morwa biała wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dlatego skutecznie udaremnia utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości, a tym samym zapobiega rozwojowi „złego” cholesterolu we krwi. Co za tym idzie, suplementacja rośliną pozwala zredukować daleko posunięte uszkodzenia miażdżycowe.

Morwa biała na odchudzanie

Owoce morwy mają niewiele kalorii, dlatego powinny po nie sięgać osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami. Naukowcy dowiedli, że podawanie ekstraktu z morwy myszom z otyłością dietozależną przyczynił się do obniżenia masy ciała zwierząt. Stosowanie produktów z morwy podobną skuteczność może wykazywać w przypadku ludzi. Nie bez przyczyny w ostatnim czasie Japończycy widocznie zwiększyli konsumpcję herbaty z liści morwy.

Morwa ma działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe

Dotychczas przeprowadzone badania naukowe udowodniły, że liście morwy białej zawierają związki z grupy flawonoidów, które doskonale zwalczają bakterie, takie jak gronkowiec złocisty, salmonella oraz Shigella dysenteriae – bakterię odpowiedzialną za ból brzucha i biegunkę. Dodatkowo występujące w liściach i korze morwy alkaloidy wykazują działanie przeciwwirusowe, a wspomniany wyżej związek hamuje odwrotną transkryptazę wirusa HIV.

Przeciwwskazania w użyciu białej morwy

Suplementacja morwą białą może przynieść wiele pożytku, ale w niektórych przypadkach też wiele szkód. Podstawowymi przeciwwskazaniami do przyjmowania produktów stworzonych na bazie morwy białej jest uczulenie na ten składnik, ciąża, a także okres laktacji u kobiet po urodzeniu dziecka. Przed rozpoczęciem suplementacji dobrze jest też sprawdzić opinie o morwie białej by przekonać się, jak sprawdziła się u osób ją stosujących.

Źródło:
http://www.naturaity.pl/artykul/403,morwa-czarna-morwa-biala.html#ad-image-0
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/morwa-biala-i-czarna-na-cukrzyce-i-nie-tylko-wlasciwosci-morwy_37159.html

 

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x