Yerba mate to napar przyrządzany z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, które parzy się podobnie jak herbatę, z niewielką różnicą – susz musi zająć co najmniej 2/3 kubka, tylko tak uda nam się otrzymać napój o odpowiednich właściwościach. Yerba mate cieszy się dużą popularnością głównie w krajach Ameryki Południowej takich jak Urugwaj, Brazylia czy Argentyna. Coraz częściej słyszy się też w Polsce, że ktoś pije popularną yerbę, ale spośród ludzi niezwiązanych z tematem mało kto wie, czym ona tak naprawdę jest i gdzie można ją dostać. Yerba mate to napój podobny do dobrze znanej nam kawy czy herbaty, jednak jest od nich dużo zdrowszy. Po jego wypiciu przybywa nam energii i czujemy się mniej ospali. Co to jest yerba mate? Jakie właściwości zdrowotne i odżywcze ma yerba mate? Jak parzyć i pić yerba mate? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Yerba mate to nie herbata – różnice

Herbata yerba mate to najczęściej spotykane określenie na ten zagadkowy napój. Nie jest ono jednak zbyt precyzyjne, bo choć yerba na pierwszy rzut oka jest podobne do herbaty, to ma z nią niewiele wspólnego. W Polsce nazywamy herbatą praktycznie wszystkie napary, które pije się na ciepło zaraz po zaparzeniu. Herbatą jednak jest tylko i wyłącznie napar z liści o tej samej nazwie – Camellia sinensis, czyli dobrze nam znana herbata chińska. A yerba mate to po prostu napar z ostrokrzewu paragwajskiego. Wyraźne różnice pomiędzy herbatą a yerbą dostrzec można również w procesie przygotowywania, gdyż do naczynka sypie się dużo więcej suszu, niż jakby się parzyło zwykłą herbatę. Yerba mate cechuje się też innym składem chemicznym i właściwościami niż herbata.

Sprawdź również korzyści z picia herbat, które opisaliśmy!

Yerba mate – właściwości

Herbata z liści ostrokrzewu paragwajskiego, czyli yerba mate wykazuje właściwości zdrowotne i silnie pobudzające. Jest bogatym źródłem guarany (kofeiny), teobrominy i teofiliny, a co za tym idzie, po jej wypiciu czujemy się pełni energii i zyskujemy gotowość do działania. Ten południowoamerykański napój zawiera również kwas chlorogenowy (ten sam, który widnieje w składzie zielonej kawy) oraz antyoksydanty. Pełen jest witamin: A, B1, B2, C i E, a także minerałów, w tym magnezu, manganu i potasu.

Yerba mate – zastosowania

Yerba mate jest doskonałym antyoksydantem, wspomaga w walce ze zbędnymi kilogramami oraz pozwala pozbyć się problemu otyłości. Wypicie napoju sprawia, że czujemy się syci jak po zjedzeniu obfitego posiłku, dzięki czemu przez jakiś czas nie mamy potrzeby sięgania po niezdrowe przekąski. Ponadto napar z yerby reguluje przemianę materii, gdyż pobudza wydzielanie żółci. Przyspiesza proces trawienia, a zawarte w nim saponiny wpływają na opóźnienie wchłaniania tłuszczu oraz na metabolizm cholesterolu. Yerba mate wykazuje podobne właściwości co herbata z kombuchy, która ma działanie odchudzające. Trzeba jednak pamiętać, że picie żadnej z nich nie wystarczy, żeby schudnąć, ale w połączeniu ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną pozwolą osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Napar z ostrokrzewu paragwajskiego podnosi poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) i obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL), więc działa przeciwmiażdżycowo. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwnowotworowewzmacnia system immunologiczny. Systematycznie przyjmowany poprawi kondycję włosów, skóry i paznokci. Wspomoże koncentrację, zwiększy odporność na zmęczenie fizyczne i pobudzi organizm. Yerba mate przyczynia się także do wzmocnienia kości i zębów. Jest produktem moczopędnym, dlatego pomaga wydalić nadmiar wody z organizmu.

Przeciwwskazania do picia yerba mate

Powinno się unikać picia gorącej yerba mate, gdyż wiele badań dowodzi, że może ona powodować nowotwór górnych dróg pokarmowych, głównie przełyku. Napoju powinny również unikać kobiety w ciąży i osoby z chorobą wrzodową. Jeśli zdecydujesz się sięgnąć po yerba mate, nie przesadzaj z jej ilością i przygotowuj ją zgodnie ze wskazówkami. Podobnie jak inne tego typu napoje może zarówno pozytywnie, jak i negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia.

Parzenie Yerba mate

Dla kogoś, kto nigdy wcześniej nie miał okazji samodzielnie przygotowywać yerba mate, wykonanie naparu może wydawać mu się trudne, jednak wcale nie jest to tak skomplikowane jak się z pozoru wydaje.

Zacznijmy może od tego, że yerba mate podaje się w specjalnych naczyniach zwanych: mate lub guampa, które najczęściej są wykonane z drewna, ceramiki lub tak jak guampa – z bydlęcego rogu. Zestaw do yerba mate kupić można w punktach sprzedających herbatę i kawę lub w sklepach internetowych.

Jak parzyć yerba mate? W przygotowywaniu napoju kluczową rolę odgrywa temperatura wody. Nasypanego wcześniej do naczynia suszu w żadnym wypadku nie powinno się zalewać wrzątkiem, gdyż wtedy „herbata paragwajska” traci większość swoich właściwości, a także smak. Zbyt niska temperatura wody również przełoży się na kiepski smak i aromat. Optymalna temperatura wody, jaką należy zalać susz powinna mieścić się w przedziale 70-80oC. I tak, po wsypaniu liści do kubka – mate, przesypujemy je na jedną z jego stron, wkładamy bombillę (rurkę do picia), a w puste miejsce wlewamy wodę. Napój można pić dopiero w momencie, gdy liście wchłoną całą wodę.

Yerba mate najlepiej delektować się, gdy nie doskwiera nam głód, gdyż wypita na pusty żołądek może nie wszystkim służyć. Jeśli zależy nam na utrzymaniu odpowiedniej wagi, yerbę powinno się pić 30 minut po posiłku, bo korzystnie wpływa na odchudzanie.

Dlaczego warto pić yerba mate?

Yerba jest świetną alternatywą dla kawy, herbaty czy energetyków. Zwykła kawa znana jest z tego, że wypłukuje magnez z naszego organizmu, a yerba mate go jeszcze dostarcza. Niedobór magnezu w organizmie objawia się skurczami mięśni, pogorszeniem samopoczucia i nadmiernym męczeniem się podczas wysiłku fizycznego. Popularna yerba jest używką, która nie uzależnia, czego nie można powiedzieć o innych napojach obfitujących w kofeinę. Dzięki yerba mate poczujemy się pełni sił, poprawi się nasza koncentracja oraz zwiększy wydajność pracy umysłowej. Co więcej, w składzie yerba mate widnieje witamina B, która jest naturalnym antydepresantem, dzięki czemu po wypiciu napoju poprawi się nasz nastrój.

Źródło:
http://bonavita.pl/rodzaje-i-wlasciwosci-yerba-mate-jak-parzyc-i-pic-aby-sie-pobudzic
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/yerba-mate-wlasciwosci-i-sposob-parzenia_36283.html
https://dobreziele.pl/poczytaj-o-yerba-mate/wlasciwosci-yerba-mate

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Akceptujemy płatności

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Wykonanie Skryptersi