Warzywa są podstawowym elementem zdrowej diety. Dlatego coraz częściej na naszym stole pojawiają się potrawy z awokado, rukolą, batatami albo jarmużem. Aby dostarczyć sobie witamin wcale nie trzeba jednak sięgać aż tak daleko. Jakie są najzdrowsze warzywa, rodem z polskiego podwórka?
Sok z kiszonego buraka, zapiekana marchewka z miodem, a może krokiety z kaszy jaglanej ze szpinakiem i serem? Te dania wydają Ci się dziwne? Nie powinny! Poznaj właściwości najzdrowszych polskich warzyw i w ciekawy sposób włącz je do swojego jadłospisu!
Burak
Ranking najzdrowszych polskich warzyw otwiera burak. Zdrowa dieta powinna nie tylko odżywiać nasz organizm, ale też odtruwać go i stymulować odporność. I dlatego właśnie to warzywo idealnie sprawdzi się w Twoim jadłospisie. Buraki można spożywać w formie zupy, chipsów, koktajlu i purée. Dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają one układ trawienny, a w dodatku zapobiegają miażdżycy, zawałom serca, osteoporozie i chorobie Alzheimera. Mają też zbawienny wpływ na naszą wątrobę i nerki. Szczególne właściwości wykazuje sok z kiszonego buraka. Ma nieocenione właściwości probiotyczne oraz odkwaszające organizm.
Marchewka
Kto miał szczęście próbować świeżej, soczystej marchewki prosto z grządki, ten wie, że tego smaku się nie zapomina. Chodzi o taką hodowaną bez żadnych wspomagaczy, jakiej w sklepie niestety nie uraczymy… Jeśli jednak nie mamy do takiej dostępu to trudno, każda jest dobra. Dlaczego marchew jest jednym z najzdrowszych polskich warzyw? Bo jest bogata w prowitaminę A (beta-karoten), która wykazuje działanie antynowotworowe i ma pozytywny wpływ na nasz wzrok. Jedząc marchewkę wspomagamy także swój układ odpornościowy. Dzięki zawartości tiaminy marchew ma również właściwości zbawienne dla naszego układu nerwowego i mięśniowego. Niedobór tej substancji może prowadzić do choroby beri-beri, skutkującej m.in. niewydolnością układu krążenia).
Brokuł
Na liście najzdrowszych polskich warzyw znajduje się także brokuł. A szczególnie ten gotowany na parze. Zawarty w nim chrom przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Ponadto w brokułach znajduje się dużo kwasu foliowego, który – ze względu na ochronę cewy nerwowej płodu – jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży, a ponadto korzystnie wpływa na nasze samopoczucie psychiczne. Warto wiedzieć, że kwas foliowy dobrze wchłania się z witaminami z grupy B, kwasem para-aminobenzoesowym, a także witaminami H i G. Dlatego też brokuły można łączyć z rybami, drobiem, ryżem, jajkami, marchwią lub fasolą.
Szpinak
Szpinak – choć mało popularny ze względu na niskie walory smakowe – również należy do najzdrowszych polskich warzyw. Co prawda nie należy jeść go codziennie, ale mimo tego powinien być istotnym składnikiem naszej diety. Dlaczego? Ze względu na wysoką zawartość beta karotenu, witaminy C oraz luteiny. Substancje te pozwalają zapobiegać miażdżycy i nowotworom. Ponadto zawartość magnezu i potasu przyczynia się korzystnego wpływu szpinaku na nasz układ nerwowy i ciśnienie (obniża je).
Potrawy z najzdrowszych polskich warzyw
Nasz klimat daje nam szereg możliwości gastronomicznych na wyciągnięcie ręki. Od potraw z najzdrowszych polskich warzyw aż huczy w internecie. Na przykład buraki idealnie nadają się do pasty na kanapkę! Potrzebujesz:
- 8 kromek pełnoziarnistego pieczywa,
- masła,
- 200 g białej fasoli z puszki,
- cebuli,
- 2 ząbków czosnku,
- pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżek orzeszków piniowych,
- garści kiełków buraka
- soli i pieprzu do smaku.
Buraka zawiń w aluminiową folię i piecz go w 180°C przez 45 minut. Pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na patelni. Następnie dodaj odcedzoną fasolę i buraki i smaż jeszcze chwilę. Zmiksuj wszystko na gładko w blenderze, dodaj natkę pietruszki i przypraw. Voila!
Jeśli masz ochotę na marchewkę w niekonwencjonalnym wydaniu, to przyrządź sobie sok warzywno-owocowy z marchwią! Wystarczy, że wrzucisz do sokowirówki marchew, buraka i jabłko i już możesz delektować się pysznym, niecodziennym i zdrowym napojem.