Kawa frappe to nic innego jak kawa mrożona. Jest to napój wręcz idealny na lato, gdyż świetnie gasi silne pragnienie i dostarcza solidnej dawki kofeiny tym, którzy nie wyobrażają sobie bez niej dnia. Mrożona kawa jest napojem sporządzanym na bazie kawy rozpuszczalnej, lodu i mleka. Najpopularniejsze są 3 sposoby jej przygotowywania: jako lodowa ice coffee, frappe lub jako kawa mrożona w wersji kokosowej. Choć po kawę frappe sięga się głównie w upały, to nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby raczyć się nią również w pozostałe pory roku. Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej czarnej kawy, ze względu na dużo łagodniejszy smak i aromat. Świetnie zastąpi słodki deser lub będzie do niego dobrym dodatkiem w postaci napoju. Osoby nie lubiące mocnej czarnej kawy mogą spróbować kawy frappe, której picie jest czystą przyjemność. Sprawdź, skąd pochodzi kawa mrożona, jak zrobić kawę mrożoną oraz wypróbuj nasze przepisy na idealną cafe frappe.

Sprawdź również korzyści z picia herbat, które opisaliśmy!

Skąd pochodzi kawa mrożona – Frappe

Jeden z najpopularniejszych rodzajów kaw pitych szczególnie w okresie letnim, czyli frappe, powstała całkowicie przypadkowo i wcale nie tak dawno, bo w latach 50’ ubiegłego wieku w Salonikach podczas targów międzynarodowych. Mimo, iż jej nazwa pochodzi od francuskiego frapper, co znaczy ubijać, to jest ona swoistym symbolem Grecji. Jeden z wystawców na wspomnianym już targu, niejaki Dimitrios Vakondios, chciał napić się klasycznej czarnej kawy, ale niestety nie miał dostępu do wrzątku. Z powodu jej braku zalał kawę rozpuszczalną zimną wodą, a do wymieszania napoju wykorzystał shaker wraz z kostkami lodu. I tak oto, zupełnie przypadkiem, powstał wspaniały orzeźwiający napój, po który sięgamy po dziś dzień. Największą popularnością cieszy się on w kawiarenkach w Grecji i na Cyprze, gdzie jest pijany głównie przez młodzież. Obowiązkiem każdego turysty-miłośnika kawy jest spróbowanie przygotowywanej zgodnie z tradycją kawy mrożonej w kraju jej pochodzenia.

Kawa mrożona – warto ją pić

Gorące słońce mocno daje się we znaki, chciałbyś napić się kawy, ale fakt jej wysokiej temperatury nieco Cię odtrąca? Miłośnicy kawy wcale nie muszą rezygnować ze swojego ulubionego napoju nawet podczas dużych upałów. Kawa mrożona skutecznie chłodzi organizm, gasi pragnienie, a do tego pobudza w taki sam sposób co gorąca. W smaku podobna jest do tradycyjnej, a może nawet jest nieco lepsza. Z dodatkiem bitej śmietany czy lodów może pełnić rolę deseru, który można w kilka chwil przygotować w zaciszu własnego domu. Kawę frappe można pić o każdej porze roku, gdyż dostarcza organizmowi podobne ilości kofeiny, co filiżanka espresso czy szklanka czarnej, sypanej herbaty. Dla porównania, filiżanka kawy mrożonej dostarcza organizmowi około 50-70 mg kofeiny, natomiast filiżanka espresso 57 mg. W dodatku toksyczne związki takie jak akrylamid obecne np. w kawie po włosku przemawiają na korzyść kawy mrożonej, która jest dla niej idealną wręcz alternatywą, gdyż ich nie posiada. Wydawać by się mogło, że łagodna w smaku kawa mrożona ma w sobie również mniejsze pokłady kofeiny, jednak pozory w tym przypadku mylą.

Pojawia się jeszcze pytanie, jaki wpływ ma mrożona kawa na zdrowie? Działa na organizm w podobny sposób co zwykła czarna kawa, ze względu na identyczne właściwości i niemal takie same pokłady poszczególnych składników, w tym kofeiny.

kawa mrożona

Przepisy na kawę mrożoną

Najlepsza kawa to taka, która idealnie wpisuje się w nasze gusta i preferencje smakowe. Każdy z nas sam doskonale wie, picie jakiego napoju sprawia mu największą przyjemność. Do kawy mrożonej można dodać praktycznie wszystko, ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia. Najczęściej dodaje się do niej bitą śmietanę, wiórki kokosowe lub czekoladowe, lody o różnych smakach, cynamon, a nawet alkohol.

Dbasz o linię i boisz się, że picie kawy mrożonej sprawi, że przestaniesz mieścić się w swoje ulubione spodnie? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Osoby na diecie wcale nie muszą rezygnować z tego wspaniałego w smaku orzeźwiającego deseru. Wystarczy, że do jego przygotowywania wykorzystają chude mleko, lody zastąpią sorbetem z owoców i zrezygnują z kalorycznej bitej śmietany na rzecz kawałków świeżych owoców lub orzechów.

Jak zrobić mrożoną kawę? Oto 7 propozycji Cafe Frappe, które przypadną do gustu każdego kawosza!

  1. Kawa mrożona Frappe


Prawdziwy klasyk. Do przygotowania kawy frappe w domu potrzebne Ci będą 3 składniki: kawa rozpuszczalna, woda i kostki lodu. W pierwszej kolejności zalej kawę wodą i pozostaw do ostudzenia. Następnie zmiksuj do uzyskania piany. Możesz wykorzystać do tego celu mikser lub blender. Prawdę mówiąc wystarczy nawet trzepaczka, dzięki której połączysz składniki i uzyskasz lekką piankę. Tak przygotowany napój wlej do szklanki, ewentualnie uzupełnij wodą lub dodaj kostki lodu. Przepis podstawowy możesz lekko zmodyfikować, dodając do niego cukier lub zimne mleko.

  1. Kokosowa kawa mrożona


Składniki na 2 porcje:

– łyżeczka kawy rozpuszczalnej

– ½ szklanki wody

– ½ szklanki mleka

– 2 łyżeczki cukru

– 50 ml mleczka kokosowego

– wiórki kokosowe

Wykonanie:

Zalej kawę rozpuszczalną gorącą wodą, dosyp odpowiednią ilość cukru, dodaj mleko, następnie ostudź i wstaw na kilka godzin do lodówki. Gdy napój uzyska odpowiednią temperaturę, dodaj do niego mleczko kokosowe i całość udekoruj wiórkami kokosowymi.

  1. Karmelowa kawa mrożona

Nie tylko dobrze smakuje, ale też pięknie wygląda. Karmelowa kawa mrożona jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak za jej przyrządzanie musisz zabrać się dużo wcześniej, zanim jeszcze najdzie Cię na nią ochota. Świetnie nadaje się do powolnego sączenia – kawowe kostki lodowe mają czas na rozpuszczenie się, przez co napój staje się bardziej aromatyczny.

Składniki:

– 7 kostek lodu kawowego

– pół szklanki mleka

– łyżka syropu karmelowego

– dodatki typu polega czekoladowa czy wiórki czekoladowego do dekoracji

Wykonanie:

Kawę rozpuszczalną zalej wodą, odstaw do ostudzenia, rozlej do pojemnika na kostki lodu i wsadź do zamrażarki. Gdy kostki lodu kawowego będą już gotowe pokrusz je. Do mleka wlej syrop, spień za pomocą shakera lub spieniacza do mleka – żeby dokładnie wymieszało się z syropem. Wlej do szklanki spienione mleko, łyżeczką dodaj pokruszony lód, dodaj na wierzch ulubione dodatki. Smacznego!

kawa mrożona

  1. Mrożona kawa krówkowa z bananem

Bardzo orzeźwiająca, zimna kawa, do tego słodka – może zastąpić drugie śniadanie lub pełnić rolę smacznego deseru. Co prawda jest bardzo kaloryczna, ale przecież każdy z nas od czasu do czasu zasługuje na odrobinę przyjemności.

Składniki:

– 1 zamrożony banan

– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

– 1,5 łyżeczki masy krówkowej

– 100 ml śmietanki do kawy

– kilka kostek lody

Wykonanie:

Banana pokrój na kawałki, wrzuć do blendera, dodaj pozostałe składniki i lód, całość zmiksuj. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!

  1. Kawa mrożona Choco-Latte

Przepis bardzo prosty do realizacji pod warunkiem, że masz w domu blender z funkcją kruszenia lodu. Kawa smakuje tak samo, jak mrożony napój prosto z kawiarni.

Składniki:

– gałka lodów czekoladowych

– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

– ¾ szklanki mleka

– 6 kostek lodu

– bita śmietana do dekoracji

Wykonanie:

Do ulubionej szklanki nałóż gałkę lodów. Do blendera wrzuć kostki lodu, mleko i kawę, całość zmiksuj. Przygotowaną mieszanką zalej lody i udekoruj bitą śmietaną oraz dodatkami. Delektuj się pyszną kawą w domowym zaciszu. Smacznego!

  1. Mrożona Mokka karmelowa

Kawa bardzo kaloryczna, po której wypiciu uśmiech od razu zagości na Twojej twarzy.

Składniki:

– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

– pół tabliczki czekolady mlecznej

– 2 łyżeczki syropu karmelowego

– 2-3 łyżki wrzącej wody

– 100 ml mleka

– 4 kostki lodu

– bita śmietana i sos karmelowy do dekoracji

Wykonanie:

Kawę rozpuść we wrzątku, dodaj czekoladę pokrojoną w małe kawałeczki i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Dodaj syrop karmelowy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Do shakera wrzuć lód, dodaj mleko i kawę z czekoladą, mocno wstrząśnij. Przelej do ulubionej szklanki, następnie udekoruj bitą śmietaną i sosem karmelowym. Smacznego!

  1. Piernikowa kawa mrożona

Piernikowa kawa mrożona choć zimna, to idealnie nadaje się na długie wieczory z bliskimi przy kominku.

Składniki:

– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

– 3 gałki lodów waniliowych

– syrop piernikowy

– 100 ml mleka

– pokruszony lód

– ciasteczko piernikowe do dekoracji

Wykonanie:

Syrop piernikowy wraz z mlekiem wlej do shakera i wstrząśnij. W pojemniku od blendera umieść lody waniliowe, wlej do nich przygotowaną wcześniej kawę i dodaj łyżeczkę syropu piernikowego. Całość dokładnie zmiksuj. Do wysokiej szklanki wsyp pokruszony lód i przelej do niego przygotowany w mikserze napój. Na górze umieść mleczną piankę. Jako dodatek do kawy podaj na talerzyku gałkę lodów waniliowych i pierniczek. Przysmakiem dziel się z bliskimi i znajomymi. Smacznego!

 

Źródło:
http://podrozenajezyku.blogspot.com/2014/05/frappe-grecka-kawa-mrozona.html
http://radoscodkrywania.tchibo.pl/kawa-frappe-nieodlaczny-towarzysz-letnich-dni
https://lifestyle.newseria.pl/newsy/kawa-mrozona-chlodzi,p1289802380
http://polki.pl/przepisy/desery,kawa-mrozona-3-przepisy-na-upaly,10050414,artykul.html
http://www.2drink.pl/najlepsza-kawa-mrozona-5-przepisow/

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Akceptujemy płatności

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Wykonanie Skryptersi