Tran jest koncentratem oleju. Otrzymuje się go ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego albo innych ryb z rodziny dorszowatych.

Stosowany jest często jako uzupełnienie zbilansowanej diety. Wzmacnia odporność oraz wpływa korzystnie na prawidłową pracę całego organizmu.

Właściwości odżywcze

Tran posiada w swoim składzie witaminy takie jak A, D, E. Kwasy tłuszczowe omega 3, 6. Występują one w proporcjach 1:4.

Właściwości lecznicze

Tran jest niezwykle popularny ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze. Wpływa pozytywnie na:

  • poprawę pracy mózgu – tran zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które wpływają na kształtowanie się oraz pracę mózgu.
    Poprawiają jego ukrwienie, a także przepływ bodźców nerwowych znajdującą się pomiędzy substancja szarą a białą.
  • choroby oczu – witamina A znajdująca się w tranie zapobiega chorobom wzroku, w tym zwyrodnieniu plamki żółtej.
    Ponadto kwasy omega-3 są składnikiem siatkówki oka.
  • odżywia skórę – maści na bazie tranu ułatwiają gojenie się ran.
    Tran polecany jest natomiast kobietom po menopauzie, ponieważ zapobiegają nadmiarowi rogowacenia oraz suchości skóry.
  •  wzmocnienie kości – tran zawiera witaminę D, która bierze udział w gospodarce wapniowo-fosforowej w organizmie.
    Wpływa na prawidłowe kształtowanie kośćca oraz zębów.
  • wzmocnienie układu odpornościowego – tran posiada nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz omega-6, które wpływają pozytywnie na produkcję hormonów przeciwzapalnych. Usprawniają pracę układu odpornościowego.

Przyjmowanie go jest polecane dzieciom oraz młodzieży. Jego stosowanie jest również zalecane w profilaktyce krzywicy. Tran przyczynia się do regeneracji oraz spowolnienia procesu niszczenia wszystkich tkanek. Polecany jest również osobom w starszym wieku w celu zapobiegania osteoporozie.

Dostępne formy

Tran dostępny jest w formie kapsułek, smakowych płynów oraz żelek. Dzięki temu można zapomnieć o niemiłych doświadczeniach związanych z przyjmowaniem tranu.

Najbardziej polecany jest tran w postaci płynu o naturalnym smaku. Nie zawiera on zbędnych aromatów.

Jeśli natomiast wybieramy tran w postaci kapsułek, powinny one zawierać standaryzowany tran z dorsza. Standaryzacja umożliwia ujednolicanie zawartości związków czynnych, które występują w każdej porcji kapsułki. Ponadto taka forma tranu gwarantuje to, że nie będzie się on utleniał.

tran właściwości

Rodzaje tranu

Tran pochodzi z Norwegii. Najczęściej jest olejem z wątroby dorsza. Spotkać też go można w postaci oleju z wątroby rekina, wieloryba.

Olej z rekina

Olej z wątroby rekina zawiera mniej kwasów tłuszczowych omega-3 niż tran. Zawiera jednak naturalne immunomodulatory (alikiloglicerolę oraz skwalen).

Wpływają one korzystnie na działanie limfocytów, granulocytów i monocytów. Odpowiadają za mechanizmy obronne naszego organizmu.

Olej z kryla

Kryl antarktyczny to skorupiak, który zamieszkuje wszystkie oceany świata. Pozyskiwany z niego olej stanowi bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, serca, wzroku.

Wskazania do spożycia tranu

Jego spożywanie polecane jest w szczególności:

  • kobietom ( łagodzi między innymi bolesne miesiączkowanie, wpływa na gospodarkę hormonalną, spowalnia procesy starzenia się skóry),
  • seniorom (pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wzrok, komórki mózgu),
  • sportowcom (regeneruje mięśnie , organizm po wysiłku fizycznym, dodaje energii, przyczynia się do wzmocnienia wytrzymałości, wydolności organizmu),
  • osobom aktywnym, zapracowanym (usprawnia pracę mózgu, chroni przed stresem oksydacyjnym).

Przeciwwskazania do spożycia tranu

Zrezygnować całkowicie z suplementacji tranem oraz skonsultować ją z lekarzem powinni:

  • chorzy na sarkoidozę,
  • chorzy przyjmujące leki o działaniu przeciwzakrzepowe,
  • chorzy z kamicą nerkową,
  • osoby zmagające się z hiperkalcemię,
  • kobiety w ciąży oraz w czasie laktacji.

Pamiętać należy, że nadmiar tranu może doprowadzić do osteoporozy. Wynika to z tego, że zbyt duże dawki witaminy A rozrzedzają masę kostną. Witaminę A dodaje się w trakcie produkcji w celu zapewnienia długotrwałości oraz zapobieganiu jełczeniu. Przyczynia się też ona do regeneracji błony śluzowej oraz utrudnia przenikanie chorobotwórczych drobnoustrojów.

Tranu nie można też przyjmować podczas antybiotykoterapii, dlatego, że wspomaga nie tylko osłabiony organizm, ale również leczy bakterie, wirusy wywołujące chorobę.

tran właściwości

Czy tran jest odpowiedni dla dzieci?

Tran podawać można już dzieciom powyżej 4 roku życia. W aptekach są również dostępne trany odpowiednie dla niemowląt od 6 tygodnia życia.

Jak przyjmować oraz przechowywać tran?

Tran należy przyjmować w trakcie posiłku. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko nieprzyjemnego rybiego posmaku w ustach.

Nie należy jednak zapominać, że tran to suplement i można go stosować jedynie przez określony czas. Zalecane jest przyjmowanie go w okresie jesienno-zimowym.

Tran należy w miarę szybko zużywać. Dotyczy to głównie tranu w płynie. Suplement w kapsułkach jest bardziej odporny na utlenianie, ale musi być również przechowywany w suchym oraz ciemnym miejscu.

Ciekawostki

Zdrowy jak Norweg

To przysłowie wzięło się z tego, że Norwegowie uznawani są za jednych z najbardziej zdrowych ludzi na świecie. Wynika to z tego, ze to właśnie na Skandynawii po raz pierwszy doceniono zdrowotne walory ciekłego tłuszczu otrzymywanego ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego albo innych ryb.

Ludzie tam żyjący spożywają go już od najmłodszych lat, a dzięki temu są zdrowi.

Tran nie dla każdego?

Tran polecany jest prawie wszystkim, a w szczególności kobietom po menopauzie oraz dzieciom. Nie powinny go jednak spożywać osoby chorujące na hiperkalcemię oraz kamicę nerkową oraz wapniową.

Uważać na niego muszą też osoby zażywające silne leki przeciwzakrzepowe.

Tran to świetne uzupełnienie zdrowej, zbilansowanej diety. Pamiętajmy, jednak, że jest on suplementem, a nie lekarstwem ani substytutem zdrowej diety.

Źródła:

www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/tran-wlasciwosci-dzialanie-i-wartosci-odzywcze-tranu,23296.html

portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-tranu

www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/tran-wlasciwosci-lecznicze-jak-dziala-tran-jak-go-stosowac-aa-4tm1-9ZSm-RY8Z.html

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x