Sałatki to doskonały pomysł na urozmaicenie naszej diety. Warto jednak wiedzieć, że jeśli chcemy zjeść zdrową sałatkę, nie należy dodawać do niej majonezu, tłustego jogurtu lub sztucznego niezdrowego sosu.

Sałatka z arbuzem, fetą i bazylią

Sałatka z arbuzem, fetą, bazylią to propozycja na niezwykle prostą, ale bardzo smaczną sałatkę.

Składniki:

  • 750 g arbuza pokrojonego w kostkę,
  • 150 g greckiego sera feta,
  • kilka gałązek listków mięty,
  • 2 łyżki oliwy,
  • czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza pokrój w małą kostkę.
  2. Następnie daj go do miski i posyp fetą pokrojoną w drobną kostkę.
  3. Wszystkie składniki polej oliwą, przypraw czarnym pieprzem.

Zielona sałatka owocowa

Zielona sałatka owocowa to propozycja na lekką przekąskę w przerwach między posiłkami.

Składniki:

  • garść roszponki,
  • 1 jabłko,
  • 1 banan,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 2 łyżeczki ziarna słonecznika,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Roszponkę umyj, osusz. Jabłka podziel na ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne. Bana obierz, pokrój na plasterki. Wszystkie składniki daj do salaterki.
  2. Wymieszane owoce polej wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Na końcu dodaj ziarna słonecznika, cynamon.

Sałatka z truskawkami i roszponką

Składniki :

  • 1 opakowanie roszponki,
  • 200 g pokrojonych w plastry truskawek,
  • 100 g jagód / borówek,
  • 2 pokrojone w cząstki brzoskwinie,
  • 1 pokrojone w cząstki awokado,
  • 2 łyżki orzechów piniowych / laskowych,

Dressing:

  • sok z 2 cytryn,
  • 2 łyżeczki miodu pszczelego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta słodkiej papryki do smaku.

Sposób przygotowania :

  1. Składniki sosu wymieszaj w misce.
  2. Owoce, roszponkę, dressing delikatnie wymieszaj. Następnie posyp orzeszkami.

Sałatka z arbuza, koziego sera, pomidorków cherry

Składniki:

  • ćwiartka arbuza,
  • 350 g pomidorków cherry różnego rodzaju,
  • 150 g sera koziego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania :

  1. Wydrąż kulki z arbuza, następnie przełóż je do miski na sałatkę.
  2. Dodaj pomidorki cherry i pokrojony ser kozi.
  3. Wszystko skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka z ananasem

Składniki :

  • mały banan,
  • 2 plastry świeżego ananasa,
  • mała pomarańcza.

Sposób przygotowania :

  1. Umyj oraz obierz i pokrój owoce w kostkę.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.

Ekspresowa sałatka owocowo-warzywna

Składniki :

  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 seler zwyczajny,
  • 3 jabłka,
  • 15 dag śliwek suszonych,
  • 2 sztuki pomarańczy,
  • 1 cytryna,
  • 1 banan,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego z łyżką soku z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy według uznania.

Sposób przygotowania

  1. Cytrynę, banany oraz pomarańcze obierz oraz pokrój w cienkie plastry.
  2. Następnie dodaj do nich pokrojone śliwki oraz pokrojony, ugotowany seler, jabłka, odcedzoną kukurydzę.
  3. Wszystko wymieszaj, przypraw, dodaj jogurt, natkę pietruszki.
  4. Włóż sałatkę na pół godziny do lodówki.

 

Sałatki to źródło witamin oraz składników mineralnych. Ponadto zawierają niewiele kalorii, więc warto dodać je do swojej codziennej diety.

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x