Probiotyki to inaczej mówiąc dobre bakterie. Spotkać je można w niektórych produktach spożywczych oraz jako suplementy diety.

Odgrywają kluczową rolę dla prawidłowego funkcjonowania flory bakteryjnej.

Czym są probiotyki?

Probiotyki są żywymi mikroorganizmami. Wywołują one korzystne skutki zdrowotne.

Do ich pozyskania wykorzystuje się bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus oraz Bifdobacterium.

Warto podkreślić, że właściwości korzystne dla zdrowia posiadają niektóre gatunki bakterii Escherichia oraz Bacillus, a także drożdże Sacharomyces cerevisiae ssp boulardi.

Mikroorganizm, aby został uznany za probiotyk musi posiadać udokumentowane działanie prozdrowotne. Szczepy drobnoustrojów muszą spełniać określone warunki, by być uznane za probiotyk.

Kiedy możemy mówić o probiotyku?

Za probiotyk można uznać szczepy organizmów wtedy kiedy:

  • posiadają zdolność adherencji czyli przyczepiają się do komórek nabłonka jelit,
  • potrafią z łatwością kolonizować przewód pokarmowy,
  • nie przeszkadza im niskie pH soku żołądkowego,
  • korzystnie wpływają na zdrowie człowieka (ich korzystny wpływ na zdrowie musi być udokumentowany klinicznie),
  • ich przynależność taksonomiczna została ustalona nowoczesnymi metodami.

Właściwości

Probiotyki doceniane są ze względu na liczne dobroczynne właściwości, jakie zawierają.

Do korzystnego działania probiotyków zalicza się:

  • leczenie biegunek,
  • wspieranie pracy układu odpornościowego,
  • przeciwdziałanie infekcjom układu moczowego,
  • leczenie stanów zapalnych układu moczowego,
  • leczenie chorób wątroby,
  • leczenie kolek,
  • obniżanie cholesterolu,
  • leczenie autyzmu,
  • przeciwdziałanie bakteriom opornych na antybiotyki,
  • leczenie kamicy nerkowej,
  • przeciwdziałanie zapaleniu dziąseł.

Zwiększanie liczby drobnoustrojów probiotycznych w organizmie

W celu zwiększenia liczby drobnoustrojów probiotycznych w organizmie należy zmienić swój sposób odżywiania na taki, aby dieta sprzyjała namnażaniu dobrych bakterii.

Taka dieta powinna, więc zawierać ograniczoną ilość węglowodanów pochodzenia z produktów zbożowych.

Wyeliminować z diety należy również rafinowany cukier.

Kolejnym krokiem w kierunku zwiększenia liczby drobnoustrojów probiotycznych w organizmie jest przemyślane stosowanie antybiotyków (przeczytaj o naturalnych antybiotykach tutaj). Są one coraz częściej przyjmowane, gdy nie ma takiej konieczności.

Lekarze przypisują je zbyt często w przypadkach, kiedy ktoś ich tak naprawdę nie potrzebuje, bądź coraz więcej osób podejmuje samodzielnie decyzję o ich przyjmowaniu bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Takie przyjmowanie antybiotyków bez wyraźnej konieczności doprowadza do szkód w mikrobiomie jelit.

Niszczą one drobnoustroje probiotyczne, a one przestają konkurować z chorobotwórczymi.

Uważać należy również na to, jakie spożywa się mięso oraz nabiał, ponieważ one mogą również zawierać pozostałości antybiotyków. Chemia z żywności wpływa na gorszy skład mikroflory organizmu.

Należy wybierać w miarę możliwości lokalne produkty, które pochodzą ze znanych, sprawdzonych źródeł.

W celu zwiększenia drobnoustrojów probiotycznych do swojej diety włączyć można ocet jabłkowy oraz fermentowane warzywa. Są one bogate w probiotyki, a również w kwasy glukanowy i octowy.

Kwasy te wpływają pozytywnie na utrzymywanie odpowiedniego pH potrzebnego do wzrostu mikroorganizmów probiotycznych.

Naturalne źródła probiotyków

Do produktów spożywczych zawierających probiotyki zalicza się:

  • kefir – jest on fermentowany za pomocą grzybków kefirowych, które są złożone z drożdży oraz bakterii. W wyniku tego produkt końcowy zawiera co najmniej 10 szczepów. Alternatywą dla kefiru mogą być kefiry na bazie mleka roślinnego (kokosowego, owsianego, ryżowego,
  • kiszonki – zawierają bakterie kwasu mlekowego. To również dobre źródło kwasów organicznych, które tworzą korzystne środowisko do wzrostu dobrych bakterii,
  • kombucha – to inaczej mówiąc grzybek herbaciany. Jest ona symbiotyczną kolonią bakterii oraz drożdży. Przerabia cukier w kwas glukuronowy, który odgrywa ważną rolę w procesie detoksykacji. Wpływa ona również świetnie na układ odpornościowy.
  • kwas chlebowy – to naturalny probiotyk słynący ze swoich właściwości prozdrowotnych. Produkowany jest na drożdżach oraz bakteriach kwasu mlekowego,
  • jogurt kokosowy – znajdują się w nim liczne szczepy bakterii probiotycznych. Wzmacnia odporność, pomaga uniknąć przeziębień.

Probiotyki odgrywają ważną rolę dla naszego zdrowia. Powinniśmy włączyć je do swojej diety oraz spożywać produkty w nie bogate.

 

Źródła

www.doz.pl/czytelnia/a2495-Czym_sa_probiotyki_i_prebiotyki

www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/zdrowe-odzywianie/probiotyki-wlasciwosci-lecznicze-rodzaje-i-zrodla-aa-1uRL-UjXi-beqk.html

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x