Buraki nie bez powodu nazywane są wyjątkowymi warzywami. Dzięki swoim licznym właściwościom, witaminom oraz składnikom mineralnym wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, a także samopoczucie.

Betalainy – bogactwo buraka

Betalainy to barwniki dzięki którym buraki posiadają lecznicze właściwości. Wpływają one na poprawę odporności, opóźnianie procesów starzenia oraz zapobieganie nowotworom.

Buraki ćwikłowe są najbogatszym źródłem tego barwnika. Naukowcy dowodzą, że betalainy hamują peroksydację lipidów czyli proces utleniania lipidów.

Wykazują działanie ochronne dla czerwonych krwinek.

Właściwości buraków

Buraki zawierają między innymi:

  • witaminę C – zapobiega alergiom, infekcjom, nowotworom. Ponadto hamuje proces starzenia się skóry oraz wpływa pozytywnie na układ krążenia,
  • witaminę B1 – wpływa na poprawę funkcjonowania układu krwionośnego. Bierze udział w oddychaniu tkankowym, czyli przemianie węglowodanów. Jej niedobór może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.,
  • wapń – wpływa na twardość kości oraz zębów. Odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Bierze również udział w procesach przemian energetycznych, czyli uaktywnia enzymy, które wpływają na procesy przemian materii,

  • magnez – zwalcza skutki stresu. Wpływa pozytywnie na pracę mózgu,

  • sód oraz potas – są odpowiedzialne za gospodarkę wodną organizmu,

  • miedź – odpowiada za gospodarkę żelaza.

Buraki wykazują również działanie zasadotwórcze. Przeciwdziałają zaburzeniom równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Działają także korzystnie na przemianę materii. Usuwają szkodliwe toksyny z organizmu.

Buraki są również uznawane za tak zwany naturalny środek krwiotwórczy. Zapobiegają anemii, a także wspomagają leczenie białaczki.

Wynika to z tego, że barwniki, które zawarte są w tych warzywach zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Należą do silnych przeciwutleniaczy.

Buraki bogate są również w kwas foliowy. Odgrywa on niezwykle ważną rolę dla prawidłowego rozwoju płodu, dlatego produkty w niego bogate stosować powinny w szczególności przyszłe mamy.

Warzywa te normują także poziom cholesterolu oraz hamują procesy zwapnienia naczyń krwionośnych.

Dla kogo buraki?

Buraki spożywać powinny wszystkie osoby chcące cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem. W szczególności jednak do swojego jadłospisu włączyć powinny je nadciśnieniowcy.

Azotany w nich zawarte podnoszą we krwi stężenie tlenu azotu, który reguluje ciśnienie.

Osoby zmagające się z anemią znajdują się również w grupie ludzi, którzy w szczególności powinni jadać buraki, pić z nich sok.

Sok z buraka – właściwości

Sok z buraka można pić nawet codziennie. To doskonałe bogactwo kwasu foliowego, który odpowiedzialny jest za regulację rozwoju oraz funkcjonowanie komórek.

Współuczestniczy wraz z witaminą B12 w powstawaniu czerwonych krwinek.

Fermentowany sok z buraka

Sok z buraków kiszonych wpływa na prawidłowe funkcjonowania jelit. Reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz zapobiega zaparciom.

Dostarcza dobre bakterie probiotyczne.

Sok z buraka a dieta

Sok z buraka zawiera niewielką ilość kalorii. Ponadto jego jedna szklanka opanowuje głód, a tym samym przeciwdziała podjadaniu.

Jaki sok z buraków wybrać?

Wybierając sok z buraków powinno zwrócić się uwagę na to z jakich upraw pochodzi, czy jest ekologiczny.

Ekologiczny sok z buraków jest uzyskiwany metodami fizycznymi oraz biologicznymi. Przy jego produkcji nie dopuszcza się procesów, które zachodzą w wysokich temperaturach. Nie dodaje się do nich substancji dodatkowych.

Taki sok jest odpowiednio oznakowany, co zobowiązuje go do wysokiej jakości. Ten znak to liść z białych gwiazdek na zielonym tle.

Jak zrobić sok z buraków?

W celu zrobienia własnego, domowego soku z czerwonych buraków należy je umyć, obrać, a następnie pokroić na małe kawałki i włożyć do sokowirówki. Następnie można dodać do niego swoje ulubione przyprawy i pić od razu.

Pamiętać jednak należy, że takiego soku nie można przechowywać dłużej niż 2 dni w lodówce.

Przepisy na ciekawe soki z buraka

  1. Sok z pieczonych buraków:

    – umyj dokładnie buraki,

    – zetnij delikatnie spód oraz wydrąż środek,

    – piecz w piekarniku przez ok. 20 minut,

    – następnie zostaw je do przestudzenia oraz nagromadzenia się w nich soku na ok.3-4 godz.

  2. Sok z dodatkiem śmietany:

    – sok z buraków połącz z przyprawami,

    – dodaj do tego śmietanę,

    – dodać możesz również kostki lodu.

  3. Sok maślano-buraczany:

    – maślankę zmiksuj z przyprawami,

    – dolewaj do tego sok z buraka oraz cytryny,

    – wszystko dokładnie wymieszaj.

Sok z buraka to wspaniała alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Warto pamiętać, że właśnie surowe buraki mają najwięcej cennych składników.

Źródła:

naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C407533%2Cnaukowcy-badaja-wlasciwosci-prozdrowotne-burakow-cwiklowych.html

beszamel.se.pl/buraki/kto-nie-powinien-jesc-burakow,3760/

www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze-aa-6huZ-kGCB-5yeM.html

Jesteś diagnostą?

Dodaj swoją placówkę!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Diagnozujmy 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x