Czarna porzeczka to owoc bardzo popularny w Polsce. Przygotowuje się niej między innymi konfitury, a także dżemy.
Doceniana jest ze swoja liczne właściwości oraz wartości odżywcze pomocne, na przykład przy zwalczaniu przeziębienia.
Czarna porzeczka – wartości odżywcze
Owoce czarnej porzeczki są bogate w liczne witaminy. Należy do nich przede wszystkim witamina C.
Warto wiedzieć, że witamina C jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. To naturalny antyoksydant, który neutralizuje wolne rodniki tlenowe. Uszkadzają one struktury komórkowe, DNA.
Ponadto witamina C jest niezwykle ważna dla odporności.
Czarna porzeczka posiada w swoim składzie również witaminę A. Witamina A także należy do antyoksydantów. Wpływa między innymi na opóźnianie procesów starzenia.
Czarna porzeczka jest również bogata w błonnik rozpuszczalny. Przyczynia się ona do prawidłowego stanu naszej flory bakteryjnej. Bierze także udział w regulowaniu poziomu cholesterolu.
Liście czarnej porzeczki są również zasobne w liczne wartości odżywcze. Posiadają:
- garbniki,
- rutynę,
- sole magnezowe,
- kwasy organiczne,
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- olejki eteryczne,
- fitoncydy.
Warto wiedzieć, że są one jednym z bardziej znanych surowców stosowanych w zielarstwie.
Czarna porzeczka – właściwości zdrowotne
Czarna porzeczka przede wszystkim pomaga zwalczyć przeziębienie. Wzmacnia odporność organizmu.
Owoc ten jest również pomocny w regulacji pracy układu pokarmowego. Posiada związki, które działają także bakteriobójczo.
Ponadto spożywanie czarnej porzeczki przyczynić się może do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie, obniżyć poziom cholesterolu, a także unormować poziom ciśnienia krwi.
Liście czarnej porzeczki są również bogate w liczne wartości odżywcze, a co za tym idzie właściwości lecznicze. Wpływają one między innymi na prawidłową pracę układu moczowego.
Liście wykazują również działanie:
- przeciwgorączkowe,
- przeciwreumatyczne,
- odtruwające,
- wykrztuśne,
- przeciwbiegunkowe,
- żółciopędne,
- rozkurczowe.
Czarna porzeczka – przeciwwskazania do spożycia
Czarne porzeczki zawierają liczne witaminy oraz wartości odżywcze. Nie mogą, jednak spożywać ich wszyscy. Osoby zmagające się z zakrzepowym zapaleniem żył, kwasowością żołądka, chorobą wrzodową żołądka, nadkwaśnością, zapaleniem żołądka.
Nie mogą spożywać ich także osoby z zapaleniem wątroby.
Ponadto należy wiedzieć, że czarne porzeczki często wywołują reakcje alergiczne. Zamierzając wprowadzić je do diety dzieci należ robić to w niewielkich dawkach tych owoców.
Soku z czarnej porzeczki nie mogą pić osoby przyjmujące leki zawierające kwas acetylosalicylowy, np. aspirynę.
Czarna porzeczka – uprawa
Czarną porzeczkę należy sadzić w miejscach, które są słoneczne oraz osłonięte od wiatru. To, kiedy trzeba sadzić krzew czarnej porzeczki zależy od rodzaju sadzonki.
Sadzonkę z odkrytymi korzeniami sadzi się od października do listopada, a sadzonkę z uformowaną bryłą korzeniową przez okres wegetacji.
Gleba powinna być natomiast przepuszczalna o odczynie obojętnym.
Raz na dwa lub trzy lata należy przycinać stare pędy. Nie można również zapominać o jej regularnym podlewaniu. Należy robić to obficie raz na kilka dni. Woda powinna docierać na głębokość około 10 centymetrów wgłąb ziemi. Podlewać należy glebę, w której rośnie roślina.
Sadzonkę należy wsadzać do doniczki, która w połowie jest wypełniona ziemią, natomiast w wyższej warstwie powinien znajdować się żwir. Taką doniczkę wsadza się w glebę na wysokość około 3/4 jej wysokości.
Ponadto czarną porzeczkę warto nawozić. Przed tym jednak warto wykonać analizę gleby.
Wybierać należy głównie nawozy naturalne, ponieważ posiadają one dużo minerałów ważnych dla gleby i roślin.
Czas zbioru czarnej porzeczki można prowadzić mniej więcej od końca czerwca.
Czarna porzeczka – przepisy
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki jest niezastąpiona pomocą w zwalczaniu przeziębienia, oczywiście tylko dla osób dorosłych.
Składniki:
- 2 kilogramy czarnej porzeczki,
- 0,5 litra wódki,
- 0,5 litra spirytusu.
Sposób przygotowania:
- porzeczki oczyść z szypułek oraz liści
- przepłucz je pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do naczynia
- owoce ugnieć za pomocą widelca, albo tłuczka
- następnie zalej owoce wódką oraz spirytusem na około 2-3 cm,
odczekaj 3 miesiące - po upływie tego czasu zlej alkohol oraz przefiltruj
- po upływie 8-9 miesięcy nalewka będzie gotowa do spożycia.
Przecier z czarnych porzeczek bez cukru w soku z jabłek
Składniki:
- 2 kg oczyszczonych owców czarnej porzeczki,
- 200 ml świeżego soku ze słodkich jabłek.
Sposób przygotowania:
- wyciśnij sok z jabłek
- następnie do garnka z wrzącym sokiem wsyp porzeczki i wymieszaj
- owoce zgnieć drewnianą pałką lub widelcem
- ganek przykryj oraz podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5 minut
- następnie owoce przetrzyj przez sito,
- sok z jabłek gotuj w rondlu i dodaj do niego przetarte porzeczki
- doprowadź je do temperatury 90 stopni, następnie przecier z czarnej porzeczki przełóż do słoików oraz szczelnie zamknij, a następnie postaw do góry dnem.
Porzeczki w słoiku
Składniki:
- 2 kg porzeczek,
- 2 kg cukru (zdrowsza wersja – 2 kg ksylitolu, albo erytrolu),
- wyparzone słoiki,
- pergamin nasączony spirytusem.
Sposób przygotowania:
- porzeczki oczyść, przepłucz na sicie oraz wymieszaj w misce z ksylitolem
- następnie przełóż do wysterylizowanych słoiczków oraz przykryj nasączonym w spirytusie pergaminie
- zakręć zakrętka również przetarta spirytusem
- przechowuj w niskiej temperaturze.
Źródła
www.medme.pl/artykuly/czarna-porzeczka-wlasciwosci-witaminy-kalorie,69368.html
regiodom.pl/portal/ogrod/rosliny/uprawa-czarnej-porzeczki-jak-sadzic-i-pielegnowac-porzeczke
poradnikogrodniczy.pl/porzeczka-czarna.php
onedaymore.pl/czarna-porzeczka-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze/