Znienawidzony przez dzieci, kochany przez dorosłych. Szpinak dobrze przyrządzony może być niezwykłym przysmakiem oraz dodatkiem do różnych dań, który ponadto posiada liczne właściwości zdrowotne.
Szpinak – wartości odżywcze
Szpinak to bogactwo właściwości odżywczych. Zawiera liczne witaminy, do których należą:
- prowitamina A czyli beta-karoten,
- witamina C,
- witamina E,
- witamina K,
- witaminy z grupy B,
- kwas foliowy.
Ponadto szpinak to źródło wielu składników mineralnych. Posiada:
Właściwości zdrowotne szpinaku
Szpinak zawiera silne przeciwutleniacze, dlatego zabezpiecza organizm przed działaniem wolnych rodników. Jego spożywanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory oraz zwyrodnienia.
Spowalnia również procesy miażdżycowe, a także opóźnia starzenie się komórek, co wpływa też korzystnie na wygląd skóry.
Ponadto luteina zawarta w szpinaku chroni wzrok – wpływa na ostrość widzenia, a także przeciwdziała skutkom szkodliwego promieniowania UV.
Opóźnia również proces zwyrodnienia plamki żółtej oraz barwnikowego siatkówki oka.
Spożywanie szpinaku może również ograniczyć ryzyko chorób układu krążenia. Substancje, które zawiera, zmniejszają niebezpieczeństwo występowania choroby niedokrwiennej serca oraz obniżają ciśnienie krwi.
Ponadto potas oraz magnez znajdujące się w szpinaku regulują pracę układu nerwowego. Obniżają też napięcie nerwowe, poprawiają zdolność koncentracji.
Potas wpływa również na zachowanie odpowiedniej gospodarki wodno – elektrolitowej i właściwej pracy nerek.
Szpinak wpływa także na zachowanie dobrego stanu zębów oraz kości. Wszystko to za sprawą białka, fosforu, wapna i magnezu. Magnez wpływa na gęstość kości, a pozostałe makroelementy są ich budulcem.
Szpinak mrożony czy świeży?
W sklepach dostępny jest szpinak w formie świeżych liści lub mrożonek. Świeży szpinak obfituje w witaminy oraz minerały.
Nie należy się jednak obawiać, że mrożony będzie posiadał ich mniej. Wynika to z tego, że poddany mrożeniu od razu po zbiorach sezonowych zachowuje składniki odżywcze i cechy organoleptyczne w niezmienionym stanie.
To, w jakiej formie szpinak wybierzemy powinno zależeć od pory roku. W sezonie letnim należy wybrać świeży szpinak, a w zimowym mrożony.
Warto wiedzieć, że szpinak najlepiej zamrozić samodzielnie. Dopiero wtedy będziemy mieli pewność co do jego jakości.
Przeciwwskazania do spożywania szpinaku
Jedzenie szpinaku niesie za sobą wiele korzyści. Pamiętać należy, że nie powinno się jeść go codziennie.
Oprócz wielu witamin oraz minerałów szpinak zawiera kwas szczawiowy. Ulegać on może wchłanianiu z przewodu pokarmowego, a to prowadzi do wytracania się w nerkach substancji sprzyjających tworzeniu złogów zwanych kamieniami.
Ograniczyć spożywanie szpinaku powinny dlatego osoby z tendencją do kamicy nerkowej. Jedzenie go od czasu do czasu, czyli np. raz w tygodniu nie stanowi problemu, jedynie codzienne spożywanie doprowadzić może do zwiększenia problemów zdrowotnych.
Szpinak – przepisy
Koktajl ze szpinakiem i bananem
Składniki:
1 banan,
garść szpinaku,
pół jabłka,
kawałek melona,
sok z połówki cytryny,
łyżka otrąb owsianych,
200 ml wody.
Sposób przygotowania:
Owoce obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki zblenduj.
Zielony koktajl na odporność
Składniki:
1 dojrzały banan,
1 dojrzałe kiwi,
2 łyżki namoczonych płatków owsianych,
1 cm kawałek imbiru,
1 łyżka proszku z młodego jęczmienia,
1 szklanka soku jabłkowego.
Sposób przygotowania:
Banan oraz kiwi obierz. Następnie pokrój owoce na drobne kawałki.
Dodaj pozostałe składniki, zblenduj wszystko.
Koktajl z pomarańczą i bananem
Składniki:
1 dojrzałe kiwi,
pół banana,
pół pomarańczy,
garść szpinaku,
pół jabłka,
sok z połówki cytryny,
pół szklanki wody.
Sposób przygotowania:
zblenduj wszystkie składniki.
Smażony szpinak
Składniki:
250g liści szpinaku,
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych,
1 łyżka posiekanego czosnku,
1 łyżka soli morskiej.
Sposób przygotowania
Umyj szpinak.
Rozgrzej patelnie, wlej do niej olej. W momencie, kiedy zacznie dymić wrzuć czosnek oraz sól.
Smaż 10 sekund i starannie mieszaj.
Następnie daj do niej szpinak oraz mieszaj przez kolejne 2 minuty.
lub
Składniki:
500 g szpinaku,
2 łyżki oleju, masła roślinnego lub zwierzęcego,
1 łyżka mieszanki mąki bezglutenowej,
60 ml gęstego jogurtu naturalnego lub sojowego,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku,
jajko.
Sposób przygotowania:
Na patelnię daj szpinak. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku.
Na drugiej patelni przygotuj zasmażkę z tłuszczu oraz mąki.
Szpinak posól, dodaj pierz, zasmażkę. Następnie mieszaj go energicznie aby zgęstniał oraz dodaj jajko oraz jogurt.
Wyłącz gaz oraz mieszaj energicznie.
Na koniec dopraw jeszcze w razie potrzeby.
Sałatka ze szpinakiem i fetą
Składniki:
1 opakowanie szpinaku,
jedna papryka czerwona,
1 ogórek zielony,
1 opakowanie sera fety,
50 g oliwki,
1 liści świeżej bazylii,
3 łyżki oliwy z oliwek,
0,5 łyżeczki musztardy,
1 ząbek czosnku,
przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
Umyj szpinak, paprykę, ogórka.
Wyłóż liście szpinaku na duży talerz.
Ogórek pokrój w plastry, a paprykę w kostkę.
Ser feta odsącz z zalewy oraz pokrój w kostkę.
Paprykę, ogórek, ser wyłóż na szpinak. Dodaj oliwki oraz liście bazylii.
Wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny oraz musztardę. Dopraw wszystko przyprawami.
Ciekawostki związane ze szpinakiem
Szpinak nie jest aż tak bogatym źródłem żelaza jak się wydawało. Wynika to z tego, że w dawnych czasach pomylono się o rząd wielkości w oznaczeniu zawartości żelaza w szpinaku.
Szpinak jest bogactwem witamin oraz innych cennych składników. Pomimo tego, że nie jest bogaty w żelazo, zawiera szereg walorów związanych z obecnością w nim zawartych cennych dla zdrowia składników.
Szpinak zawiera kwas szczawiowy. Jest to substancja anty odżywcza. W celu zapobiegnięcia jego działania należy spożywać szpinak w towarzystwie wapna.