Sałatki to doskonały pomysł na urozmaicenie naszej diety. Warto, jednak wiedzieć, że jeśli chcemy zjeść zdrową sałatkę to nie należy dodawać do niej majonezu, czy tłustego jogurtu, bądź tłustego oraz nie zdrowego sosu.

1. Sałatka z komosy ryżowej z pietruszką

Pietruszka to warzywo, które jest bogactwem żelaza oraz witaminy C. Wspomaga odchudzanie. Należy jednak pamiętać, że kobiety w ciąży nie powinny jeść jej w dużych ilościach.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 50 g komosy ryżowej,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 100 g pietruszki,
  • 4 pomidory,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • sól ( najlepiej himalajska).
  • pieprz,
  • 1/2 cytryny,
  • 3 suszone morele,
  • 1 łyżeczka pestek dyni,
  • 1 łyżeczka siemienia konopnego.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz czosnek oraz cebulę. Pokrój je w drobną kostkę. Olej podgrzej w małym garnku, duś w nim cebulę, czosnek.
  2. Dodaj do tego komosę ryżową, podsmaż 2 minuty. Następnie zalej zawartość garnka bulionem warzywnym.
  3. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
  4. Pietruszkę osusz, odkrój od niej końcówki natki. Drobno ją posiekaj.
  5. Pomidory umyj, pokrój na drobne kawałki.
  6. Cukinię przekrój w poprzek na pół, następnie potnij ją obierakiem wzdłuż na długie cienkie paski.
  7. Wszystkie pokrojone warzywa należy przełożyć do miski, dodać komosę ryżową, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy. Następnie dopraw sałatkę i dodaj do niej sok z wyciśniętej cytryny.
  8. Morele pokrój, dodaj je do sałatki wraz z nasionami dyni.

2. Pstrokata sałatka z kiełków

Pstrokata sałatka z kiełków to świetna alternatywa np. na kolację oczyszczającą.

Składniki:

  • marchewka,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 100 g pomidorków cherry,
  • 100 g roszponki,
  • garść kiełków ( np. lucerny ) ,
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika,
  • 40 g mniszka,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 1 łodyga kopru,
  • 1 łyżka średnio ostrej musztardy,
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • sól morska.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę umyj, zetrzyj. Paprykę, pomidory drobno pokrój. Roszponkę osusz, a mniszka drobno posiekaj.
  2. Daj warzywa i sałatę do salaterki. Dodaj do tego mniszka, kiełki, ziarna słonecznika.
  3. Następnie przygotuj dressing. W celu jego przyrządzenia obierz czosnek, drobno posiekaj i wyciśnij. Koper pokrój. Wymieszaj te składniki z musztardą, syropem z agawy, octem jabłkowym olejem, solą, pieprzem, dwoma łyżkami wody.

3. Sałatka z arbuzem, fetą i bazylią

Sałatka z arbuzem, fetą, bazylią to propozycja na niezwykle prostą, ale bardzo smaczną sałatkę.

Składniki:

  • 750 g arbuza pokrojonego w kostkę,
  • 150 g greckiego sera feta,
  • kilka gałązek listków mięty,
  • 2 łyżki oliwy,
  • czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza pokrój w małą kostkę.
  2. Następnie daj go do miski i posyp fetą pokrojoną w drobną kostkę.
  3. Wszystkie składniki polej oliwą, przypraw czarnym pieprzem.

4. Zielona sałatka owocowa

Zielona sałatka owocowa to propozycja lekką przekąskę w przerwach między posiłkami.

Składniki:

  • garść roszponki,
  • 1 jabłko,
  • 1 banan,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 2 łyżeczki ziarna słonecznika,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Roszponkę umyj, osusz. Jabłka podziel na ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne. Bana obierz, pokrój na plasterki. 
  2. Wszystkie składniki daj do salaterki.
  3. Wymieszane owoce polej wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
  4. Na końcu dodaj ziarna słonecznika, cynamon.

 

5. Szybka sałatka z ogórków

Szybka sałatka z ogórków to propozycja na niezwykle odświeżającą sałatkę idealnie nadająca się na gorące dni.

Składniki:

  • 1/2 ogórka bio,
  • 1 awokado,
  • 2 dymki,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • sól morska.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, następnie podziel wzdłuż na ćwiartki, pokrój je na małe kawałki. Awokado przekrój na pół, oddziel miąższ od skórki, pokrój go w kostkę. Przełóż z ogórkiem do salaterki.
  2. Dymki, pietruszkę umyj, osusz, posiekaj. Dodaj je do sałatki.
  3. Wszystko dopraw octem, oliwą, solą, pieprzem.

 

Źródło

Chantel – Fleur Sandoj ,,Smoothie dieta koktajlowa” Wydawnictwo Jedność

 

 

 

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x