Superfoods są w modzie już dłuższy czas. To produkty, które posiadają bardzo wiele składników odżywczych potrzebnych ludzkiemu organizmowi do efektywnego funkcjonowania. Wybór jest naprawdę duży– od fermentowanej żywności, przez nasiona i orzechy, po owoce czy warzywa. Które z nich szczególnie warto mieć w swojej kuchni i spożywać regularnie? Przeczytaj w naszym artykule o kilku bardzo zdrowych przykładach super żywności!
Fermentowana żywność
Można tutaj przytoczyć kimchi (koreańską potrawę z kiszonej kapusty) czy kefir. Procesy fermentacji są możliwe dzięki żywym kulturom symbiotycznych bakterii i drożdży. Dzięki nim składniki odżywcze są lepiej przyswajalne z pożywienia, a co więcej proces fermentacyjny podnosi ilość żelaza w produktach spożywczych i ułatwia jego wchłanianie.
Bakterie probiotyczne pomagają zachować równowagę bioty oraz chronią przed zbyt dużym rozrostem drobnoustrojów takich jak na przykład Candida albicans. Badania na myszach karmionych kefirem potwierdzają zwiększenie populacji korzystnych bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium, jednak należy podchodzi z rezerwą do przenoszenia tych wyników na ludzki organizm.
Jeśli zainteresował Cię temat bakterii żyjących w jelitach zajrzyj do naszego artykułu: https://diagnozujmy.pl/bakterie-w-twoim-ciele-2/
Jagody goji
Inaczej owoce kolcowoju pospolitego (szkarłatnego), są znane medycynie chińskiej od kilku tysięcy lat. Uchodzą za lek zwiększający odporność, podnoszący libido, chroniący przed chorobami serca czy nowotworowymi, są także bogate w witaminy C, B2, A oraz żelazo i selen. Badania testujące właściwości jagód goji były jak do tej pory przeprowadzane na małych próbach, dlatego należy traktować je z pewnym dystansem. Jedno z nich wykazało jednak poprawę w obrębie samopoczucia, pracy mózgu i układu pokarmowego.
Z innego badania, przeprowadzone pod kątem wspomagania leczenia chorób nowotworowych, wynikło, że substancja aktywna zawarta w jagodach goji rzeczywiście może pomóc w walce z nowotworami. Aktywny składnik to polisacharydy– cukry złożone i wielocukry- w skrócie LBP. Nie tylko przyczyniają się do zatrzymania rozwoju nowotworów, ale również są regulatorem poziomu glukozy we krwi, chronią oczy i wątrobę przed wolnymi rodnikami.
Więcej na temat owoców kolcowoju pospolitego przeczytasz tutaj: https://diagnozujmy.pl/jagody-goji-wlasciwosci/.
Jarmuż
Podobnie jak szpinak – jedni go uwielbiają, inni nie znoszą. Ci drudzy wiele tracą – jarmuż to roślina wielozadaniowa. Jest bogata w witaminy- C, A, K, pierwiastki, np. wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez oraz białko i błonnik. Zawiera glukozynolany- w jelitach rozkładają się na glukozę i izotiocyjaniany, które przyczyniają się do funkcjonowania enzymów pozbywających się z organizmu rakotwórczych substancji.
Przyczyniają się do tego również przeciwutleniacze: chlorofil, luteina oraz sulforafen. Antynowotworowe właściwości tego warzywa potwierdziły badania. Regularne spożywanie roślin kapustnych obniża ryzyko zachorowania na raka płuc czy jelit. Takie korzyści mogą przynieść również biała kapusta oraz brukselka. Kolejnym powodem do jedzenia warzyw kapustowatych jest fakt, że jest ponad 100 typów glukozynolanów i każdy rozkłada się na inne izotiocyjaniany dlatego warto włączyć w swój jadłospis jak najwięcej tych roślin.
Acerola
Acerola, inaczej malipigia/nadgwiazdka granatolistna jest wykorzystywana w dolegliwościach takich jak biegunki czy zaburzenia pracy wątroby. Acerola jest obecnie znana zwłaszcza jako bogate źródło kwasu askorbinowego. Jego zawartość może sięgać aż 4500mg w 100g owocu. Z powodzeniem sprawdzi się jako zabezpieczenie przed przeziębieniem, a także przyspieszy leczenie w trakcie choroby przeziębieniowej. Głownie dostępna jest w proszku (już pół łyżeczki dziennie z powodzeniem wzmacnia organizm) czy tabletkach. Niestety ludzki organizm nie ma umiejętności magazynowania witaminy C i jej nadmiar jest szybko wydalany. Badania testujące jeszcze inne właściwości nadgwiazdki granatolistnej potrzebują dalszych potwierdzeń, ale przecierają szlaki w stronę jej dobroczynnego wpływu na włosy i metabolizm. Myszy pojone sokiem z owoców aceroli miały szybszą przemianę materii, a więc w konsekwencji schudły.
Zapraszamy także do przeczytania drugiej części artykułu o superfoods– jeszcze więcej przykładów super zdrowych roślin!
[1] Nadgwiazdka, smaczliwka i inne superfoods, Holistic Health, nr 3, maj-czerwiec 2017
[2] Polskie superfoods- 9 produktów o niezwykłych wartościach odżywczych, http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/polskie-superfoods-9-produktow-o-niezwyklych-wartosciach-odzywczych_43354.html