Czerwona porzeczka, chociaż kojarzona jest głównie ze swoim kwaśnym smakiem, może posłużyć do przygotowania pysznych przetworów. Warto zainwestować czas w ich przygotowanie, ponieważ jest bogata w liczne witaminy i minerały.

Czerwona porzeczka – wartości odżywcze

Czerwona porzeczka zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów. Należą do nich przede wszystkim:

Ponadto czerwona porzeczka posiada pektyny, które między innymi regulują poziom cholesterolu LDL. Tym samym przyczyniają się do podnoszenia poziomu „dobrego” cholesterolu HDL.

W 100 g czerwona porzeczka posiada jedynie 31 kcal.

Czerwona porzeczka – właściwości zdrowotne

Czerwona porzeczka zawiera związki, które zapobiegają między innymi miażdżycy, kamicy żółciowej. Ponadto pomagają usuwać toksyny z organizmu.

Jej spożywanie polecane jest również osobom chorującym na cukrzycę. Spowalnia wchłanianie cukru do krwi w organizmie.

Ponadto spożywanie czerwonej porzeczki wpływa na perystaltykę jelit. Oczyszcza jelita z toksyn i wpływa na ich prawidłowy rozwój.

Pektyny zawarte w tych owocach przeciwdziałają nadciśnieniu. Wzmacniają także mięśnie szkieletowe i gładkie.

Czerwona porzeczka dzięki zawartości witaminy C wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Ponadto przyspiesza gojenie się ran.

Czerwona porzeczka działa także moczopędnie. Z tego powodu wykorzystywana jest w leczeniu dróg moczowych.

Spożywanie czerwonych porzeczek zapobiega również tworzeniu się kamieni nerkowych.

Czerwona porzeczka – przeciwwskazania do spożywania

Czerwonej porzeczki oraz produktów ją zawierających nie mogą osoby zmagające się z wrzodami żołądka oraz dwunastnicy. Nie jest ona przeznaczona do spożycia także dla osób chorujących na ostre zapalenie błony śluzowej żołądka, wątroby oraz małej krzepliwości krwi.

Czerwona porzeczka – uprawa

Czerwona porzeczka nie potrzebuje specjalnych warunków do uprawy. Każda gleba jest dla niej odpowiednia oprócz wapiennej.

Warto wiedzieć że krzewy wzrastają najlepiej na podłożu o pH 5,5 do 6,5, które jest piaszczysto-gliniaste. Nie przeszkadza im lekkie zacienienie oraz mróz.

Owoce czerwonej porzeczki zbiera się od końca czerwca do początku sierpnia. Zbierać należy całe grona, kiedy są już w okresie całkowitej dojrzałości.

Są one trwałe i dlatego nie trzeba zrywać ich od razu, można natomiast robić to stopniowo.

Czerwona porzeczka – przepisy

Sok z czerwonej porzeczki

Składniki:

  • 2,5 kg świeżych porzeczek,
  • 3 szklanki przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:

  1. porzeczki wypłucz w chłodnej wodzie, a następnie przebierz je i przełóż na sito
  2. zdejmij suche owoce z szypułek
  3. następnie zgnieć je oraz zalej w rondlu wodą
  4. tak przygotowane czarne porzeczki zalej w rondlu wodą oraz podgrzej pod przykryciem na małym gazie (temperatura 60 stopni), a następnie odstaw do przestudzenia i przecedź
  5. sok ten podgrzewaj powoli na małym gazie (temperatura 85 stopni) przez 20 minut,
    następnie przelej go do słoików albo butelek z zamknięciem twist
  6. wstaw je do garnka z ciepłą wodą i podgrzej je w zależności od wielkości, od 15 do 25 minut
  7. tak przygotowane przetwory przechowuj w ciemnym, chłodnym, suchym miejscu.

Dżem porzeczkowy z arbuzem oraz miętą

Składniki:

  • czerwona porzeczka (ok. 2 kg),
  • arbuz (np. połowa owocu średniej wielkości),
  • świeża mięta,
  • erytrol (zdrowy zamiennik cukru),
  • suszone daktyle.

Sposób przygotowania:

  1. porzeczki obierz oraz dokładnie umyj
  2. do dużego garnka wlej wodę, w ilości takiej, aby przykryła dno
  3. gotuj na małym ogniu do momentu aż owoce puszczą sok,
  4. następnie zdejmij z gazu i odstaw
  5. owoce gotuj tak 2 razy (bez przykrycia),
  6. następnego dnia znowu zagotuj
  7. na koniec dodaj ok. pół szklanki erytrolu, mus daktylowy.

W celu przygotowania przygotowania musu 3 garści daktyli zalej wrzątkiem i po upływie 15 minut zblenduj je.

Wino z czerwonych porzeczek

Składniki:

  • 4,5 kg dojrzałych czerwonych porzeczek,
  • 3 l wody,
  • 3 g pożywki drożdżowej,
  • 1,8 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. porzeczki delikatnie zmiksuj
  2. następnie przełóż je do dużego naczynia oraz zalej ciepłą wodą
  3. dodaj do niego pożywkę drożdżową oraz wymieszaj, a później przykryj naczynie oraz odstaw z zaciemnione miejsce
  4. po upływie 2-4 dni dodaj syrop cukrowy ( 1,8 kg cukru wymieszaj z 3 l zimnej wody)
  5. po 10 dniach odcedź wino przez sito, przelej je do baniak i pozostaw do fermentacji,
    obciągu wina znad osadu dokonaj po upływie około 2-3 miesięcy.

 

Źródła

www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/czerwone-porzeczki-dobre-dla-zdrowia-jakie-witaminy-mineraly-aa-8N7X-6g4c-SMnQ.html

www.zajadam.pl/wartosci-odzywcze/czerwona-porzeczka

sisandkids.pl/przetwory-bez-cukru-dzem-porzeczkowy-z-arbuzem-i-mieta/

abc-ogrodnictwa.pl/owocowy-uprawa-porzeczka-czerwona

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x