Rejuvelac zawiera źródło przyjaznych bakterii, wspomagających tworzenie zdrowej flory jelitowej. Polecany osobom z niedoborami żywieniowymi osłabionym chorobą, osobom aktywnym, w tym sportowcom, a także osobom odchudzającym się ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych. Rejuvelac, napój z kiełkujących nasion pszenicy o doskonałym działaniu probiotycznym to wartościowy produkt wspomagający odbudowę mikroflory jelitowej.
Wartości odżywcze kiełków pszenicy
W smaku jest podobny do serwatki, lekko kwaśny. Jest uzyskiwany z nasion pszenicy, żyta, jęczmienia, prosa, gryki, quinoa lub innych ziaren. Napój z kiełkujących nasion posiada duże ilości witamin z grupy B, witaminy K, E oraz C. Ponadto posiada w składzie enzymy, białka (14%), proteiny, węglowodany, kwas mlekowy oraz amylazy[1].
Kiełki pszenicy zawierają duże ilości fosforu, potasu, magnezu, niacyny, witaminy C, mniejsze ilości żelaza, sodu, manganu, cynku, miedzi, selenu, tiaminy, ryboflawiny i kwasu pantotenowego. Kiełki pszenicy warto spożywać ze względu na zawartość błonnika, amigdaliny (witaminy B17 – przeciwutleniacza, który ma zdolność wnikania i działania tylko na komórki nowotworowe). Kiełki pszenicy poprawiają pracę serca oraz opóźniają proces starzenia się organizmu, niwelują działanie wolnych rodników.
Rejuvelac – napój z kiełkującej pszenicy
Napój z kiełkującej pszenicy jest źródłem probiotycznych bakterii Lactobacilli, bakterii kwasu mlekowego, które zamieniają proste cukry w kwas mlekowy oraz Aspergillus pożytecznej pleśni, która wzmacnia układ odpornościowy. Rejuvelac ma podobne działanie jak pozostałe fermentowane napoje. Wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, łagodzi napięcie nerwowe, poprawia nastrój i sprawność intelektualną. Napój z kiełków pszenicy zawiera łatwo przyswajalne białka.
Dzięki witaminie K wpływa na poprawienie krzepliwości i krążenia krwi. Witamina K ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową w organizmie, min. wpływa na uwapnienie kości. Ma również właściwości wspierające i regulujące mikroflorę jelitową i funkcjonowanie układu pokarmowego. Poprawia trawienie i uszczelnienia jelita. Możliwe, że redukuje alergię i wpływa na szybszą regenerację wątroby. Wspaniale wpływa na układ immunologiczny, podwyższa odporność organizmu. Jest nazywany napojem młodości.
Jak przygotować Rejuvelac?
Przygotowanie napoju z kiełków pszenicy jest bardzo proste. Do litra napoju z kiełkujących nasion pszenicy potrzebujemy 1 szklankę ziaren (pszenicy, kaszy gryczanej niepalonej, komosy ryżowej) oraz 2 szklanki przefiltrowanej wody do moczenia + 4 szklanki do fermentacji. Ziarna pszenicy zalewa się 2 szklankami wody i odstawia do namoczenia w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin, najlepiej na całą noc. Następnie osączamy, płuczemy i umieszczamy w dużym słoiku. Na słoik zakładamy gazę i odstawiamy go na 12 godzin (na cały dzień) aż ziarna pszenicy zaczną kiełkować.
Ziarna pszenicy płuczemy w tym czasie 2-3 razy, nie dolewamy już wtedy wody. Gdy ziarna pszenicy zaczną kiełkować, zalewamy je 4 szklankami wody i odstawiamy ponownie na około 2 dni. Ziarna pszenicy znów je odsączamy, przelewając gotowy płyn do dowolnego, szczelnie zamykanego słoika. Napój powstały z kiełkujących ziaren pszenicy przechowujemy w lodówce do 7 dni. Rejuvelac powinien być pity w temperaturze pokojowej i przechowywany w lodówce, po wyjęciu z niej warto poczekać, aż zmieni swoją temperaturę[2]. Rejuvelac świetnie komponuje się z jogurtami, sokami owocowymi czy smoothie. Czasami napój z kiełkujących ziaren pszenicy jest używany jako zaczyn do chleba.
____________________
[1] 9 naturalnych probiotyków, http://dziecisawazne.pl/naturalne-probiotyki/ (dostęp: 9.12.2016).
[2] Rejuvelac – skiełkowany napój, http://ervegan.com/2014/12/rejuvelac-skielkowany-napoj/ (dostęp: 9.12.2016).