W jaki sposób obliczyć wartość wskaźnika BMI? Czy każdy powinien z niego korzystać? Zapraszamy do lektury.

Wskaźnik BMI

BMI to wskaźnik dzięki któremu można określić stan fizyczny. Pamiętać należy jednak, że nie jest wystarczający do określenia pełnego obrazu naszej sylwetki.

Wskaźnik BMI opisuje stosunek wagi do wzrostu. Współczynnik ten obliczyć można dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.

Nie powinno się jednak stosować go w stosunku do dzieci do 14 roku życia.

Progi BMI

Wartości BMI:

  • > 16 wygłodzenie,
  • 16 – 17 wychudzenie,
  • 17 – 18,5 niedowaga,
  • 18,5 – 25 wartość prawidłowa,
  • 25 – 30 nadwaga,
  • 30 – 35 I stopień otyłości,
  • 35 – 40 II stopień otyłości,
  • 40 > III stopień otyłości.

BMI nie jest wskaźnikiem, który uwzględnia indywidualną budowę ciała. Oznacza to między innymi, że tłuszcz jest lżejszy od mięśni.

Osoba uprawiająca sport, może mieć BMI, które wskazuje na otyłość, a posiada ona bardzo mało tkanki tłuszczowej.

Sportowcy trenujący lekkoatletyką mogę mieć wskaźnik sugerujący skrajną niedowagę. Są oni jednak zdrowi, ale szczupli oraz wysocy.

Wielkość wskaźnika BMI różni się między populacjami, które mają różne proporcje ciała.

Wskaźnikiem, który jest dokładniejszy jest procentowa zawartość tłuszczu w organizmie. W celu jego sprawdzenia należy jednak użyć specjalistycznej aparatury.

Jakie są ograniczenia BMI ?

Wskaźnikowi BMI towarzyszy pewna liczba ograniczeń. BMI nie określa budowy ciała. Nie mówi, o procentowej zawartości tkanki tłuszczowej oraz masie mięśniowej.

Wskaźnik BMI podaje więc pożądaną wagę u przeciętnych osób, a nie u osób uprawiających sport.

Przydatność wskaźnika BMI

Wskaźnik BMI jest przydatny szczególnie, kiedy lekarze chcą ocenić u danej osoby ryzyko zachorowania na związane z trybem życia schorzenia, do których należą na przykład choroby serca.

Według badań u osób z BMI mieszczącym się w granicach 18,5 a 25 jest najniższe ryzyko rozwinięcia się pewnych chorób mających związek z otyłością.

Do takich chorób należą choroby krążeniowe, nadciśnienie, dolegliwości woreczka żółciowego oraz cukrzyca.

Osoby z BMI mieszczącym się między 25 a 30 są narażone na umiarkowane ryzyko zapadnięcia na te choroby. Ludzie z BMI ponad 30 są natomiast narażeni na ryzyko większe niż umiarkowane.

Zbyt niskie BMI może być również przyczyną problemów zdrowotnych. Osoby, których BMI wynosi poniżej 18,5 mogą cierpieć na przykład na kłopoty z oddychaniem, komplikacje metaboliczne.

BMI Prime

BMI Prime to zmodyfikowany wskaźnik masy ciała. Stosuje się go głównie do określenia poziomu nadwagi oraz niedowagi.

Określa się go dzieląc BMI danej osoby przez wartość BMI górnej granicy normy, 25. W przypadku gdy wynik mieści się w normie czyli 0,74-1 waga również jest w normie.

Wynik mniej niż 0,74 oznacza niedowagę, a powyżej 1 nadwagę.

Do określenia ryzyka chorób związanych z nadwagą oraz otyłością w medycynie wykorzystuje się metody pomiaru obwodu talii lub talii oraz bioder. W przypadku otyłości brzusznej u kobiet obwód talii przekracza 80 cm, a u mężczyzn 94 cm.

Co zrobić, aby wskaźnik BMI był w normie ?

Jeśli chcesz cieszyć się prawidłową wagą, mieć zadbaną sylwetkę oraz być zdrowym koniecznie wprowadź kilka zmian do swojego życia.

  1. Unikaj cukru.

    Pamiętaj, że rezygnując z niego nie musisz jednocześnie rezygnować ze spożywania słodkich produktów. Wybieraj jednak takie, które w swoim składzie zawierają naturalne, zdrowe zamienniki cukru takie jak stewia, ksylitol, erytrol.

  2. Nie kupuj produktów wysoko przetworzonych.
  3. Unikaj tłuszczy trans czyli utwardzonych tłuszczy roślinnych. Podnoszą one między innymi poziom trójglicerydów, poziom złego cholesterolu ( LDL ). Pamiętaj jednak, że obecność tłuszczy w diecie jest niezwykle ważna.
  4. Uprawiaj sport.
  5. Zadbaj o przeprowadzanie regularnych badań.

Wskaźnik BMI jest przydatnym, ale niedoskonałym narzędziem. W połączeniu z innymi metodami daje jednak pełniejsze, bardziej wiarygodne wyniki.

W ten sposób można zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby sercowo – naczyniowe oraz cukrzycę.

Źródło:

Anita Bean „ Żywienie w sporcie ” wydawnictwo ZYSK I S-KA

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x