Pojawiają się w okresie letnim i nie możemy cieszyć się ich obecnością przez długi czas, ponieważ wraz z ciepłem znikają z półek sklepowych. Niewiele osób decyduje się na ich kupno, nawet kiedy są już obecne w sklepach, a to wielka strata dla naszej diety. Latem mamy najwięcej świeżych warzyw i owoców, które nie występują w okresie zimowym i to najlepszy czas, by odżywiać się zdrowo i wprowadzić do swojej diety wartościowe produkty. A takie są właśnie szparagi, które mają w sobie wiele witamin i minerałów, które wspierają nasz organizm. Szparagi mają dużo pożytecznych właściwości, o których warto wiedzieć.
Składniki odżywcze szparagów
Pierwszym powodem, dla którego warto wprowadzić szparagi do naszej diety jest to, że mają one w sobie ogromną dawkę witamin i minerałów oraz innych składników odżywczych. Jedna porcja szparagów może nam zapewnić dzienną dawkę wielu z tych wartościowych składników, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
• Jak wiele warzyw zielonych mają one w sobie witaminę C, która jest nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz trawiennego. Witamina C wspomaga trawienie, dzięki czemu przyczynia się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. To sprawia, że ma ona również wpływ na usuwanie wszystkich toksyn i innych substancji szkodliwych z naszego organizmu.
• Potas również jest składnikiem, który znajduje się w szparagach. Jest on odpowiedzialny za budowę komórek naszego ciała. Bierze udział w syntezie białek, przez co ma wpływ rozbudowę oraz regenerację mięśni i stawów. Niedobory potasu mogą spowodować wiele poważnych zaburzeń, a nawet chorób układu nerwowego, trawiennego i krążeniowego. Warto więc wprowadzić szparagi do swojej diety, ponieważ mają dużą zawartość potasu, która odpowiada naszemu zapotrzebowaniu na jeden dzień.
• W szparagach możemy znaleźć również wapń. Mimo że nie jest go tak dużo, jak w produktach mlecznych, to i tak jest go naprawdę dużo. Wapń jest na niezbędny do prawidłowej budowy kości i zębów, dlatego jest niezbędny w diecie każdego dziecka. Jednak i dorośli nie powinni zapominać o tym składniku. Jego niedobór może powodować łamliwość kości oraz kruszenie się zębów.
• Kolejnym ważnym dla naszego zdrowia składnikiem, który obecny jest w szparagach, jest magnez. Tak jak potas, bierze on udział w syntezie białek i ma za zadanie budować i odbudowywać nasze mięśnie. Przy niedoborach magnezu możemy cierpieć z powodu wielu bolesnych i długotrwałych skurczy. Niedobór magnezu u wielu osób powoduje bóle głowy u migreny. Jest on również uznawany za minerał, który ma ogromny wpływ na naszą płodność.
Kto powinien jeść szparagi?
Ze względu na to, że mają one w sobie wiele witamin i minerałów, są bezpieczne dla każdego z nas. Bez względu na wiek czy płeć możemy je spożywać i korzystać z ich niezwykłych właściwości. Szparagi są odpowiednie dla osób młodych ze względu na zawartość wapnia, który wpływa na zdrowie i budowę kości.
Warto również spożywać je podczas nauki, ponieważ potas oraz inne składniki odżywcze wspomagają pamięć i przyśpieszają proces przyswajania informacji. Jest to również doskonały produkt dla kobiet w ciąży. Potas oraz wapń doskonale wpływają na organizm ciężarnej kobiety oraz wspierają procesy prawidłowego rozwoju dziecka.
Nie ma zastrzeżeń przy spożywaniu szparag. Są one niezwykle wartościowym produktem, który może nam dostarczyć niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Wspierają one układ trawienny, dzięki czemu mogą je spożywać osoby, które cierpią z powodu nadwagi. Szparagi mogą pomóc nam w odchudzaniu ze względu na to, że zawierają witaminę C, która przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Możemy ich jeść dowolną ilość, bez obaw, że ich nadmiar nam zaszkodzi i zwiększy masę ciała. Dodatkowo są niekaloryczne. Mówi się, że szparagi to witaminy bez kalorii.
Właściwości szparagów – w czym mogą nam pomóc
Szparagi są produktem, który może okazać się niezwykle pomocne w wielu aspektach naszego życia zdrowotnego. Warto więc zapoznać się z ich właściwościami:
Odchudzanie
Możemy jeść dużo szaragów bez obawy, że negatywnie wpłyną one na naszą wagę. Osoby, które chcą schudnąć lub cierpią z powodu nadwagi, powinny wprowadzić szparagi do swojej diety. Ze względu na małą ilość kalorii, możemy jeść je w dowolnych ilościach. Na proces diety wpływa również zawartość witaminy C w szparagach. Jest ona odpowiedzialna za przyspieszenie procesu spalania tkanki tłuszczowej. Spożywając odpowiednią ilość szparag, możemy z łatwością zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Oczyszczanie organizmu
Tutaj również główną rolę odgrywa witamina C, która sprawia, że nasz organizm znacznie szybciej pozbywa się toksyn i innych szkodliwych substancji. Mają one wiele witamin i minerałów, które chronią nas przed toksynami, które mogą dostać się do naszego organizmu w każdym momencie. Toksyny z łatwością dostają się do naszej krwi wraz z wdychanym powietrzem czy spożywanymi produktami. Szparagi są naturalnym nieprzetworzonym produktem, więc nie mają one w sobie szkodliwych składników, które mogą mieć zły wpływ na nasze zdrowie.
Walka z trądzikiem
Szparagi mają w sobie wiele witamin, które pozytywnie wpływają na wygląd naszej skóry. Spożywanie odpowiedniej ilości szparagów może sprawić, że z łatwością pozbędziemy się trądziku i innych stanów zapalnych pojawiających się na naszej skórze. Warto również spożywać szparagi, ponieważ mogą one pomóc w walce z cellulitem. Oprócz witamin i minerałów mają w sobie dużo wody, co sprawia, że nasz organizm jest odpowiednio nawodniony. Dzięki temu możemy zmniejszyć widoczność cellulitu na naszym ciele lub zapobiegać jego powstawaniu.
Utrzymanie szczupłej sylwetki
Tutaj również mają działanie witaminy i minerały, które znajdziemy w szparagach. Mają one niezwykłe działanie na naszą masę ciała. Nie pozwalają na jej zwiększenie. Dlatego właśnie wiele osób, które schudły przy pomocy szparagów i odpowiedniej diecie, zdecydowały się na dalsze ich spożywanie. Kiedy korzystamy z właściwości szparagów, możemy liczyć się z tym, że będą one miały na nas korzystny wpływ. Zwłaszcza na nasz układ trawienny – wspomagają go i poprawiają jego pracę. Dzięki nim znacznie zmniejszają się dolegliwości związane z niestrawnością.
Jak przygotować szparagi?
Nad tym zastanawia się wiele osób. Przygotowanie szparagów, mimo że wydaje się skomplikowane, jest naprawdę proste i nawet osoby, które nie radzą sobie w kuchni powinny sprostać temu zadaniu.
Po dokładnym umyciu musimy odciąć ich końce, które najczęściej zabarwione są na ciemno fioletowo. Należy uciąć je w momencie, gdzie są całe zielone.
Następnie musimy wstawić wodę w garnku i posolić ją. Kiedy woda zacznie się gotować, możemy wsadzić związane ze sobą szparagi do wody.
Szparagi gotuje się od czterech do dziesięciu minut w zależności od ich grubości. Jeśli są cienkie, to najlepiej gotować je nie dłużej niż pięć minut, by się nie rozgotowały. Kiedy ich łodygi są grube, możemy gotować je dziesięć minut, dzięki czemu nie będą twarde. Nie trzeba zanurzać w wodzie całych szparagów, ponieważ woda dostanie się do ich górnych części poprzez włókna. Najważniejsze są ich końcówki, które nieugotowane mogą być twarde.
Idealne szparagi nie powinny być zbyt twarde ani za miękkie, ponieważ krojenie i spożycie ich staje się nie lada wyczynem, przez włókna, które nie będą chciały się rozdzielić. Należy więc zwrócić uwagę na ich grubość i wybrać odpowiedni czas na ich gotowanie.
Szaragi możemy podawać na różne sposoby. Miksowanie ich i spożywanie w formie koktajlu wraz z innymi warzywami może być dla niektórych najodpowiedniejszym wyborem. Możemy jeść je same oraz z wybranymi przez nas samych dodatkami. Maja one specyficzny pieprzowy smak, który sprawia, że nie musimy ich doprawiać.
Szparagi i inne zielone warzywa
Mimo że istnieją dwa rodzaje szaragów, białe i zielone, to właśnie te drugie są dla nas zdrowsze i mają lepszy smak. Warto wiedzieć, że warzywa zielone są bogate w wiele witamin i minerałów, które wspierają prace naszego organizmu. Są doskonałymi antyoksydantami, dzięki czemu są skuteczne w prewencji raka.
Mają również doskonałe działanie na wolne rodniki, niwelują ich szkodliwy wpływ na nasz organizm. Mają one niezwykłe działanie na nasze zdrowie. Mogą sprawdzić się przy walce z trądzikiem. Dzięki witaminie C, która oczyszcza nasz organizm z toksyn, możemy z łatwością pozbyć się stanów zapalnych skóry oraz poprawić jej wygląd. Jest wiele powodów, dla których warto spożywać szparagi i każdy z nich może nam pomóc.
Warto podawać szparagi dzieciom, ponieważ mają dużą zawartość witaminy C. Wesprze ich układ odpornościowy i wspomoże jego funkcjonowanie. Należy również pamiętać o wapniu, który również dostępny jest w szparagach. Wapń ma nieocenioną rolę w budowie kości i zębów naszych maluchów. Jeśli mamy taką możliwość i jest sezon na szparagi, jak najbardziej powinniśmy je wprowadzić do naszej kuchni.