Sok z brzozy (inaczej oskoła) według ludowej medycyny służy jako lek antynowotworowy, łagodzący bóle reumatyczne, chorobę wrzodową i inne schorzenia. Sok jest pozyskiwany nie tylko z pnia, ale również świeżych pączków i liści, które są bogatym źródłem witamin i minerałów. 

Sok brzozowy

Sok z pnia drzewa jest najbardziej popularnym i wartościowym produktem, jaki pozyskujemy z brzozy.

Z kolei sok z liści, który nie jest tak łatwy do wyprodukowania, można zastąpić okładami z liści, które pomagają cierpiącym na reumatyzm.

Dojrzewające pączki także są warte uwagi- wyciąg z nich ma działanie przeciwbólowe oraz przeciwgorączkowe.

Właściwości lecznicze soku z brzozy

Substancje z drzewka brzozowego mają szerokie zastosowanie w fitoterapii (ziołolecznictwie):

  • zmniejszają ból reumatyczny, głównie powodowany rwą kulszową (uszkodzeniem nerwu kulszowego); sprawdzi się tutaj również maść brzozowa, którą wciera się w dokuczliwe miejsca
  • sok z liści posiada działanie moczopędne i odtruwające; stymulacja filtracji w przewodach moczowych oczyszcza nerki, przyspiesza wydalanie moczu i zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych
  • regularnie pity sok naturalnie wzmacnia odporność, dlatego jest szczególnie polecany w okresach przesilenia wiosennego lub zimowego w ciągu roku
  • kiedy dopadnie nas choroba, wyciąg z pączków pomoże obniżyć temperaturę, złagodzić ból gardła, bóle mięśniowe i kostne
  • świeży sok z brzozy jest wskazany również dla osób mających chorobę wrzodową czy nieżyt żołądka
  • medycyna ludowa podpowiada, że napój brzozowy ma działanie przeciwrakowe, w szczególności przeciwdziała rakowi płuc, dlatego jest polecany palaczom
  • anemia jest kolejnym schorzeniem, którego leczenie może być wspomagane substancjami z brzozy dzięki wielości witamin i soli mineralnych; szklanka soku może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na m.in. potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, witaminy z grupy B
  • zawarte w sokach przeciwutleniacze wspomagają układ krwionośny, zapobiegają chorobom niedokrwiennym serca i zakrzepicy.

Jak pozyskać odżywcze substancje z brzozy?

Liście zbiera się w maju, kiedy są jeszcze lepkie, rozdrabnia się je, miażdży i wyciska sok. Można je suszyć w 40 st. C lub zaciemnionym pomieszczeniu o dobrej cyrkulacji powietrza, a potem tworzyć z nich napar.

Sok z pnia brzozy można uzyskać poprzez głęboki otwór w pniu, włożenie rurki i zebraniu napoju do naczynia. Powinno się przechowywać go w lodówce 4-6 dni. Warto pamiętać, że im świeższy, tym więcej wartości odżywczych posiada.

Preparaty z sokiem z brzozy

Ci, którzy nie mają szansy na własnoręczną produkcję soków czy zbioru liści, mają szeroki wybór tych produktów na rynku i to  w różnych wariantach, np. sok naturalny, z dodatkiem ziół czy owoców, suszone liście, pąki.


[1] Sok z brzozy. Jakie właściwości lecznicze ma sok z brzozy? http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/sok-z-brzozy-jakie-wlasciwosci-lecznicze-ma-sok-z-brzozy_41327.html

[2] Brzoza- właściwości i zastosowanie lecznicze brzozy https://www.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/ogrodek-ziolowy/brzoza-wlasciwosci-i-zastosowanie-lecznicze-brzozy,136_2971.html

[3] Brzoza- właściwości lecznicze liści http://www.poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/brzoza-wlasciwosci-lecznicze-lisci.html

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x