Topinambur to roślina, która staje się coraz bardziej popularna w polskiej kuchni. Posiada szereg właściwości odżywczych oraz charakteryzuje się ciekawym smakiem, który może urozmaicić wiele potraw.
Topinambur – co to za roślina?
Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty, który należy do rodziny astrowatych.
Charakteryzuje się dużymi, żółtymi kwiatami, które rozkwitają późnym latem oraz jesienią.
Roślina osiąga od około 1 do 2 metrów wysokości.
Do jego części jadalnej należą brunatne, gruszkowate bulwy posiadające nieco orzechowy, słodkawy smak.
Topinambur – krótka historia
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Roślina ta uratowała w 1612 roku Indian zamieszkujących Krainę Wielkich Jezior od śmierci głodowej.
Topinambur od wieków był uprawiany przez Indian. Jego bulwy stanowiły dla nich pożywienie oraz lekarstwo.
Do pierwszych Europejczyków, którzy skosztowali topinambur należał Krzysztof Kolumb. Później tą roślinę odkryli francuscy kolonizatorzy.
Obecnie topinambur rośnie w wielu miejscach – nie wymaga specjalnej gleby.
Właściwości zdrowotne oraz lecznicze
Bulwy topinamburu zawierają 18% inuliny. Jest ona dobrze tolerowana przez diabetyków, dlatego spożywanie topinamburu, produktów go zawierających oraz suplementów diety zalecane jest osobom chorym na cukrzycę.
Ponadto inulina zawarta w topinamburze wpływa na rozwój dobroczynnej flory bakteryjnej jelit. Neutralizuje bakterie, wirusy, toksyny, które pojawiają się w przewodzie pokarmowym.
Spożywanie topinamburu wpływa również na wspieranie oraz odbudowywanie odporności naszego organizmu. Spożywanie go obniża też poziom złego cholesterolu LDL. Zapobiega rozwojowi miażdżycy. Reguluje również ciśnienie tętnicze.
Topinambur dzięki temu, że zawiera magnez oraz witaminy z grupy B wspiera pracę układu nerwowego. Działa przeciwstresowo, a także podnosi zdolność koncentracji psychicznej.
Ponadto sok ze słonecznika bulwiastego można stosować w leczeniu chorób jelita grubego, hemoroidach, zapaleniu spojówek, powiek oraz skóry. Jest również pomocny w leczeniu łuszczycy, owrzodzeń, a także oparzeń.
Spożywanie topinambura zalecane jest także w diecie chorych na fenyloketonurię.
Jak spożywać topinambur?
Topinambur spożywać można w wielu postaciach. Jeść go można na surowo w postaci dodatku do surówki, ugotować zupę krem lub zrobić chipsy.
Z tej rośliny przyrządzić można także herbatę. Dla większości ludzi w smaku jest lepsza niż herbata z cytryną.
Topinambur przyrządzić można podobnie jak ziemniaki czyli gotować w wodzie lub na parze oraz piec. Warto wiedzieć, że największa ilość witamin znajduje się pod skórką, dlatego powinno się nie obierać bulw, ale dobrze je wyszorować.
W przypadku, kiedy jednak zdecydujemy się obrać skórkę, bulwy należy zanurzyć na 5 minut w wodzie z octem lub sokiem z cytryny, ponieważ szybko ciemnieją.
Przepisy z topinamburem
Puree z topinamburu
Sposób przyrządzenia:
Pół kg topinamburu obierz, pokrój i gotuj na mleku do momentu, aż stanie się miękki.
Dodaj do niego masło i sól do smaku. Następnie odlej mleko do osobnego naczynia,
a topinambur przełóż do blendera oraz miksuj na gładką masę dolewając część mleka.
Na koniec dopraw solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Pieczony topinambur z czarnuszką
Składniki:
1 kg bulwy topinamburu,
4 łyżki oliwy,
sól morska,
łyżka czarnuszki,
łyżeczka tymianku,
łyżka sezamu.
Sposób przygotowania:
Topinambur wyszoruj oraz obierz, następnie zanurz w zakwaszonej octem wodzie na 5 minut.
Po upływie tego czasu wyjmij oraz osusz.
Półtorej łyżeczki soli zmiel w młynku wraz z czarnuszką oraz wsyp do miseczki, następnie dodaj tymianek oraz oliwę, wymieszaj.
Każdą bulwę natrzyj mieszanką oraz ułóż na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Na koniec upieczone bulwy posyp uprażonym wcześniej sezamem.
Krem z topinamburu
Składniki:
kilogram obranego ze skórki topinamburu,
litr mleka,
litr bulionu,
pół litra śmietany 36%,
syrop klonowy,
100 ml likieru Amaretto,
duża szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Topinambur gotuj w mleku aż będzie miękki.
Następnie odlej nadmiar mleka, dodaj bulion oraz śmietankę.
Zblenduj dokładnie wszystkie składniki.
Zupę najlepiej podawaj z czipsami ze skórek topinamburu.
Topinambur kiszony
Składniki:
litr wody
łyżka soli,
kilogram bulw topinamburu,
4 ząbki czosnku,
korzeń obranego chrzanu,
2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Do wyparzonych wcześniej słoików wrzuć 2 ząbki czosnku, liść laurowy oraz kawałek chrzanu.
Następnie dodaj bulwy topinamburu i zalej posoloną wodą i odstaw słoik na minimum tydzień.
Źródła:
topinambur.info.pl/wlasciwosci-lecznicze-topinambura/
www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/topinambur-slonecznik-bulwiasty-wlasciwosci-przepisy-na-dania-z-topina-aa-5mw8-9Gnf-7FvS.html