Imbir to niezwykła przyprawa pochodząca z Chin. Substancje, które są w niej zawarte wpływają korzystnie na poprawę zdrowia, prawidłową pracę organizmu oraz dobre samopoczucie.

Właściwości odżywcze

Imbir zawiera liczne witaminy oraz makroelementy. W swoim składzie posiada witaminy takie jak:

  • witamina C – wzmacnia odporność organizmu, hamuje proces starzenia się skóry oraz wspomaga układ krążenia,
  • tiamina – jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego, mięśni oraz serca,
  • ryboflawina – uczestniczy w procesach przemiany materii, tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy, procesów wzrostu,
  • niacyna – jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a także obwodowego układu nerwowego,
  • witamina A – wzmacnia układ odpornościowy, jest niezbędna w procesie widzenia,
  • witamina E – należy do mocnych przeciwutleniaczy, wpływa na opóźnianie procesów starzenia,

 

Oprócz tego imbir zawiera minerały takie jak:

Imbir zawiera również substancje żywicowe, czyli gingerol oraz zinefron. Wykazują one lecznicze właściwości.

imbir właściwości, wartości odżywcze

Właściwości lecznicze imbiru

Imbir dzięki witaminom oraz minerałom w sobie zawartym wykazuje działanie lecznicze. Wpływa pozytywnie na:

  • łagodzenie mdłości – to częsty składnik leków przeciw chorobie lokomocyjnej. Przeciwdziała również wymiotom po narkozie i chemioterapii.
  • polepsza apetyt,
  • zmniejsza bóle miesiączkowe,
  • przeciwdziała przeziębieniu,
  • jest bogaty w substancje przeciwzapalne,
  • jest naturalnym lekiem w walce z migreną,
  • wpływa pozytywnie na poprawę trawienia,
  • wykazuje działanie przeciw obrzękowe,
  • usprawnia krzepnięcie krwi.

Przeciwwskazania

Imbiru nie powinny jednak spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące.

Ze względu na to, że przyprawa ta charakteryzuje się ostrym smakiem nie powinny jeść go także osoby zmagające się z refluksem/ wrzodami żołądka.

imbir właściwości odżywcze

Sposób przechowywania

Surowy korzeń imbiru można przechowywać w lodówce. Należy go jednak najpierw owinąć w papierowy ręcznik albo oddychającą folię do żywności.

Dzięki temu przyprawę można przechowywać nawet 3 tygodnie.

Zbyt dużą ilość imbiru można również zamrozić. Do przechowywania najlepsze będą woreczki do mrożonek. Temperatura w zamrażalce powinna wynosić poniżej  -18 stopni.

Imbir na odchudzanie

Imbir wspomaga walkę z odchudzaniem. Włączenie go do codziennej diety sprawi, że tempo przemiany materii zwiększy się.

Przyprawa ta wykazuje właściwości termogenezy czyli procesów, które służą utrzymaniu stałej temperatury ciała. Stymuluje to przemianę materii, redukcję zasobów tkanki tłuszczowej.

Imbir pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz żółci. Łagodzi wzdęcia i objawy zespołu jelita drażliwego.

Substancje, które są zawarte w imbirze biorą udział w procesie ustabilizowania poziomu leptyny we krwi. Leptyna to hormon odpowiedzialny za uczucie sytości.

Dodając imbir do posiłków można ograniczyć wielkość spożywanych porcji oraz zmniejszyć chęć na podjadanie między posiłkami.

Imbir poprawia również krążenie krwi. Dzięki temu działa antyseptycznie oraz przeciwzapalnie. Ułatwia to oczyszczanie organizmu oraz wspomaga proces odchudzania.

Imbir kandyzowany

Imbir kandyzowany charakteryzuje się słodkim oraz pikantnym smakiem w jednym. Kandyzowanie to konserwacja owoców poprzez ich gotowanie w słodkim syropie.

Kandyzowany imbir można kupić w sklepie albo przyrządzić samemu w domu. Wystarczy 0,5 kg świeżego imbiru obrać, a następnie pokroić w plastry w poprzek włókien oraz zalać ilością zimnej wody. Następnie należy odlać wodę i dodać ok. 1 kg cukru. Po 2 godzinach należy wyciągnąć imbir z garnka, osuszyć .

imbir właściwości, wartości odżywcze

Imbir marynowany

Imbir marynowany jest zdrowym dodatkiem, który często podawany jest w japońskich restauracjach.

Proces marynowania nie zmienia zdrowotnych właściwości imbiru.

Zamarynować imbir można samemu. Obrany wcześniej imbir należy zmieszać z octem ryżowym, solą, a następnie odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.

Syrop z imbiru

Syrop z imbiru zwalcza objawy towarzyszące infekcją górnych dróg oddechowych. Powinno się go stosować przy przeziębieniach oraz grypie.

Przepis na syrop z imbiru

Sposób przyrządzenia:

  • sparz dwie cytryny wrzątkiem,
  • owoce pokrój na cienkie plasterki, usuń z nich pestki,
  • następnie korzeń imbiru obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach,
  • do wysuszonego i wyparzonego słoika wlej trzy łyżeczki miód, połóż w nim 4 plasterki cytryny oraz dwie łyżeczki startego korzenia imbiru. Następnie czynność powtarzaj aż do wypełnienia słoiczka. Na koniec zalej całość miodem.

Inne preparaty zawierające imbir

Do preparatów zawierających imbir zalicza się leki na chorobę lokomocyjną, suplementy przeciwwymiotone.

Preparaty na odchudzanie również zawierają w swoim składzie imbir.

Ciekawostki

  1. Imbir jest rośliną wieloletnią, czasami osiąga nawet metr wysokości.
  2. To jedna z najstarszych roślin leczniczych.
  3. Imbir znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce.

Zapraszamy też do zapoznania się z artykułem: Imbir – 5 faktów, które musisz znać!

 

Źródła:

https://dieta.pl/zdrowie-i-uroda/imbir-charakterystyka-wlasciwosci-zdrowotne-zastosowanie

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru-aa-VEwP-MsLg-ppKu.html

http://agnieszkamaciag.pl/imbir/

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x