Mięta to niezwykle popularna roślina. Znajduje swoje zastosowanie jako dodatek do różnych dań oraz jako suplement diety między innymi podnoszący odporność.

Mięta – co to za roślina?

Mięta należy do roślin z rodziny jasnowatych. Przede wszystkim rośnie w Europie, Azji oraz Afryce.

Wyróżnić można kilka gatunków mięty. Najbardziej popularna to mięta zielona. W celach leczniczych najczęściej wykorzystuje się jej wyciąg, a także liście, ponieważ zawierają garbniki, flawonoidy oraz kwasy fenolowe.

Właściwości lecznicze mięty

Mięta wykazuje liczne właściwości lecznicze. Działa korzystnie między innymi na:

  • łagodzenie bólów brzucha – mięta wykazuje działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Ponadto jest przydatna w leczeniu zaburzeń trawienia. Mentol, który jest zawarty w jej liściach przyczynia się do wydzielania żółci.
  • walkę z bakteriami oraz wirusami – mięta działa antybakteryjnie oraz antywirusowo. Stosowana jest przy przeziębieniach, ponieważ mentol rozrzedza śluz, a także eliminuje go z organizmu. Ponadto zielona mięta łagodzi podrażnienia gardła.
  • ból głowy – wyciąg z mięty czyli tzw. olejek eteryczny zmniejsza ból głowy. Jeśli chcemy, więc zmniejszyć ból głowy należy wetrzeć olejek miętowy w skronie, dzięki temu mięśnie powodujące ból głowy rozluźnią się,
  • podrażnioną skórę – mięta dzięki swoim chłodzącym właściwościom łagodzi skutki podrażnionej skóry. Jest to idealny preparat do zastosowania np. na skórę po ukąszeniu przez komara. Należy, jednak wiedzieć, że olejek ten warto rozcieńczyć wodą, ponieważ może podrażnić skórę.

mięta, właściwości, uprawa, odmiany

Wartości odżywcze mięty

Mięta jest źródłem licznych składników mineralnych. Zawiera potas, wapń, żelazo, mangan, magnez.

Roślina ta posiada również witaminy wykazujące między innymi działanie antyoksydacyjne. Należą do nich witamina A, beta karoten, witaminę C, witaminę E.

Mięta zawiera także olejek eteryczny. W jego skład wchodzą: flawonoidy, gorczyce, garbniki, mentol, rutyna, witamina A oraz C.

Rodzaje mięty

Wyróżnić można kilka rodzai mięty. Należą do niej:

  • Mięta pieprzowa – to roślina pochodząca z rodziny jasnowatych. Powstała w wyniku krzyżówki gatunków takich jak: mięta okrąglista, mięta długolistna, mięta wodna. Jest jedną z najpopularniejszych odmian mięty.
  • Asia – posiada wysoką zawartość mentolu. Jest niezwykle istotna dla przemysłu zielarskiego.
  • Almira – charakteryzuje ją intensywny zapach truskawki.
  • Chocolate – jest odmianą mięty charakteryzująca się miętowo-czekoladowym aromacie.
  • Granda – ze względu na swój orzeźwiający aromat nazywana jest miętą pomarańczową.
  • Swiss – tą odmianę mięty charakteryzuje intensywny zapach oraz ostry smak. Zaliczana jest do najmniej inwazyjnych odmian mięty.
  • Variegata – od innych odmian mięty odznacza się biało obrzeżonymi liśćmi.
  • Mitcham – wytwarza pędy oraz liście zabarwione na purpurowo i kwiaty o fioletowym kolorze.

Uprawa mięty

Zanim podejmiemy decyzję o uprawie mięty należy wiedzieć, że roślina ta lubi wilgotne, lekko zaciemnione miejsca. Nie potrzebuje jednak specjalnej gleby do rozwoju. Rośnie również w ziemi ubogiej o substancje odżywcze.

Mięta szybko się rozrasta. Przycinanie jej nie należy do zbyt skutecznych metod – najlepiej wyrywać ją całą z korzeniami.

Innym sposobem na jej uprawę może być uprawianie jej w pojemnikach dość głęboko wkopanych w ziemię.

Zbiory mięty można przeprowadzić w dowolnym okresie. Jeżeli natomiast chcemy dokonać większego zbioru należy poczekać do momentu na chwilę przed pojawieniem się kwiatów.

Po nastąpieniu tego momentu należy przyciąć miętę nad poziomem pierwszej lub drugiej warstwy liści. Dzięki temu starsze, pożółkłe liście zostaną usunięte, natomiast promowane będą nowe, świeże rośliny.

W sezonie należy dokonać 3-krotnych zbiorów.

Miętę posadzić można również w doniczce. Do posadzenia sadzonki należy wybrać dość dużą doniczkę o średnicy około 25-30 cm.

Wybrać należy glebę o wysokiej jakości i należy utrzymywać ją w miarę wilgotną.

mięta, odmiany, uprawa, właściwości

Podstawowe przepisy z miętą

Nektar z miętą

Składniki:

  • 1 litr słabego naparu z mięty,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 1 cytryna.

Po przygotowaniu wszystkich składników wymieszaj je ze sobą.

Napój miętowy z imbirem

Składniki:

  • 100g świeżej mięty,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 175 g cukru lub zamiennika cukru wedle uznania,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 7,5 l wody.

Kiedy przygotujesz wszystkie składniki potrzebne do wykonania napoju miętowego z imbirem, wymieszaj je ze sobą.

Orzeźwiający napój z poziomek i mięty

Składniki:

  • 45 dag poziomek,
  • 1 łyżeczka mięty,
  • 1/2 szklanki wrzątku,
  • 15 dag cukru,
  • 2 szklanki gotowanej wody.

Wymieszaj ze sobą przygotowane składniki.

Sos harissa

Składniki:

  • suszone czerwone papryczki chilli,
  • czosnek,
  • kminek,
  • suszona mięta,
  • oliwa,
  • sól.

Na koniec wymieszaj przygotowane przez siebie składniki.

Mięta to wyjątkowy dodatek, który nada potrawom oryginalnego. Ponadto roślina ta wykazuje liczne właściwości zdrowotne, dlatego powinno się ją włączyć do swojego menu.

 

Źródla

stopnadwadze.pl/porady/zielnik/mieta-idealna-pomoc-dla-twojego-organizmu/

apteline.pl/artykuly/mieta-to-wiecej-niz-ziolo-na-bol-brzucha/

zdrowie.tvn.pl/a/mieta-pieprzowa-kiedy-mozna-liczyc-na-jej-lecznicze-wlasciwosci

www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/mieta-pieprzowa-zastosowanie-i-dzialanie-miety-pieprzowej-aa-UUJo-oTv9-GV5k.html

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x