Post sponsorowany

Pieczenie w gardle, chrypka, kaszel, katar, gorączka, osłabienie – to typowe objawy infekcji bakteryjnych lub wirusowych, które atakują nasz organizm. Jeśli natomiast system odpornościowy jest osłabiony, choroby przykuwają nas do łóżka częściej, a także trudniej jest z nimi walczyć. Na szczęście istnieją sposoby na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Jakie? Przeczytaj poniższy tekst, w którym znajdziesz kilka praktycznych wskazówek.

Zdrowy tryb życia a odporność

Twoje codzienne nawyki, dieta, a nawet sposób spędzania czasu wolnego – to czynniki, które mogą wpływać na system odpornościowy. Dlatego czasami wystarczy wprowadzić kilka korzystnych zmian, aby poczuć się lepiej i rzadziej padać ofiarą infekcji. Co możesz zrobić dla siebie na co dzień? Postaraj się przestrzegać poniższych zasad:

  • nie pal papierosów oraz unikaj przebywania w zadymionych pomieszczeniach,
  • każdego dnia jedz warzywa i owoce,
  • pamiętaj o regularnej aktywności fizycznej, przynajmniej codziennych spacerach,
  • utrzymuj zdrową masę ciała,
  • jeśli zdarza Ci się pić alkohol, poprzestań na umiarkowanych dawkach,
  • wysypiaj się,
  • znajdź odpowiednie dla siebie techniki relaksacyjne, które pomogą Ci w panowaniu nad stresem,
  • często myj ręce, dzięki czemu zmniejszysz ryzyko zakażeń bakteryjnych.(1)

Co jeść, żeby wzmocnić organizm od środka?

Dieta jest jednym z najprostszych sposobów na lepszą odporność. Jeśli zaopatrzysz się w odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych, chorobotwórcze drobnoustroje będą miały utrudnione zadanie. Badania sugerują, że szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego mają: cynk, selen, żelazo, miedź oraz witaminy: A, B6, E i kwas foliowy. Zamiast więc sięgać po „śmieciowe” jedzenie, ubogie w cenne wartości odżywcze, zadbaj o kolorowy talerz, na którym zawsze znajdzie się miejsce na warzywa oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak kasze, razowe pieczywo, makarony czy brązowy ryż. Zamiast natomiast sięgać po deser lepiej zjedz owoc, który oprócz zaspokojenia ochoty na coś słodkiego dostarczy Ci dawkę ważnych dla zdrowia witamin. Nie zapomnij także o żywności dostarczającej probiotyków – znajdziesz je m.in. w kiszonkach oraz fermentowanych napojach mlecznych, np. kefirze. (1,2)

Które naturalne produkty mają szczególny wpływ na odporność?

Medycyna naturalna cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Tym bardziej, że niektóre związki roślinne zostały przebadane naukowo, dzięki czemu ich pozytywny wpływ na organizm jest udowodniony. Dobrym przykładem jest aloes zwyczajny, którego jednak nie można podawać dzieciom do ukończenia 10. roku życia.(4)

Inną rośliną, która może pomóc w naturalnym wzmocnieniu odporności, jest jeżówka purpurowa. Ponadto warto wiedzieć, że przetwory z jeżówki mają także działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Jeśli jednak chcesz podać produkty z jeżówki dziecku, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Warto również zwrócić uwagę na przetwory z owoców czarnego bzu, które z jednej strony wzmacniają odporność, z drugiej, mogą wspomagać walkę z infekcjami. Czarny bez jest środkiem uznanym za bezpieczny, a na rynku dostępne są również produkty dla dzieci, zawierające ekstrakty z tej rośliny.(3) Wreszcie – popularnym artykułem spożywczym, który może wspomóc organizm od środka, jest miód, który działa również antybakteryjnie i regenerująco. Miodu nie można jednak podawać dzieciom do ukończenia 1. roku życia.(4,5)

Jak widzisz, możesz zrobić wiele dla swojego systemu immunologicznego. Większa odporność na infekcje to mniej bólu, dyskomfortu i czasu straconego na leczenie.

Źródła

1. How to boost your immune system. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system Data dostępu: 18.05.2018

2. Mojka K. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549

3. Baraniak J., Kania M. Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci. Postępy Fitoterapii 2014(1): 48-53

4. Państwowa Inspekcja Sanitarna „MIÓD – profilaktyka grypy”. https://pssebialogard.pis.gov.pl/plikijednostki/wsseszczecin/pssebialogard/userfiles/Miód%20w%20profilaktyce%20grypy.pdf Data dostępu: 18.05.2018

5. Egdar J. Medicinal Uses of Honey. https://www.webmd.com/diet/features/medicinal-uses-of-honey#3 Data dostępu: 18.05.2018

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Privacy Preference Center

Marketing

Wymienione pliki cookies służą do profilowania, co pozwala na lepsze dopasowanie reklam.

NID,SID,IDE,ANID,DSID,FLC,AID,TAID,exchange_uid, __gads, __gac, Conversion,

Analityka

Pozwala na dokładniejsze śledzenie użytkownika na stronie. W efekcie możemy rozwijać oraz dopasowywać stronę do potrzeb użytkownika.

__ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv, __utmx, __utmxx,

Bezpieczeństwo

Daje nam możliwość utrzymania strony dostępnej dla użytkowników 24h/7 przez 365 dni w roku. Chroni również naszą stronę przed atakami na nasze serwery.

__cfduid

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x