Sałatki to doskonały pomysł na urozmaicenie naszej diety. Warto jednak wiedzieć, że jeśli chcemy zjeść zdrową sałatkę, nie należy dodawać do niej majonezu, tłustego jogurtu lub sztucznego niezdrowego sosu.
Sałatka z arbuzem, fetą i bazylią
Sałatka z arbuzem, fetą, bazylią to propozycja na niezwykle prostą, ale bardzo smaczną sałatkę.
Składniki:
- 750 g arbuza pokrojonego w kostkę,
- 150 g greckiego sera feta,
- kilka gałązek listków mięty,
- 2 łyżki oliwy,
- czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Arbuza pokrój w małą kostkę.
- Następnie daj go do miski i posyp fetą pokrojoną w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki polej oliwą, przypraw czarnym pieprzem.
Zielona sałatka owocowa
Zielona sałatka owocowa to propozycja na lekką przekąskę w przerwach między posiłkami.
Składniki:
- garść roszponki,
- 1 jabłko,
- 1 banan,
- 2 pomarańcze,
- 1 łyżka rodzynek,
- 2 łyżeczki ziarna słonecznika,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Roszponkę umyj, osusz. Jabłka podziel na ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne. Bana obierz, pokrój na plasterki. Wszystkie składniki daj do salaterki.
- Wymieszane owoce polej wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Na końcu dodaj ziarna słonecznika, cynamon.
Sałatka z truskawkami i roszponką
Składniki :
- 1 opakowanie roszponki,
- 200 g pokrojonych w plastry truskawek,
- 100 g jagód / borówek,
- 2 pokrojone w cząstki brzoskwinie,
- 1 pokrojone w cząstki awokado,
- 2 łyżki orzechów piniowych / laskowych,
Dressing:
- sok z 2 cytryn,
- 2 łyżeczki miodu pszczelego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta słodkiej papryki do smaku.
Sposób przygotowania :
- Składniki sosu wymieszaj w misce.
- Owoce, roszponkę, dressing delikatnie wymieszaj. Następnie posyp orzeszkami.
Sałatka z arbuza, koziego sera, pomidorków cherry
Składniki:
- ćwiartka arbuza,
- 350 g pomidorków cherry różnego rodzaju,
- 150 g sera koziego,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- listki mięty.
Sposób przygotowania :
- Wydrąż kulki z arbuza, następnie przełóż je do miski na sałatkę.
- Dodaj pomidorki cherry i pokrojony ser kozi.
- Wszystko skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatka z ananasem
Składniki :
- mały banan,
- 2 plastry świeżego ananasa,
- mała pomarańcza.
Sposób przygotowania :
- Umyj oraz obierz i pokrój owoce w kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Ekspresowa sałatka owocowo-warzywna
Składniki :
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 seler zwyczajny,
- 3 jabłka,
- 15 dag śliwek suszonych,
- 2 sztuki pomarańczy,
- 1 cytryna,
- 1 banan,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego z łyżką soku z cytryny,
- natka pietruszki,
- przyprawy według uznania.
Sposób przygotowania
- Cytrynę, banany oraz pomarańcze obierz oraz pokrój w cienkie plastry.
- Następnie dodaj do nich pokrojone śliwki oraz pokrojony, ugotowany seler, jabłka, odcedzoną kukurydzę.
- Wszystko wymieszaj, przypraw, dodaj jogurt, natkę pietruszki.
- Włóż sałatkę na pół godziny do lodówki.
Sałatki to źródło witamin oraz składników mineralnych. Ponadto zawierają niewiele kalorii, więc warto dodać je do swojej codziennej diety.