Czerwona porzeczka, chociaż kojarzona jest głównie ze swoim kwaśnym smakiem, może posłużyć do przygotowania pysznych przetworów. Warto zainwestować czas w ich przygotowanie, ponieważ jest bogata w liczne witaminy i minerały.
Czerwona porzeczka – wartości odżywcze
Czerwona porzeczka zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów. Należą do nich przede wszystkim:
- witamina C,
- witamina A,
- witamina B1,
- witamina B2,
- witamina B6,
- witamina E,
- błonnik,
- beta-karoten,
- potas,
- wapń,
- fosfor,
- magnez,
- żelazo,
- cynk,
- miedź,
- mangan.
Ponadto czerwona porzeczka posiada pektyny, które między innymi regulują poziom cholesterolu LDL. Tym samym przyczyniają się do podnoszenia poziomu „dobrego” cholesterolu HDL.
W 100 g czerwona porzeczka posiada jedynie 31 kcal.
Czerwona porzeczka – właściwości zdrowotne
Czerwona porzeczka zawiera związki, które zapobiegają między innymi miażdżycy, kamicy żółciowej. Ponadto pomagają usuwać toksyny z organizmu.
Jej spożywanie polecane jest również osobom chorującym na cukrzycę. Spowalnia wchłanianie cukru do krwi w organizmie.
Ponadto spożywanie czerwonej porzeczki wpływa na perystaltykę jelit. Oczyszcza jelita z toksyn i wpływa na ich prawidłowy rozwój.
Pektyny zawarte w tych owocach przeciwdziałają nadciśnieniu. Wzmacniają także mięśnie szkieletowe i gładkie.
Czerwona porzeczka dzięki zawartości witaminy C wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Ponadto przyspiesza gojenie się ran.
Czerwona porzeczka działa także moczopędnie. Z tego powodu wykorzystywana jest w leczeniu dróg moczowych.
Spożywanie czerwonych porzeczek zapobiega również tworzeniu się kamieni nerkowych.
Czerwona porzeczka – przeciwwskazania do spożywania
Czerwonej porzeczki oraz produktów ją zawierających nie mogą osoby zmagające się z wrzodami żołądka oraz dwunastnicy. Nie jest ona przeznaczona do spożycia także dla osób chorujących na ostre zapalenie błony śluzowej żołądka, wątroby oraz małej krzepliwości krwi.
Czerwona porzeczka – uprawa
Czerwona porzeczka nie potrzebuje specjalnych warunków do uprawy. Każda gleba jest dla niej odpowiednia oprócz wapiennej.
Warto wiedzieć że krzewy wzrastają najlepiej na podłożu o pH 5,5 do 6,5, które jest piaszczysto-gliniaste. Nie przeszkadza im lekkie zacienienie oraz mróz.
Owoce czerwonej porzeczki zbiera się od końca czerwca do początku sierpnia. Zbierać należy całe grona, kiedy są już w okresie całkowitej dojrzałości.
Są one trwałe i dlatego nie trzeba zrywać ich od razu, można natomiast robić to stopniowo.
Czerwona porzeczka – przepisy
Sok z czerwonej porzeczki
Składniki:
- 2,5 kg świeżych porzeczek,
- 3 szklanki przegotowanej wody.
Sposób przygotowania:
- porzeczki wypłucz w chłodnej wodzie, a następnie przebierz je i przełóż na sito
- zdejmij suche owoce z szypułek
- następnie zgnieć je oraz zalej w rondlu wodą
- tak przygotowane czarne porzeczki zalej w rondlu wodą oraz podgrzej pod przykryciem na małym gazie (temperatura 60 stopni), a następnie odstaw do przestudzenia i przecedź
- sok ten podgrzewaj powoli na małym gazie (temperatura 85 stopni) przez 20 minut,
następnie przelej go do słoików albo butelek z zamknięciem twist - wstaw je do garnka z ciepłą wodą i podgrzej je w zależności od wielkości, od 15 do 25 minut
- tak przygotowane przetwory przechowuj w ciemnym, chłodnym, suchym miejscu.
Dżem porzeczkowy z arbuzem oraz miętą
Składniki:
- czerwona porzeczka (ok. 2 kg),
- arbuz (np. połowa owocu średniej wielkości),
- świeża mięta,
- erytrol (zdrowy zamiennik cukru),
- suszone daktyle.
Sposób przygotowania:
- porzeczki obierz oraz dokładnie umyj
- do dużego garnka wlej wodę, w ilości takiej, aby przykryła dno
- gotuj na małym ogniu do momentu aż owoce puszczą sok,
- następnie zdejmij z gazu i odstaw
- owoce gotuj tak 2 razy (bez przykrycia),
- następnego dnia znowu zagotuj
- na koniec dodaj ok. pół szklanki erytrolu, mus daktylowy.
W celu przygotowania przygotowania musu 3 garści daktyli zalej wrzątkiem i po upływie 15 minut zblenduj je.
Wino z czerwonych porzeczek
Składniki:
- 4,5 kg dojrzałych czerwonych porzeczek,
- 3 l wody,
- 3 g pożywki drożdżowej,
- 1,8 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- porzeczki delikatnie zmiksuj
- następnie przełóż je do dużego naczynia oraz zalej ciepłą wodą
- dodaj do niego pożywkę drożdżową oraz wymieszaj, a później przykryj naczynie oraz odstaw z zaciemnione miejsce
- po upływie 2-4 dni dodaj syrop cukrowy ( 1,8 kg cukru wymieszaj z 3 l zimnej wody)
- po 10 dniach odcedź wino przez sito, przelej je do baniak i pozostaw do fermentacji,
obciągu wina znad osadu dokonaj po upływie około 2-3 miesięcy.
Źródła
www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/czerwone-porzeczki-dobre-dla-zdrowia-jakie-witaminy-mineraly-aa-8N7X-6g4c-SMnQ.html
www.zajadam.pl/wartosci-odzywcze/czerwona-porzeczka
sisandkids.pl/przetwory-bez-cukru-dzem-porzeczkowy-z-arbuzem-i-mieta/
abc-ogrodnictwa.pl/owocowy-uprawa-porzeczka-czerwona